
Funda Index
De stand van wonend Nederland
Actueel inzicht in vertrouwen, intentie en gedrag op de woningmarkt
De Funda Index is gebaseerd op gedragsanalyse en maandelijks onderzoek onder de bezoekers van Nederlands grootste huizenwebsite. De index toont verschuivingen in het vertrouwen, de actuele koop- en verkoopintentie én het gedrag van consumenten. Daarnaast brengt de index de invloed van maatschappelijk, politiek en economisch sentiment en persoonsgebonden situaties in kaart. Zo duidt de Funda Index de stand van wonend Nederland.
Dit zijn de cijfers van het eerste kwartaal 2025
Koopvertrouwen
13%1% t.o.v. Q4 2024Koopintentie
53%Geen verschil t.o.v. Q4 2024Koopgedrag
15+3 t.o.v. Q4 2024Verkoopvertrouwen
78%-2% t.o.v. Q4 2024Verkoopintentie
30%-1% t.o.v. Q4 2024Vertrouwen in woningmarkt grotendeels onveranderd
Funda Index eerste kwartaal 2025
Volgens 78% van de respondenten is het nu een goed moment om te verkopen, met name vanwege de huidige hoge huizenprijzen. Dit percentage is al langere tijd aan de hoge kant, maar is het afgelopen kwartaal iets gezakt (2%) ten opzichte van het laatste kwartaal van 2024.
Op basis van de voorgaande drie kwartalen laat het koopvertrouwen een stabiele, lage trend zien van 12%. In het eerste kwartaal van 2025 is het koopvertrouwen op 13% uitgekomen. Vorig jaar was dat nog 17% in het eerste kwartaal. Potentiële kopers verwachten dat huizen alleen maar duurder worden en gaan dus liever nu op zoek. Ook verwachten doorstromers hun huis nu goed te kunnen verkopen, wat vervolgens helpt bij het kopen van iets nieuws.
Net als in het laatste kwartaal van 2024 heeft 53% van de respondenten de intentie om binnen een jaar een woning te kopen. In het eerste kwartaal van vorig jaar lag dit percentage op 52%.
De verkoopintentie is in het eerste kwartaal van 2025 licht gedaald naar 30%, ten opzichte van 31% in het laatste kwartaal van 2024. In hetzelfde kwartaal een jaar geleden was de verkoopintentie met 26% aanzienlijk lager.
In het eerste kwartaal van 2025 kreeg een woning via Funda gemiddeld 15 contactaanvragen. Dat is een stijging van gemiddeld 3,5 contactaanvragen per woning ten opzichte van het vorige kwartaal. In hetzelfde kwartaal in 2024 was het gemiddeld aantal contactaanvragen iets hoger, namelijk 16 per woning.
55-plussers geven vaker de voorkeur aan nieuwbouw
14% van de woningzoekenden die ouder is dan 55 jaar heeft een voorkeur voor nieuwbouw. Dat is bijna 2 keer zoveel als respondenten in jongere leeftijdscategorieën. Toch willen de meeste woningzoekenden liever bestaande bouw. Een belangrijke reden hiervoor is dat de bouwstijl van nieuwbouwwoningen minder aanspreekt. Ook ziet men op tegen de bijkomende kosten en de langere oplevertermijnen.

Weer meer woningzoekers verwachten te moeten overbieden
60% van de woningzoekenden verwacht te moeten overbieden op een huis. Dit is 5% meer dan vorig kwartaal. Tegelijkertijd zien we dat steeds minder mensen verwachten op of onder de vraagprijs te kunnen bieden.
Dit zijn de meest gestelde vragen over de Funda Index
Wat is de Funda Index?
De Funda Index is een onderzoek dat zich richt op de factoren die bepalend kunnen zijn voor toekomstige ontwikkelingen op de Nederlandse woningmarkt. De basis is het permanent monitoren van het vertrouwen in de markt, de actuele koop- en verkoopintentie én het gedrag van woningzoekenden op funda.nl en via de Funda app. De onderzoeksresultaten worden per kwartaal uitgebracht.
Wat monitort de Funda Index precies?
De Funda Index onderzoekt het vertrouwen in de markt, de actuele koop- en verkoopintentie én het gedrag van woningzoekenden. Ook de verschuivingen en verschillen ten opzichte van voorgaande periodes worden in kaart gebracht. Daarnaast meet de Funda Index hoe de intentie, het vertrouwen en het gedrag worden beïnvloed door persoonsgebonden en gezinsspecifieke situaties én maatschappelijke, geopolitieke en economische actualiteiten en sentimenten.
Elke kwartaal zetten we het daadwerkelijke gedrag op Funda.nl en in de Funda app (het zoekgedrag plus de contactaanvragen bij een makelaar) en de in de markt gerealiseerde verkoopcijfers af tegen de Funda Index. Zo wordt over een lange periode vastgesteld in hoeverre de Funda Index mogelijke marktverschuivingen en trends kan signaleren.
Waarom lanceert Funda deze index?
Funda heeft ongeveer 5 miljoen maandelijkse bezoekers op Funda.nl en gebruikers van de Funda app. Hiermee hebben we een ideale onderzoeksbasis om sentimenten en verschuivingen op de woningmarkt vroegtijdig te signaleren.
Ons doel is om deze onderzoeksdata beschikbaar te maken voor makelaars, financiële instellingen, onderzoek- en planbureaus, macro-economen, de overheid, politiek en media. Zo leveren we een bijdrage aan het vergroten van de kennis van de woningmarkt bij al deze partijen; kennis die een bijdrage levert aan het oplossen van de woonuitdagingen in Nederland.
De Funda Index neemt een unieke positie in door op maandelijkse basis het vertrouwen, de intentie en gedrag van de consument te analyseren. Zo onderscheidt de Funda Index zich van bestaande onderzoeken, rapporten en (macro-economische) indices. Die meten namelijk met een periodieke vertraging (bijvoorbeeld per kwartaal) de ontwikkelingen achteraf.
Waarin verschilt de Funda Index van andere marktonderzoeken?
De Funda Index signaleert als eerste sentimenten, bewegingen en verschuivingen op de woningmarkt. Dankzij onze unieke positie in de markt en grote doelgroep kan Funda als geen ander het gedrag van woningzoekenden in kaart brengen en het sentiment van de consument duiden.
De Funda Index biedt inzicht in zowel vertrouwen, intentie én gedrag. Andere onderzoeken richten zich voornamelijk op één onderwerp. Door deze drie onderwerpen goed met elkaar te verbinden zorgen we voor mogelijke inzichten en kennis die er nu nog niet zijn.
Tot slot zet de Funda Index de uitkomsten van het maandelijkse onderzoek af tegen persoonsgebonden en gezinsspecifieke situaties én maatschappelijke, politieke en economische actualiteiten en sentimenten.
Hoe wordt de data verzameld voor de Funda Index?
In de derde week van elke maand vullen bezoekers op Funda.nl op steekproefbasis een vragenlijst in. Er wordt gestreefd naar een minimale steekproef van 1500 respondenten.
De resultaten uit het onderzoek worden gecombineerd met het bezoekersgedrag op Funda.nl en de app gemeten over de rapportagemaand.
Waarom rapporteert de Funda Index op percentages?
Met ingang van het derde kwartaal 2024 presenteren we de index niet meer in indexpunten maar op basis van percentages. Als Funda willen we wonend Nederland vooruithelpen, onder andere door inzicht en transparantie te bieden. Percentages bieden direct inzicht in relatieve veranderingen, wat het lezen en interpreteren van de data eenvoudiger maakt.
Welke data liggen aan de basis van de Funda Index en wat wordt er uitgevraagd in het onderzoek?
We meten en delen onze kennis op basis van drie clusters: vertrouwen, intentie en gedrag. We rapporteren in totaal vijf indices verdeeld over deze drie clusters:
Vertrouwen
Index 1: Goed moment om een woning te kopen
Index 2: Goed moment om een woning te verkopen
Intentie
Index 1: Van plan een woning te kopen
Index 2: Van plan een woning te verkopen
Gedrag
Index: Contactaanvragen aan makelaars
Om de cijfers te kunnen duiden, vragen we meer uit over het maatschappelijke, politieke en economische sentiment en persoonsgebonden en gezinsspecifieke situaties.
Zo toetsen we bijvoorbeeld waarom men het een goed of juist een slecht moment vindt om nu te kopen of verkopen, wat de voornaamste redenen zijn om te verhuizen, wat de voornaamste woonwensen zijn en hoe zij nu handelen: eerst kopen versus eerst verkopen, wel of niet overbieden. De vragen die wij stellen over persoonsgebonden en gezinsspecifieke situaties gaan over woonsituaties of bijvoorbeeld de gezinssamenstelling.
Op dit moment is het nog niet mogelijk om met de Funda Index dezelfde inzichten te bieden voor de huurmarkt. Ondanks de grote stijging van het huuraanbod op Funda hebben we op dit moment te weinig onderzoeksdata om er een betrouwbare index op te ontwikkelen. Zodra dit mogelijk is, nemen we ook de huurmarkt mee in de Funda Index.
Hoe onafhankelijk en betrouwbaar is de Funda Index?
Aan de Funda Index ligt onafhankelijk onderzoek ten grondslag. Er wordt objectief naar de resultaten gekeken – en die worden ook beschikbaar gesteld zodat derden deze kunnen interpreteren.
Het aantal datapunten is voldoende om een betrouwbaar beeld te schetsen. Met meer dan 1500 respondenten per meting hebben we een representatieve steekproef die daadwerkelijk iets zegt over de gehele populatie. Met miljoenen bezoekers op het Funda platform en gedegen analyse hebben we daarnaast goed zicht op het gedrag van woningzoekenden. Omdat we beide bronnen (data en platformdata) met elkaar kunnen combineren, zijn we in staat een totaalbeeld te creëren.
Belangrijke notitie is dat het onderzoek wordt uitgevoerd onder bezoekers van de website van funda. Naast “fun zoekers" zijn dit relatief veel mensen die actief op zoek zijn naar een woning of (willen) verkopen. Het is daarom een actievere doelgroep dan wanneer je kijkt naar heel Nederland. Een hele relevante doelgroep dus om het sentiment op de woningmarkt in kaart te kunnen brengen. Maar percentages over bijvoorbeeld de koopintentie of verkoopintentie zijn niet representatief voor Nederland. Wel kunnen we de trends zeer goed inzichtelijk maken.
Contact
Meer informatie over de Funda Index? Neem contact met ons op:
Media: pers@funda.nl
Consument, makelaar of andere geïnteresseerde: marketing@funda.nl