Stel jezelf deze vragen voor de eerste bezichtiging van een huis

Hoe zorg je dat je alles haalt uit een bezichtiging? Doe je voordeel met deze vragen én antwoorden.

Plan een afspraak in met de verkoopmakelaar via het contactformulier op funda of neem telefonisch contact op. Je eerste bezichtiging kan spannend zijn, maar met deze tips haal je er het meest uit:
 1. Plan je bezichtiging op een moment dat er veel daglicht is, dan zie je alles het best.
 2. Maak een lijstje met vragen (over de cv-ketel, de buren en de datum van sleuteloverdracht bijvoorbeeld) en neem deze mee naar de bezichtiging.
 3. De bezichtiging begint al als je de straat in komt rijden. Kijk goed om je heen, hoe ziet de straat eruit en zie je jezelf in deze buurt wonen?
 4. Laat aan de verkoopmakelaar niets los over je onderhandelingspositie.
 5. Een aankoopmakelaar kan je al vanaf je eerste bezichtiging helpen.

Een bezichtiging kun je op verschillende manieren voorbereiden. Deze zaken kun je doen voor je het huis gaat bekijken. Zo weet je beter waar je op moet letten en wat je nog wilt vragen:

 • Bekijk op funda niet alleen het huis, maar ook hoeveel interesse er is in deze woning en wat de gemiddelde vraagprijs is van verkochte huizen in de buurt.
 • Vraag bij de makelaar of verkopers de vragenlijst op. Hierop vind je informatie over onder andere het onderhoud van de woning en de kosten voor gas, water, licht en gemeentelijke belastingen.
 • Vraag als je een appartement gaat bezichtigen aan de makelaar of je de VvE-stukken (Vereniging van Eigenaren) mag inzien. Hierin zie je met welke onderhoudskosten je eventueel rekening moet houden.
 • Maak een lijst van vragen die je nog wilt stellen tijdens de bezichtiging
Stel tijdens een bezichtiging alle vragen die je hebt om te kunnen bepalen of dit huis aan je wensen en verwachtingen voldoet. Bijvoorbeeld waarom de verkopers willen verkopen. Wat voor buren je krijgt. Of wanneer de cv-ketel voor het laatst vervangen is. Het is handig om een lijstje met vragen voor te bereiden, zodat je niets vergeet. Deze checklist helpt je op weg, zodat je niets vergeet.
Maak onderscheid in verbouwkosten die noodzakelijk zijn om gebreken te herstellen of achterstallig onderhoud te repareren en verbouwkosten die je maakt om een huis meer naar je zin te maken. De kosten zijn afhankelijk van hoe luxe je het wilt afwerken en wat je zelf wilt doen (bijvoorbeeld het sloopwerk). Wil je meer inzicht in de noodzakelijke verbouwkosten die direct uitgevoerd moeten worden of waar je op termijn rekening mee moet houden? Laat een bouwkundige keurder de woning bekijken, neem een aannemer mee naar de bezichtiging of schakel een aankoopmakelaar in om je te adviseren.
Ben je van plan een appartement te kopen, let dan in elk geval op deze zaken:
 • Hoe zien de gemeenschappelijke ruimtes, zoals de entree of galerij, eruit? Dit geeft een goed beeld van hoe de bewoners met de leefruimte omgaan.
 • Check bij de verkoper of makelaar of de Vereniging van Eigenaren actief is. Banken verstrekken geen hypotheek voor appartementen met een slapende of niet-actieve VvE.
 • Informeer welke bijkomende kosten je nog kunt verwachten: hoe hoog is de VvE-bijdrage (servicekosten) en wat valt hieronder? Welke onderhoudswerkzaamheden staan er op de planning en wordt hier elke maand voldoende geld voor gereserveerd?
In onder andere het eigendomsbewijs, de splitsingsakte, VvE-documenten en de Kadaster-gegevens kun je van alles terugvinden over extra voorwaarden en bedingen die voor de woning gelden. Deze stukken zijn heel belangrijk bij de aankoop en kun je bij de verkoopmakelaar opvragen. Let bijvoorbeeld op erfdienstbaarheid, kettingbeding en controleer of de woning op eigen grond of erfpacht staat.
Meer vragen
Handig van funda
Huis bezichtigen: verdiep je verder in dit onderwerp

12 artikelen