vraag & antwoord

Een huis met energielabel E: wat betekent dat?


Wat kun je verwachten van een huis met energielabel E?

Het energielabel zegt iets over hoe energiezuinig een woning is ten opzichte van vergelijkbare huizen. Het meest energiezuinig zijn woningen met energielabelklasse A++++ (groen). Het minst zuinig zijn woningen met energielabel G (rood). Een huis met energielabel E heeft een redelijk hoog energieverbruik.

Het donkergele energielabel E valt onder de ongunstige energielabels, omdat er relatief veel warmte verloren gaat in huis. Dat komt met name doordat de isolatie niet optimaal is. Huizen met energielabel E, F of G mogen vanaf 2030 ook niet meer verhuurd worden. Koop je een huis met label E, dan is het verstandig om bij de financiering al rekening te houden met energiebesparende maatregelen.


Huis met energielabel E

Kenmerken van een huis met energielabel E

  • Gebouwd vóór 1974
  • Gemiddeld energieverbruik tussen de 290 en 335 kWh/m2
  • Gebrekkige isolatie
  • Verouderde cv-ketel


tip  Sinds dit jaar mag je 20.000 euro extra lenen als jouw huis energielabel E heeft en je wilt dit verbeteren. Lees meer over de impact van het energielabel op jouw hypotheek

Wat kun je nog verbeteren aan een woning met energielabel E?

Op het energielabel van een woning, dat huiseigenaren verplicht zijn te overhandigen bij verkoop, vind je veel informatie over de mate waarin het huis is geïsoleerd en de aanwezige installaties voor bijvoorbeeld warmte, koeling en ventilatie. Ook staan er aanbevelingen op vermeld voor verbeteringen van je woning.

De snelste manier om de energiezuinigheid van een label E-huis te verbeteren, is door middel van isolerende maatregelen. Bekijk de mogelijkheden, ontdek wat ze kosten en wat je ermee bespaart

Het energielabel bestaat uit een voorblad en achterliggende pagina’s. Op die achterliggende pagina’s staan verbetersuggesties van de energieadviseur die het energielabel heeft opgesteld om het huis energiezuiniger te maken. Nuttig dus om de verkoper of verkoopmakelaar hiernaar te vragen.

Bij een huis met energielabel E valt veel winst te behalen met bijvoorbeeld vloer-, dak- of muurisolatie. En door enkel glas te vervangen door HR++-glas. Daarmee verbeter je direct het wooncomfort en verlaag je je energierekening. Bovendien is goede isolatie noodzakelijk om op termijn je cv-ketel te kunnen vervangen door een warmtepomp. Aanvullend zou je je energierekening nog verder kunnen verlagen met zonnepanelen.

Meer weten over de andere energielabels?
Als je een huis koopt met energielabel A of hoger, weet je dat je een comfortabele en zeer goed geïsoleerde woning hebt. Hoe meer plusjes achter de letter A, hoe energiezuiniger het pand is.
Als je een huis koopt met energielabel B, kun je ervan uitgaan dat het dak, de muren en de vloer van het huis goed geïsoleerd zijn. Vaak zijn de ramen voorzien van HR++-glas in plaats van gewoon dubbelglas.
De meeste huizen in Nederland hebben energielabel C of D. Huizen met energielabel C zijn redelijk goed geïsoleerd en daardoor ook redelijk energiezuinig.
Huizen met energielabel D zijn matig geïsoleerd. Koop je een huis met label D, houd er dan rekening mee dat de cv-ketel mogelijk verouderd is en dat niet alle ramen dubbelglas hebben.
Een huis koopt met energielabel F is over het algemeen niet goed geïsoleerd. Of er zijn weinig energiebesparende maatregelen genomen, zoals het plaatsen van HR+++-glas of het installeren van een energiezuinige CV-ketel. Daardoor gaat veel kostbare energie in huis verloren.
Energielabel G is het meest ongunstige label. Door de slechte isolatie kost het veel energie om een huis met energielabel G in de winter lekker warm te krijgen en voelt het vaak tochtig in huis. Een huis met label G verduurzamen kan flink wat geld kosten. Naast isoleren, zul je waarschijnlijk ook de cv-ketel moeten vervangen. Maar sommige huizen zijn deze klussen meer dan waard.
Meer vragen

Bespaar geld met een energiezuinig huis

Isoleren, zonnepanelen of een warmtepomp: hoe kun jij je huis verbeteren? Wat kost het? En wat ga je besparen? Met de Verbetercheck van Milieu Centraal weet je het!

Nog niet gevonden wat je zocht?