alt

Alles over hypotheken

Het is vast niet je lievelingsonderwerp, maar toch zeker een van de belangrijkste bij nieuwe woonplannen: je hypotheek. Het goede nieuws: hier vind je het antwoord op al je vragen.

alt

Alles over hypotheken

Het is vast niet je lievelingsonderwerp, maar toch zeker een van de belangrijkste bij nieuwe woonplannen: je hypotheek. Het goede nieuws: hier vind je het antwoord op al je vragen.

alt

Alles over hypotheken

Het is vast niet je lievelingsonderwerp, maar toch zeker een van de belangrijkste bij nieuwe woonplannen: je hypotheek. Het goede nieuws: hier vind je het antwoord op al je vragen.Veelgestelde vragen over hypotheken
Na het tekenen van de koopakte vraag je de hypotheek aan. De aanvraag is te verdelen in zes stappen en duurt in totaal een paar (spannende) weken:
  1. Afhankelijk of onafhankelijk hypotheekadvies inwinnen
  2. Offertes aanvragen en ondertekend naar de bank sturen
  3. De documenten waar de bank om vraagt indienen
  4. Definitief akkoord van de bank
  5. Alle documenten en het geld gaan naar de notaris
  6. Overdracht bij de notaris
De actuele hypotheekrente hangt af van welke aflosvorm, hypotheekverstrekker en rentevastperiode je kiest. Op dit moment (2023) variëren de rentes ongeveer tussen de 3 en 4,4%.
Begin met het uitzoeken van de financieringsmogelijkheden. Heb je genoeg spaargeld, of moet je er een extra lening voor afsluiten? Ga ook bij de gemeente na of je een vergunning nodig hebt voor de verbouwing. Vraag offertes op bij verschillende aannemers en kies er een waarbij ook de communicatie vlot verloopt. Je gaat tenslotte de komende periode veel contact hebben met elkaar. Besluit of je alles wilt uitbesteden of dat je een deel zelf kunt/wil doen.
De bruto maandlasten zijn het bedrag dat je betaalt aan de bank. Dat bedrag bestaat uit hypotheekrente en een deel aflossing. De betaalde hypotheekrente dien je in bij je belastingaangifte. De Belastingdienst betaalt je een deel weer terug. Jouw maandlast minus de teruggave van de Belastingdienst is de netto hypotheeklast.
Met een hypotheek koop je een huis. Het huis is het onderpand voor de hypotheek. Een deel van de rente die je betaalt voor je hypotheek kan je terugkrijgen van de Belastingdienst. Een lening kan je gebruiken voor andere dingen, zoals bijvoorbeeld de aanschaf van een auto of wasmachine. Een hypotheek wordt niet geregistreerd bij het BKR, vrijwel elke lening van €250 of meer wél.
Meer vragen