Tips Blog

Ken jij alle ins en outs van funda al?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Blog van accountmanager Olivier Vis

Nu woningen minder snel verkopen, zoeken makelaars manieren om hun objecten beter onder de aandacht te brengen op funda. Maar welke aanpak werkt het beste? Ik krijg de laatste tijd veel vragen daarover.

De tijden zijn veranderd. Dat merk ik heel sterk tijdens gesprekken met makelaars. Ze weten niet altijd meer even goed hoe ze funda het beste kunnen inzetten en vragen mij en mijn collega-accountmanagers vaak om advies.

Een klant wil bijvoorbeeld dat er iets gebeurt, omdat een huis al vier of vijf weken te koop staat. De makelaar wil zo’n klant pleasen door een product van funda in te zetten, maar kan eigenlijk niet goed onderbouwen waarom juist dát product de beste keuze is.

En vaak is die keuze ook niet de beste in die situatie.

Aanschuiven bij teamoverleg

Tot een aantal maanden geleden was een uitgekiende strategie minder belangrijk, omdat de meeste woningen toch wel snel verkochten. Nu nodigen makelaars mij regelmatig uit voor hun teamoverleg, omdat zij alle ins en outs van funda willen leren kennen.

Zo zat ik laatst bij een kantoor aan tafel met zeven makelaars en medewerkers binnendienst. Toen mij duidelijk was waarmee ik hen kon helpen, liet ik aan de hand van de Vraagscan en hun eigen kantoorstatistieken zien hoe vaak hun objecten worden gevonden en hoe vaak hun kantoorprofiel bijvoorbeeld wordt bezocht.

Ook legde ik uit hoe ze het eventueel beter zouden kunnen doen door tools te gebruiken die voor hen relevant zijn.

Zo’n overleg kan natuurlijk ook via Teams, maar ik merk dat fysiek langsgaan het beste werkt. Adviseren is geen eenrichtingsverkeer, juist de interactie is belangrijk.

Concrete vragen

De meeste vragen die ik krijg gaan heel concreet over een specifiek object dat niet verkoopt. En wat je daaraan kunt doen.

Zo had ik laatst een makelaar die een appartement met één slaapkamer in een aantrekkelijke wijk in Amsterdam te koop had. Dat werd op funda veel gevonden en bekeken, maar er volgde geen afspraken voor bezichtigingen.

In de Vraagscan zag ik dat woningzoekers in die wijk appartementen zoeken met minstens twee slaapkamers. Daarom adviseerde ik in dit geval om object met Toppositie te promoten in een gebied in de buurt waar wél veel vraag is naar appartementen met één slaapkamer.

Breng je object onder de aandacht van de juiste doelgroep
Met Toppositie staat je object boven de resultatenlijst van een plaats naar keuze en bereik je bijna drie keer zo veel huizenzoekers.

Vertel me meer >
Hulp bij onderbouwen advies

Maar sommige vragen zijn breder. Bijvoorbeeld: hoe kunnen we tijdens het voortgangsgesprek met een klant onze adviezen onderbouwen?

Daar helpt de Vraagscan dus bij. Maar ook de objectstatistieken, die je kunt afzetten tegen de funda Barometer. Ik laat dan zien hoe je met de juiste gegevens kunt beredeneren welk funda-product het beste bij een specifiek object past. En kom je er zelf niet uit, dan helpen we daarbij.

Kennis opfrissen

Ik merk dat makelaars het waarderen als ik hun wat weggezakte kennis help opfrissen. Vaak zeggen ze dat ze toch weer wat nieuws geleerd hebben.

Vraag dus gerust om advies. Of het nu gaat om een specifiek object, een analyse op maat of om je kennis over funda weer even bij te spijkeren in een teamoverleg. Daar zijn we voor.

Een vliegende start met funda en funda desk
Webinar | On demand beschikbaar

Gebruik je funda sinds kort of wil je je kennis over de mogelijkheden even opfrissen?

Kijk het webinar terug