vraag & antwoord

Een huis met energielabel G: wat betekent dat?


Wat kun je verwachten van een huis met energielabel G?

Het energielabel zegt iets over hoe energiezuinig een woning is ten opzichte van vergelijkbare huizen. Het meest energiezuinig zijn woningen met energielabelklasse A++++ (groen). Het minst zuinig zijn woningen met energielabel G (rood). Een huis met energielabel G heeft namelijk een zeer hoog energieverbruik.

Energielabel G is, zoals gezegd, het meest ongunstige label. Door de slechte isolatie kost het veel energie om een huis met energielabel G in de winter lekker warm te krijgen en voelt het vaak tochtig in huis. Een huis met label G verduurzamen kan flink wat geld kosten. Naast isoleren, zul je waarschijnlijk ook de cv-ketel moeten vervangen. Maar sommige huizen zijn deze klussen meer dan waard. Bespreek van tevoren met je hypotheekadviseur welke verduurzamingsmaatregelen je wilt nemen, zodat met deze kosten rekening gehouden kan worden.

De snelste manier om de energiezuinigheid van een label G-huis te verbeteren, is door middel van isolerende maatregelen. Bekijk hier hoe en wat je kunt isoleren

Huis met energielabel G

Kenmerken van een huis met energielabel G

  • Gebouwd vóór 1945
  • Gemiddeld energieverbruik is meer dan 385 kWh/m2
  • Verouderde installaties voor verwarming en warm tapwater
  • Slechte ventilatie


Een goed energielabel werkt in je voordeel op het moment dat je je huis weer wil verkopen. Bekijk het effect van een goed energielabel op de woningwaarde

Wat kun je nog verbeteren aan een woning met energielabel G?

Op het energielabel van een woning, dat huiseigenaren verplicht zijn te overhandigen bij verkoop, vind je veel informatie over de mate waarin het huis is geïsoleerd en de aanwezige installaties voor bijvoorbeeld warmte, koeling en ventilatie. En er staan aanbevelingen in vermeld voor verbeteringen.

Het energielabel bestaat uit een voorblad en achterliggende pagina’s. Op die achterliggende pagina’s staan verbetersuggesties van de energieadviseur die het energielabel heeft opgesteld. Zo kun je de energiezuinigheid van het huis verbeteren. Nuttig dus om de verkoper of verkoopmakelaar hiernaar te vragen.

Bekijk hier een voorbeeld van een energielabel (C).

info Goede isolatie is noodzakelijk om op termijn ook je cv-ketel te kunnen vervangen voor een warmtepomp. Lees hier hoe een warmtepomp werkt

Aan een huis met energielabel G valt heel veel te verbeteren, te beginnen met vloer-, dak-en muurisolatie. En door enkel glas te vervangen door HR++-glas. Deze kosten verdien je terug met een aanzienlijk lagere energierekening. En het is zowel in de zomer als in de winter behaaglijker in huis. Aanvullend zou je je energierekening nog verder kunnen verlagen met zonnepanelen.

Meer weten over de andere energielabels?
Als je een huis koopt met energielabel A of hoger, weet je dat je een comfortabele en zeer goed geïsoleerde woning hebt. Hoe meer plusjes achter de letter A, hoe energiezuiniger het pand is.
Als je een huis koopt met energielabel B, kun je ervan uitgaan dat het dak, de muren en de vloer van het huis goed geïsoleerd zijn. Vaak zijn de ramen voorzien van HR++-glas in plaats van gewoon dubbelglas.
De meeste huizen in Nederland hebben energielabel C of D. Huizen met energielabel C zijn redelijk goed geïsoleerd en daardoor ook redelijk energiezuinig.
Huizen met energielabel D zijn matig geïsoleerd. Koop je een huis met label D, houd er dan rekening mee dat de cv-ketel mogelijk verouderd is en dat niet alle ramen dubbelglas hebben.
Het donkergele energielabel E valt onder de ongunstige energielabels, omdat er relatief veel warmte verloren gaat in huis. Dat komt met name doordat de isolatie niet optimaal is.
Een huis koopt met energielabel F is over het algemeen niet goed geïsoleerd. Of er zijn weinig energiebesparende maatregelen genomen, zoals het plaatsen van HR+++-glas of het installeren van een energiezuinige CV-ketel. Daardoor gaat veel kostbare energie in huis verloren.
Meer vragen

Vragen over het energieverbruik van een huis?

Heb je vragen over de energiezuinigheid van een huis of hoe je die zou kunnen verbeteren? Een makelaar kan je hier ook goed over adviseren.

Nog niet gevonden wat je zocht?