Zandbergstraat 11 6981 DN Doesburg

  • Verkocht onder voorbehoud

Uitgelichte kenmerken

  • Bouwjaar 1620
  • Wonen 284 m²
  • Aantal kamers 5
  • Perceel 310 m²

Omschrijving

Vanaf de straat gezien valt niet te beoordelen hoe groot deze voormalige stadsboerderij eigenlijk is en voor welke doeleinden het gebouw allemaal gebruikt kan worden.
Deze woning is in 1978 geheel gerestaureerd en gemoderniseerd met behoud van het karakter van een stadsboerderij. De stijl van deze woning is nog behoorlijk authentiek en u treft nog vele historische onderdelen aan die de moeite waard zijn om voor het nageslacht te bewaren.

Het woongedeelte bevindt zich geheel op de begane grond. De eigenaren hebben er een woonkamer (ca. 21 m2) gemaakt met openslaande tuindeuren. Er is een grote woonkeuken (ca. 18 m2) met aansluitend een bijkeuken (ca. 15 m2) die een eigen toegangsdeur heeft naar de naastgelegen steeg.
Op de begane grond zijn verder nog twee slaapkamers, een toilet en een eenvoudige badkamer aanwezig met een ligbad en wastafel. De provisiekelder is bereikbaar vanuit de gang.
De woonkamer is via een monumentale kastenwand met toegangsdeur verbonden met de voormalige deel waar de vorige eigenaren een atelier hadden en musiceerden. Deze deel heeft ook weer een eigen toegang tot de ruime ommuurde tuin.
Vanuit de naastgelegen steeg is de inpandige garage bereikbaar; deze is geschikt voor een niet te grote auto of voor veel fietsen. Binnendoor komt u dan uit in het atelier.

Met een vaste trap bereikt u vanuit de keuken de werkelijk zeer imposante verdieping. Deze ruimte is geheel leeg, een nog onbeschreven blad dat er op wacht om door u ingevuld te worden met een indeling naar eigen wens. We hebben het hier over een gebruiksoppervlakte van zo'n 143 m2 (op 1,50 m hoogte) en een vrije hoogte tot de nokbalk van ca. 6,75 m.
De tuin heeft een behoorlijk formaat, is geheel ommuurd en heeft een stenen berging en een toegangspoort zodat u uw auto eventueel op eigen terrein kunt parkeren. Wilt u dat niet, dan heeft u een parkeervergunning nodig en kunt u uw auto aan de andere kant van de tuinmuur parkeren op de naast de woning gelegen parkeerplaats.

Een van de eigenaren is zelf architect en heeft voor de beeldvorming van hetgeen er mogelijk is een 'vingeroefening' gemaakt met een voorbeeld van een indeling van deze ruimte. Daaruit blijkt dat er makkelijk 6 ruime slaapkamers en 2 badkamers gemaakt kunnen worden. De verdieping boven deze nieuwe slaapverdieping heeft hij ook ingetekend met een grote vide en veel bergruimte waardoor het ruimtelijke beeld van deze enorme ruimte goed blijft hangen.
De benedenverdieping is in dit voorbeeld ook veranderd met behoud van het karakter; er zijn twee nieuwe trappen naar de nieuwe slaapverdieping getekend waarbij de huidige trap vanuit de keuken is weggelaten. De woonkeuken krijgt daardoor meer effectieve ruimte.
Alle tekeningen van de huidige en mogelijke nieuwe situatie treft u aan in de brochure. In overleg kan er natuurlijk door hem meegedacht worden over uw eigen plannen.

Hieronder volgt nog een stukje historie opgetekend door de architect:

Stadsboerderij Zandbergstraat 11 Doesburg.

Deze stadsboerderij van begin 17de eeuw is een iconisch gebouw en met z’n vakwerkstijlen behoorlijk zeldzaam in zijn soort. Huizen met een soortgelijke bouwwijze vind je nog in Bredevoort en Bronkhorst. Niet lang na het einde van de middeleeuwen werd deze boerderij gebouwd. In die context moeten we het zien en het zag er toen heel anders uit dan zoals we het nu kennen.

De gevels worden gekenmerkt door metselwerk in kruisverband, ramen en deuren met bovenlichten, houten blinden en hooiluiken met een vormgeving die typisch is voor de tweede helft van de 19de eeuw. Het zijn met name het steile hoge dak en de restanten van de vakwerk constructie in de gemetselde gevels die een veel eerdere oorsprong verraden.

Mogelijk had de stadsboerderij geen metselwerk gevels toen het werd gebouwd. Feit is dat het dak en de vakwerk constructie zelfstandig op de grond stond. In die tijd werden dit soort bouwwerken vaak ingevuld met constructies van hout, wilgentenen en leem. Ook hadden dit soort gebouwen geen dakgoten. Vanaf de tweede helft van de 19de eeuw beschikt de stadsboerderij over een dakgoot aan de westzijde met kroonlijst en grotendeels goten aan de andere gevels. Drie hooiluiken verdeeld over de noord-, west- en zuidgevel bieden toegang tot de enorme hooizolder.

Voor 1871 had het huis een erf dat doorliep tot aan de singel (120m diep). Opvallend is dat er in de vakwerk constructie drie brede traveeën zijn en één smalle aan de oostzijde. De oostzijde is niet alleen de windluwe zijde, maar ook de zijde waar het diepe erf zich uitstrekte. Het is niet onmogelijk dat de boerderij die toen veel primitiever van opzet was een open zijde (de smalle travee) had aan de oostzijde van het huis. Het huis oriënteerde zich daarmee direct op het erf richting de singel. Het hooi kon onder een overhuivend deel van het dak worden opgestoken.

Dit is tevens het huidige achterhuis waar tot in de jaren 60 nog vee heeft gestaan. Het huis kreeg vanaf 1851 niet alleen een 19de eeuwse facelift, maar ook een duidelijke scheiding tussen het voorhuis en het achterhuis. Daarbij is de noordwest hoek van het huis lange tijd apart bewoond geweest (nummer 9).

De indeling is typisch voor die van een boerderij, de slaapkamers liggen aan de straat (west), de keuken (noord) en de woonkamer (zuid) daarachter. Een centrale gang verbindt deze ruimten met elkaar en de kelder (aardappels en kolen).

De bijkeuken verbindt de keuken met de deel en maakt deel van deze uit. In de bijkeuken bevindt zich nog een diepe waterput (40cm diameter) die weer toegankelijk kan worden gemaakt. De deel bood ruimte aan koeien, de varkens stonden elders op het erf.

Bijzonder is de ruimte tussen woonkamer en deel. Ook uit 1851 is deze wand met twee bedsteden en een pronkkast voor servies. Bovenop de kroonlijst zijn er sleuven uitgespaard om borden te kunnen uitstallen. Deze wand is in 1978 minder diep gemaakt. Vanuit de linker bedstee is er een raampje waarmee de boer het vee vanuit zijn bed in de gaten kon houden.
Het magnum opus van dit huis is zonder twijfel het dak en de enorme zolder. Het valt vanaf de straat niet zo op hoe groot dit dak is. Een van de oudste delen van het huis is dan ook het bintwerk van de kap (gedateerd +/- 1600).

De gemiddelde lengte van de zolder is bijna 17m, de gemiddelde breedte bijna 10m en de hoogte bijna 7m vanaf de zoldervloer (…). Je vraagt je af vanwaar die hoogte als er voornamelijk hooi werd opgeslagen. Als kinderen fietsten we er, het is nog steeds één ruimte.

Wie dit huis overweegt te kopen moet zich realiseren dat het huis altijd zichzelf blijft; het is een wijze oude dame die vele generaties heeft overleefd. Daarbij is het ook nog een gemeentelijk monument. Respecteer haar, maak gebruik van haar mogelijkheden, heb haar lief en geef richting aan haar volgende 50 jaar.

Volgens het bestemmingsplan Centrum Aanloopgebied zijn er veel mogelijkheden.
- grote gezinnen of dubbele bewoning
- wonen en bedrijf (detailhandel mogelijk tot 50 m2)
- kantoorfunctie,
- maatschappelijk, zorg
- muzikanten of kunstenaars
- andere gebruiksfuncties dan wonen dienen zoveel mogelijk op de begane grond plaats te vinden

Nog even een aantal belangrijke hoofdpunten:
- ca. 284 m2 gebruiksoppervlak, ca. 31 m2 overige inpandige ruimte en een inhoud van ca. 1260m3
- ommuurde tuin met poort waardoor parkeren op eigen terrein mogelijk is
- 5 ingangen (handig voor bedrijven), 2 noordzijde, 1 westzijde, 2 zuidzijde
- uitstekende akoestiek (achterhuis)
- centraal gelegen en goede parkeermogelijkheden naast de woning
- een historisch pand voor iemand die iets bijzonders zoekt

Vincent van Bruggen (architect)
Atelier Arnhem West

Kenmerken

Overdracht

Vraagprijs
€ 490.000 kosten koper
Vraagprijs per m²
info
€ 1.725
Aangeboden sinds
7 weken
Status
Verkocht onder voorbehoud
Aanvaarding
In overleg

Bouw

Soort woonhuis
Woonboerderij, geschakelde woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1620
Specifiek
Beschermd stads- of dorpsgezicht, dubbele bewoning mogelijk, gedeeltelijk gestoffeerd en monument
Soort dak
Zadeldak bedekt met pannen

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlakten
Wonen
284 m²
Overige inpandige ruimte
32 m²
Externe bergruimte
15 m²
Perceel
310 m²
Inhoud
1.262 m³

Indeling

Aantal kamers
5 kamers (2 slaapkamers)
Aantal badkamers
1 badkamer en 1 apart toilet
Badkamervoorzieningen
Ligbad
Aantal woonlagen
2 woonlagen en een kelder

Energie

Energielabel
G Wat betekent dit?
Isolatie
Dakisolatie en gedeeltelijk dubbel glas
Warm water
Geiser

Kadastrale gegevens

DOESBURG C 2098
Kadastrale kaart
Oppervlakte
310 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Ligging
In centrum
Tuin
Zijtuin
Zijtuin
140 m² (17,5 meter diep en 8 meter breed)
Ligging tuin
Gelegen op het zuiden

Bergruimte

Schuur/berging
Vrijstaande stenen berging
Voorzieningen
Elektra

Garage

Soort garage
Inpandig
Capaciteit
1 auto
Voorzieningen
Elektra en stromend water

Parkeergelegenheid

Soort parkeergelegenheid
Betaald parkeren, op afgesloten terrein, op eigen terrein en parkeervergunningen

Buurt

De oude Stad binnen de gracht, Doesburg

Ontdek locaties in de buurt

Kaart

Kaart laden...

Kadastrale grens Bebouwing

Reistijd

Zie hoelang je onderweg bent vanaf dit huis naar bijvoorbeeld je werk of familie.

Woningmarkt Beta

Gem. vraagprijs

De oude Stad binnen de gracht

Heel Doesburg

Niet genoeg data beschikbaar om de gemiddelde vraagprijs te tonen.

arrow-right Wat betekent dit?
Gem. vraagprijs per m2

De oude Stad binnen de gracht

Heel Doesburg

Niet genoeg data beschikbaar om de gemiddelde vraagprijs / m2 te tonen.

arrow-right Wat betekent dit?
Hulp nodig bij het kopen?

Met een makelaar krijg je meer inzichten in de woningmarkt.

arrow-right Vind een makelaar
Gebaseerd op verkochte woningen in deze buurt in het afgelopen jaar. Meer informatie

Zandbergstraat 11

€ 490.000 k.k.