vraag & antwoord

Een huis met energielabel F: wat betekent dat?


Wat kun je verwachten van een huis met energielabel F?

Het energielabel zegt iets over hoe energiezuinig een woning is ten opzichte van vergelijkbare huizen. Het meest energiezuinig zijn woningen met energielabelklasse A++++ (groen). Het minst zuinig zijn woningen met energielabel G (rood). Een huis met energielabel F heeft een hoog energieverbruik.

Een huis koopt met energielabel F is over het algemeen niet goed geïsoleerd. Of er zijn weinig energiebesparende maatregelen genomen, zoals het plaatsen van HR+++-glas of het installeren van een energiezuinige CV-ketel. Daardoor gaat veel kostbare energie in huis verloren.


De kans is dus vrij groot dus dat je extra kosten voor verduurzaming moet incalculeren als je een huis met energielabel F koopt. Enerzijds om het wooncomfort in huis te verhogen, anderzijds om je energierekening omlaag te brengen. Het is verstandig om dit vooraf te bespreken met je hypotheekadviseur.

Niet elk huis met energielabel F hoeft eerst grondig verduurzaamd te worden om er comfortabel te kunnen wonen, zegt makelaar Bart Teulings. Ontdek waarom een slecht energielabel soms minder erg is dan het lijkt

Huis met energielabel F

Kenmerken van een huis met energielabel F

  • Gebouwd tussen 1946 en 1964
  • Gemiddeld energieverbruik tussen de 335 en 380 kWh/m2
  • Ramen vaak van enkel of dubbelglas
  • Tochtig, verouderde cv-ketel


Wat kun je nog verbeteren aan een woning met energielabel F?

Op het energielabel van een woning, dat huiseigenaren verplicht zijn te overhandigen bij verkoop, vind je veel informatie over de mate waarin het huis is geïsoleerd en de aanwezige installaties voor bijvoorbeeld warmte, koeling en ventilatie. Ook staan er aanbevelingen in vermeld voor het verbeteren van je woning.

Bekijk hier een voorbeeld van een energielabel (C).

Het energielabel bestaat uit een voorblad en achterliggende pagina’s. Op die achterliggende pagina’s staan verbetersuggesties van de energieadviseur die het energielabel heeft opgesteld ter verbetering van de energiezuinigheid van het huis. Nuttig dus om de verkoper of verkoopmakelaar hiernaar te vragen.

Ga je van matige naar goede isolatie, dan scheelt je dat zo’n 300 tot 700 euro per jaar. Ga je van slechte naar goede isolatie, dan is de winst nog groter. Goed nieuws: je kunt hiervoor ISDE-subsidie aanvragen. Goede isolatie is daarnaast een voorwaarde als je je cv-ketel op termijn zou willen vervangen door een warmtepomp.

tip  Sinds dit jaar mag je 20.000 euro extra lenen als jouw huis energielabel F heeft en je wilt dit verbeteren. Lees meer over de impact van het energielabel op jouw hypotheek

Meer weten over de andere energielabels?
Als je een huis koopt met energielabel A of hoger, weet je dat je een comfortabele en zeer goed geïsoleerde woning hebt. Hoe meer plusjes achter de letter A, hoe energiezuiniger het pand is.
Als je een huis koopt met energielabel B, kun je ervan uitgaan dat het dak, de muren en de vloer van het huis goed geïsoleerd zijn. Vaak zijn de ramen voorzien van HR++-glas in plaats van gewoon dubbelglas.
De meeste huizen in Nederland hebben energielabel C of D. Huizen met energielabel C zijn redelijk goed geïsoleerd en daardoor ook redelijk energiezuinig.
Huizen met energielabel D zijn matig geïsoleerd. Koop je een huis met label D, houd er dan rekening mee dat de cv-ketel mogelijk verouderd is en dat niet alle ramen dubbelglas hebben.
Het donkergele energielabel E valt onder de ongunstige energielabels, omdat er relatief veel warmte verloren gaat in huis. Dat komt met name doordat de isolatie niet optimaal is.
Energielabel G is het meest ongunstige label. Door de slechte isolatie kost het veel energie om een huis met energielabel G in de winter lekker warm te krijgen en voelt het vaak tochtig in huis. Een huis met label G verduurzamen kan flink wat geld kosten. Naast isoleren, zul je waarschijnlijk ook de cv-ketel moeten vervangen. Maar sommige huizen zijn deze klussen meer dan waard.
Meer vragen

Bespaar geld met een energiezuinig huis

Isoleren, zonnepanelen of een warmtepomp: hoe kun jij je huis verbeteren? Wat kost het? En wat ga je besparen? Met de Verbetercheck van Milieu Centraal weet je het!

Nog niet gevonden wat je zocht?