Wat kun je verwachten van een huis met energielabel G?
Het energielabel zegt iets over hoe energiezuinig een woning is ten opzichte van vergelijkbare huizen. Het meest energiezuinig zijn woningen met energielabelklasse A++++ (groen). Het minst zuinig zijn woningen met energielabel G (rood). Een huis met energielabel G heeft namelijk een zeer hoog energieverbruik.
Energielabel G is, zoals gezegd, het meest ongunstige label. Door de slechte isolatie kost het veel energie om een huis met energielabel G in de winter lekker warm te krijgen en voelt het vaak tochtig in huis. Een huis met label G verduurzamen kan flink wat geld kosten. Naast isoleren, zul je waarschijnlijk ook de cv-ketel moeten vervangen. Maar sommige huizen zijn deze klussen meer dan waard. Bespreek van tevoren met je hypotheekadviseur welke verduurzamingsmaatregelen je wilt nemen, zodat met deze kosten rekening gehouden kan worden.

Kenmerken van een huis met energielabel G
- Gebouwd vóór 1945
- Gemiddeld energieverbruik is meer dan 385 kWh/m2
- Verouderde installaties voor verwarming en warm tapwater
- Slechte ventilatie
Wat kun je nog verbeteren aan een woning met energielabel G?
Op het energielabel van een woning, dat huiseigenaren verplicht zijn te overhandigen bij verkoop, vind je veel informatie over de mate waarin het huis is geïsoleerd en de aanwezige installaties voor bijvoorbeeld warmte, koeling en ventilatie. En er staan aanbevelingen in vermeld voor verbeteringen.
Het energielabel bestaat uit een voorblad en achterliggende pagina’s. Op die achterliggende pagina’s staan verbetersuggesties van de energieadviseur die het energielabel heeft opgesteld. Zo kun je de energiezuinigheid van het huis verbeteren. Nuttig dus om de verkoper of verkoopmakelaar hiernaar te vragen.
Bekijk hier een voorbeeld van een energielabel (C).
Aan een huis met energielabel G valt heel veel te verbeteren, te beginnen met vloer-, dak-en muurisolatie. En door enkel glas te vervangen door HR++-glas. Deze kosten verdien je terug met een aanzienlijk lagere energierekening. En het is zowel in de zomer als in de winter behaaglijker in huis. Aanvullend zou je je energierekening nog verder kunnen verlagen met zonnepanelen.
Heb je vragen over de energiezuinigheid van een huis of hoe je die zou kunnen verbeteren? Een makelaar kan je hier ook goed over adviseren.