Trends Zoekgedrag Objectvideo

Wat voor soort video’s doen het goed op funda?

- leestijd

Funda geeft antwoord op de vraag van de maand augustus

In de rubriek ‘Funda geeft antwoord’ beantwoorden we elke maand een vraag van een makelaarskantoor. Kelvin Bolink, Content Marketeer bij Van Amerom Makelaardij uit Zwolle, vraagt zich af hoe je video’s optimaal inzet op funda. En welke video’s scoren het best? We zochten het uit.

Als Kelvin Bolink een woning in beeld wil brengen, trekt hij alles uit de kast. Foto’s, maar ook video’s spelen daarbij een steeds belangrijkere rol. ‘We maken niet alleen sfeerfoto’s in de woning, maar vaak ook dronebeelden.’

Op social media kan Bolink precies zien hoe goed video’s scoren. Hij weet dat bewegend beeld vaak beter werkt dan foto’s. ‘Maar op funda heb ik daar weinig grip op.’ Daarom vraagt hij zich af wat voor video’s goed bekeken worden op het platform. ‘Waar lopen mensen warm voor en wanneer haken ze af?’

Goed en slecht scorende video’s

Om bij het begin te beginnen: de lengte van de video. Gemiddeld duurt een objectvideo op funda 2,5 minuten. Het uitkijkpercentage daarvan ligt op 78 procent. Ter vergelijking: op YouTube haakt men gemiddeld na 50-60% van de video af en op Facebook mag je blij zijn als een video 10 seconden wordt bekeken. Video’s op funda hebben over het algemeen een minder groot bereik dan wanneer ze bijvoorbeeld gesponsord worden verspreid via Facebook. Daarentegen zijn de kijkers wel engaged en blijven ze al snel lang kijken.

Bij de video’s die gemiddeld de hoogste uitkijkratio hebben, valt een paar dingen op:

  • Alle video’s zijn relatief kort. De 100 video’s met het hoogste uitkijkpercentage in juni duurden gemiddeld 1 minuut 10.
  • Op deze video’s wordt vaak door de woning gewandeld of ingezoomd op bijzondere details.
  • Er zit altijd een muziekje onder gemonteerd, variërend van rustig en klassiek tot meer uptempo en modern.

Ook bij de honderd video’s met het laagste uitkijkpercentage valt een aantal dingen op:

  • De video’s duren gemiddeld maar liefst vijf minuten.
  • Vaak worden er rondleidingen gegeven of wordt er uitgebreid op informatie over het huis of de buurt ingegaan.

Maar zegt dat lage uitkijkpercentage dat dit slecht presterende video’s zijn? Niet per se. Het komt namelijk veelvuldig voor dat video’s die tien minuten duren, de aandacht van de kijker zeker vijf minuten weten vast te houden. Dit zijn vaak video’s met presentatoren die door het object lopen en er uitgebreid over vertellen. Deze video’s scoren absoluut gezien dus zeker niet slecht – ze zijn vooral te lang.

Wat werkt niet?

Om te bepalen wat het minst goed werkt, kijken we daarom naar video’s die relatief kort duren, maar waarbij mensen toch vroegtijdig afhaken. Het gaat dan vaak om slideshows, video’s waar geluid ontbreekt of op zichzelf staande droneshots waarbij de binnenkant van het huis niet aan bod komt.

Deze resultaten komen overeen met de gebruikerstesten die we regelmatig doen. Zoekers willen in een video de sfeer van de woning zien, begrijpen hoe je erdoorheen loopt en wat informatie over wat de woning bijzonder maakt.

Versterking

Over de plek van video op funda: hoewel foto’s vaak de hoofdrol spelen, geven we een steeds prominentere plek aan video’s. Sinds ruim een jaar staat de objectvideo in het mozaïek op de tweede plek, direct naast de hoofdfoto. Dat leidde ertoe dat de doorklikratio (CTR), dus het aantal consumenten dat klikt ten opzichte van het aantal consumenten dat de objectpagina bekijkt, ongeveer drie keer zo hoog werd. De CTR bij consumenten die funda op een computer gebruiken steeg toen zelfs tot bijna 10%.

Makelaars kunnen slim gebruik maken van de combinatie van funda en sociale media

Dat is nog wel een stuk lager dan bij foto’s: daar is de CTR ongeveer 80%. Toch is het te kort door de bocht om te zeggen dat video’s op funda minder goed werken dan op sociale media. Consumenten gebruiken sociale media als Facebook en Instagram vooral voor snelle mediaconsumptie. Dan werkt bewegend beeld altijd een stuk beter dan een foto. Op funda zijn mensen op zoek naar informatie, daar speelt foto een grotere rol bij. Makelaars kunnen van de combinatie van beide platforms slim gebruik maken door op sociale media meer met video’s te werken en de aandacht te trekken, om consumenten vervolgens door te sturen naar funda voor alle informatie rondom de woning.

Conclusie

Zorg dat video’s op funda niet te lang zijn. Kiest u voor een video waarbij u met een camera door het huis loopt, dan is twee minuten het maximum. Gaat u meer de diepte in met een presentator en zoomt u in op bijzondere aspecten van de woning of de buurt, dan kan een video langer duren (maar niet langer dan zo’n vier tot vijf minuten). Zie video daarbij vooral als aanvulling op de foto's. Het is een goede manier om sociale media platforms en funda met elkaar te verbinden.

Voorzie de zoeker van zoveel mogelijk relevante informatie
Video’s zijn standaard onderdeel van funda Compleet.
Bestel in de funda desk

Meer over dit onderwerp