vraag & antwoord

Welke vragen stel ik tijdens een bezichtiging?


Checklist: handige vragen om niet te vergeten

Het is belangrijk om veel vragen te stellen tijdens de bezichtiging. Alleen zo kom je erachter of de woning écht aan al je wensen en verwachtingen voldoet. Neem daarom voor de zekerheid deze checklist mee, zodat je niets vergeet.

Checklist woningbezichtiging

Tijdens een bezichtiging leidt de verkoopmakelaar je meestal rond door de woning. Bij een open huis daarentegen loop je vaak met meerdere geinteresseerden tegelijk door een woning, of alleen met de verkopers zelf. In alle gevallen is dit hét moment om alle informatie te verzamelen die je nodig hebt om te bepalen of je een bod uit wilt gaan brengen.

Wat te vragen bij een bezichtiging?

Uiteraard mag je tijdens de bezichtiging alles vragen. Omdat de makelaar de belangen van de verkopende partij behartigt, zal hij misschien niet al je vragen kunnen of willen beantwoorden. Bijvoorbeeld op een vraag als: wat is de minimale prijs waarvoor de verkopers willen verkopen? Dat zou bij de onderhandelingen nadelig zijn voor de verkopende partij.

Checklist met handige vragen

Het is handig om een lijst met vragen te maken waarop je in elk geval antwoord wilt. Bedenk bijvoorbeeld wat voor jou belangrijk is in het huis en de omgeving. Hieronder een checklist met veelgestelde vragen:

Vragen over de verkopers en de omgeving:

 • Waarom willen de verkopers dit huis verkopen en hoe lang hebben ze er gewoond?
 • Blijven ze in deze buurt wonen? Waarom wel of niet?
 • Hoe is het contact met de buren?
 • Hebben de verkopers al een andere woning gevonden en/of hoe snel kan de overdracht plaatsvinden?
 • Hoeveel andere gegadigden zijn er voor de woning?

De antwoorden hierop geven meer informatie over de buurt en je buren. Zie je jezelf hier wonen? Ook is het handig om te weten of je op zoek moet naar een tussenoplossing als je je eigen woning al moet verlaten voor de overdracht.

Vragen over het huis en het onderhoud:

 • Zijn er verbouwingen geweest? En zo ja, zijn deze door een erkend aannemersbedrijf uitgevoerd? Waren er zo nodig vergunningen voor afgegeven en zijn er plattegronden beschikbaar?
 • Is er ooit lekkage geweest?
 • Wanneer zijn de kozijnen voor het laatst geschilderd?
 • Hoe oud is de cv-installatie en is deze met regelmaat onderhouden?
 • Is er veel belangstelling voor het huis?
 • Hoe oud is de keukenapparatuur en werkt alles nog goed?

Zo kom je erachter of je rekening moet houden met bijkomende kosten. Bij lekkage of een verbouwing is het slim om een bouwtechnische keuring te laten doen. Daarmee komen eventuele gebreken aan het licht en weet je meteen welke herstelkosten erbij komen. Ook aan erfpacht kunnen kosten verbonden zijn. Zijn er veel andere gegadigden, dan weet je dat je snel(ler) moet handelen, maar laat je niet verleiden tot overhaaste beslissingen.

Vragen over de omgeving:

 • Wie wonen er in de straat: gezinnen, oudere mensen, jonge stelletjes?
 • Worden er weleens evenementen met de buurt georganiseerd?
 • Zijn er speciale hondenuitlaatgebieden in de omgeving (als je een hond hebt)?

Vragen bij een appartement, monument of nieuwbouwwoning:

 • Bij een monument: wat mag ik wel en niet doen qua onderhoud of verbouwing? Wanneer heb ik daar een vergunning voor nodig?
 • Bij een appartement: hoe hoog zijn de servicekosten? Is er een actieve VvE en hoe groot is het reservefonds voor onderhoudswerkzaamheden?
 • Bij een nieuwbouwwoning: welke bouwwerkzaamheden gaan er eventueel nog plaatsvinden en wat is de planning daarvan?

Tip: eerst kijken, dan vragen

Ga eerst op je gemak met de makelaar door het huis. Laat de ruimte en omgeving op je inwerken en stel daarna jouw vragen. Zo weet je zeker dat je met aandacht het huis hebt bekeken en je niet met de vragenlijst in je hoofd bezig bent terwijl je door het huis loopt. Toch niet helemaal je droomhuis? Dan hoef je ook niet alle vragen te stellen. En ben je toch een vraag vergeten, dan bel of mail je de makelaar na afloop.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Zeker, alleen kan of wil de makelaar misschien niet elke vraag beantwoorden. Zo zal hij geen informatie geven die de onderhandelingspositie van de verkopers beïnvloedt. Maar vragen stellen mag altijd.

Ja, zeker. De verkopers zijn natuurlijk ontzettend benieuwd wie hun huis heeft bekeken. En of ze een openingsbod of tweede bezichtigingsaanvraag kunnen verwachten. De verkoopmakelaar zal jou daarom misschien ook wat vragen stellen. Bijvoorbeeld:

 • Heb je al veel andere huizen bezichtigd?
 • Woon je hier in de buurt?
 • Heb je nu een koop- of huurhuis?
 • Ben je al bij een hypotheekadviseur langs geweest?
Je hoeft geen antwoord te geven op vragen die je onderhandelingspositie benadelen. De verkoper hoeft bijvoorbeeld niet te weten wat je maximaal voor het huis kan betalen.
Het is verstandig om je aandacht eerst goed te richten op het huis en de omgeving. Wat zie je, hoe voelt het, wat valt je op? Laat het allemaal op je inwerken. Laat je daarbij niet afleiden door alle vragen die je in je hoofd of op je lijstje hebt. De makelaar geeft je ook al veel informatie tijdens de ronde. Je kunt daarna altijd nog vragen stellen over de zaken die daarbij niet aan bod zijn gekomen.

Een bezichtiging kun je voorbereiden door van tevoren al informatie over het huis op te zoeken of aan te vragen:

 • Bekijk op funda hoeveel interesse er is in de woning en wat de gemiddelde vraagprijs is van verkochte woningen in de buurt. Lees ook alle kenmerken en bekijk alvast op de kaart op funda waar de dichtstbijzijnde bushalte of supermarkt is.
 • Vraag bij de makelaar of verkopers de vragenlijst op. Hierop hebben de verkopers vragen ingevuld over onder andere het onderhoud van de woning en hun kosten voor gas, water, licht en gemeentelijke belastingen.
 • Ga je een appartement bezichtigen, vraag dan of je de VvE-stukken van de Vereniging van Eigenaren mag inzien. Hierin vind je onder meer belangrijke informatie over eventuele onderhoudskosten om rekening mee te houden.
 • Schrijf vragen waar je hierna nog geen antwoord op hebt gevonden op een lijstje en neem dit mee naar je bezichtiging.
Meer vragen

Twee zien meer dan één

Ga je het huis alleen kopen? Neem dan iemand mee, zeker bij je eerste bezichtiging. Vraag iemand uit je omgeving of een aankoopmakelaar die deskundig met je meekijkt.