Wat is mijn energielabel? Stel jezelf deze vragen

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is. Doe je voordeel met deze antwoorden op veelgestelde vragen over dit onderwerp.

De letters van het energielabel vertellen iets over het energieverbruik van een woning. Van zeer energiezuinig, A – groen, tot niet energiezuinig, G - rood. De letter hangt onder meer af van hoe goed een woning is geïsoleerd. Woningen met energielabel G (rood) zijn het minst energiezuinig. Je energierekening zal daar fors hoger zijn dan als je in een woning met label A of B woont. Dit betekenen de labels:

  • A++++ t/m A (donkergroen) - zeer laag energieverbruik
  • B (groen) - laag energieverbruik
  • C (lichtgroen) - redelijk laag energieverbruik
  • D (geel) - gemiddeld energieverbruik
  • E (oker) - redelijk hoog energieverbruik
  • F (oranje) - hoog energieverbruik
  • G (rood) - zeer hoog energieverbruik

Het energielabel van een huis kun je opzoeken via zoekjeenergielabel.nl. Of je huis energielabel A, B, C, D, E of G heeft, hangt onder meer af van hoeveel energie er nodig is om het huis te verwarmen in de winter en koel te houden in de zomer.

Een energielabel aanvragen kost gemiddeld € 325, afhankelijk van je type woning, de woonoppervlakte en de tarieven die de adviseur hanteert (bron: onderzoek Woninglabel, juli 2021). Voor een appartement ben je doorgaans wat minder kwijt dan voor een koopwoning. Het loont om de tarieven van verschillende adviseurs te vergelijken.

Een voorlopig energielabel is een inschatting op basis van de meestvoorkomende woningkenmerken, terwijl een definitief energielabel tot stand komt met gegevens over energiezuinigheid van die specifieke woning. Je kunt je energielabel zelf opvragen en definitief maken.

Ja, je bent verplicht een definitief energielabel te overhandigen bij de overdracht van je woning. Anders riskeer je een boete van 435 euro. Een definitief energielabel kun je aanvragen door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Die bekijkt in 1 à 2 uur tijd de kenmerken van je woning en hoeveel energie er nodig is voor bijvoorbeeld verwarming, ventilatie en warm water. Na afloop krijg je een definitief energielabel en aanbevelingen voor verduurzaming.

Met de juiste maatregelen kun je je huis zo energiezuinig mogelijk maken en daarmee je energielabel verbeteren. Energie besparen begint met het plaatsen van tochtstrips of het isoleren van dak, gevel, vloer en glas. Daarna kun je verder met maatregelen als een warmtepomp.

Meer vragen

Uitleg over het energielabel voor een woning: verdiep je verder