artikel

Hypotheek veranderd? Let hier dan op bij je belastingaangifte


Een checklist om geen geld mis te lopen

Heb je iets veranderd in je hypotheek in 2022, je hypotheek overgesloten of heb je een huis gekocht? Dan heb je misschien recht op een extra teruggave van de Belastingdienst.

Vóór 1 mei moet je belastingaangifte binnen zijn. De Belastingdienst heeft bekende gegevens al voor je ingevuld, maar vertrouw daar niet blindelings op. Als je aftrekbare kosten hebt gemaakt die betrekking hebben op je hypotheek, weet de Belastingdienst dat bijvoorbeeld niet.

Heb je in 2022 een eigen huis gekocht?

De hypotheek waarvoor je de kosten wilt opvoeren bij je aangifte, moet betrekking hebben op je eigen woning. Dit betekent dat je er zelf in moet wonen en dat de hypotheekschuld is ontstaan doordat je deze woning kocht, ging verbouwen of verbeteren. Heb je een deel van de hypotheek gebruikt voor andere uitgaven, dan zijn de kosten voor het afsluiten of het veranderen van de hypotheek niet, of niet volledig aftrekbaar.

Heb je in 2022 je huis verkocht?

Met gemaakte verkoopkosten kun je helaas bijna niets in je belastingaangifte. Alleen de royementskosten, ofwel de kosten voor het aflossen van je gehele hypotheek, zijn aftrekbaar. Eventuele overwaarde op je verkochte huis heeft nog geen invloed op je aangifte voor 2022. Dat bedrag telt alleen mee als het op 1 januari 2022 op je rekening stond. Is dat niet het geval, dan heeft de overwaarde pas invloed op je belastingaangifte voor 2023.

Heb je je hypotheek verhoogd of overgesloten?

In de eerste maanden van 2022 was de hypotheekrente nog extreem laag. Als je jouw hypotheek toen hebt overgesloten, was je timing goed. Daarna is de hypotheekrente sterk gestegen. Hetzelfde geldt als je je hypotheek hebt verhoogd. Het bedrag uit de extra hypotheek moet je wel geïnvesteerd hebben in je huis, anders kun je niets met de gemaakte kosten. De volgende kosten kun je aftrekken bij je belastingaangifte:

 • Advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheek
 • Notariskosten
 • Taxatiekosten
 • Het krijgen van NHG
 • Bouwkundige keuring
 • Boeterente voor het vervroegd aflossen van de oude hypotheek

Heb je gebruikgemaakt van rentemiddeling?

Het middelen van de hypotheekrente betekent dat je je bestaande rentevaste periode openbreekt en vermengt met een nieuwe rentevaste periode tegen een lagere rente. De eventuele administratie- en advieskosten kun je meenemen in de aangifte.

Heb je een extra hypotheek afgesloten voor een tweede huis?

Helaas heb je geen belastingvoordeel als je een vakantiehuis of een tweede huis als belegging koopt, omdat je hier zelf niet (permanent) woont. Dit geldt ook als je een huis koopt voor je kinderen. De hypotheekschuld verlaagt wel je vermogen waar je eventueel vermogensbelasting over betaalt.

Heb je je ex-partner uitkocht?

Zijn jij en je partner uit elkaar gegaan en heb jij het gezamenlijke koophuis op jouw naam laten zetten? Dan heb je hier misschien een extra hypotheek voor afgesloten. De kosten die je daarvoor moest maken zijn aftrekbaar. Dit zijn dezelfde soort kosten die je betaalt bij het oversluiten van een hypotheek.

Heb je je huis verduurzaamd, verbouwd of gerenoveerd?

Als je hiervoor een extra hypotheek hebt afgesloten, zijn de kosten die je daarvoor maakt eenmalig aftrekbaar. De betaalde hypotheekrente over deze extra schuld mag je onder voorwaarden jaarlijks aftrekken van de belasting.

Had je in 2022 (tijdelijk) dubbele hypotheeklasten?

Bij een verhuizing kom je vaak niet onder dubbele hypotheeklasten uit. Je hebt bijvoorbeeld in mei 2022 een huis gekocht en je oude woning pas per 1 juli 2022 verkocht. Door de verhuisregeling van de Belastingdienst mag je voor beide huizen tijdelijk de betaalde hypotheekrente als aftrekpost in je aangifte meenemen.

Check ook je eigenwoningforfait

Naast aftrekbare kosten heb je als huiseigenaar ook te maken met een bijtelling: het eigenwoningforfait. Dit is een percentage van de WOZ-waarde van je huis, voor de meeste huiseigenaren 0,45%. De bijtelling berekent de Belastingdienst zelf na het invoeren van de WOZ-waarde. Gebruik hiervoor de beschikking die je begin 2022 hebt gekregen van de gemeente. Het gaat hierin om de WOZ-waarde van 2021.

Check, check, dubbelcheck

Vergeet tot slot deze aandachtspunten niet:

 • Controleer alle door de Belastingdienst ingevulde gegevens.
 • Zoek alle in 2022 betaalde kosten die betrekking hebben op je hypotheek erbij om te voorkomen dat je kosten over het hoofd ziet.
 • Heb je bereidstellingsprovisie moeten betalen voor het verlengen van een hypotheekofferte? Ook deze kosten zijn aftrekbaar.
 • Heb je in 2022 een huis laten bouwen? Overleg met je hypotheekadviseur welke kosten je kunt verwerken in de aangifte.
 • Makelaarskosten zijn niet aftrekbaar.
Haal meer uit je huis

Ben je benieuwd wat jouw huis waard is, wil je meer weten over verduurzamen of ben je nieuwsgierig naar hoe de markt zich ontwikkelt in jouw buurt? Voeg dan je huis toe aan je funda-account.

Tips en informatie om je huis te verbouwen, verduurzamen en kosten te besparen