vraag & antwoord

Hoe schat ik tijdens een bezichtiging de verbouwkosten in?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Een cosmetische of noodzakelijke verbouwing

Soms is een verbouwing nodig om je thuis te voelen in een huis of. Bijvoorbeeld omdat jouw perfecte huis niet te vinden was of om het simpelweg leefbaar te maken. Of wellicht is er achterstallig onderhoud dat je als eerste aan moet pakken. Op welke zaken moet je letten en wat kost een verbouwing van een badkamer of keuken?

Ook zonder aannemer kun je zelf al een goed overzicht maken van de mogelijke verbouwkosten. Daarbij maak je onderscheid tussen een cosmetische verbouwing (om het naar je zin te maken) en een bouwkundige verbouwing (omdat het moet). Neem naar de bezichtiging een zaklamp mee om de kruipruimte, diepe trapkast, donkere meterkast, vliering of berging te bekijken of je daar iets wilt of moet verbouwen.

Verbouwen naar smaak

Een blauwe keuken, roze badkamer of geel behang tot op zolder. Over smaak valt niet te twisten, maar helaas is het niet altijd mogelijk om alle cosmetische verbouwkosten mee te financieren in je hypotheek. Het is daarom belangrijk om verder te kijken dan alleen naar kleur of stijl.Wat je tijdens je bezichtiging in ieder geval te weten wilt komen:
- Werkt alle apparatuur nog en wanneer is deze geplaatst?
- Functioneren alle deuren en lades nog naar behoren?
- Is het tegelwerk netjes afgewerkt?
- Kun je met de huidige situatie leven, of is het noodzakelijk om bepaalde aanpassingen te doen omdat er gebreken zijn?

De kosten

Soms is een rigoureuze verbouwing niet direct nodig en kun je met kleine aanpassingen al een groot verschil maken. Zo kun je sparen voor jouw ideale situatie. En met welk bedrag moet je dan rekening houden?

 • Nieuwe keuken: € 7500 - € 15.000
 • Nieuwe badkamer: € 5000 - € 15.000
 • Nieuw toilet: € 1500 - € 2500
 • Aanbouw: € 15.000 - € 25.000
 • Dakkapel: € 3500 - € 5000

Dit zijn gemiddeldes en de prijzen zijn natuurlijk afhankelijk van hoe luxe je iets afwerkt, hoe groot de ruimte is en hoeveel je wilt uitbesteden. Zo kun je al snel een paar honderd euro besparen wanneer je zelf een dag aan de slag gaat met een sloophamer. Je kunt altijd een aannemer vragen mee te gaan naar een tweede bezichtiging voor het opmaken van een offerte zodat je meer inzicht krijgt in de kosten.

Een noodzakelijke verbouwing: checklist

Soms is het geen kwestie van iets wel of niet mooi vinden, maar is het simpelweg noodzakelijk om te verbouwen. Een verkoopmakelaar kan je achtergrondinformatie geven over het huis. Een aankoopmakelaar kan je vervolgens adviseren. Waar je in ieder geval op zou moeten letten tijdens jouw eerste bezichtiging en wat je kunt navragen bij de makelaar, is het volgende:

 • Is er asbest aanwezig? Dit kan het geval zijn bij woningen van voor 1990. Asbest hoeft niet direct een gevaar te zijn. Maar als je van plan bent om te gaan verbouwen, is het goed om dit te weten.
 • Is er een cv-installatie? Wanneer is deze geplaatst en voor het laatst onderhouden? Een cv-installatie gaat doorgaans zo’n twaalf tot vijftien jaar mee en is daarna aan vervanging toe.
 • Werken alle deuren en ramen naar behoren?
 • Is er dubbelglas aanwezig? Vocht tussen de beglazing kan een indicatie zijn van een lek.
 • Zijn de houten kozijnen goed onderhouden of zie je houtrot (ontstaan)?
 • Zijn er scheuren te zien? Niet alle scheuren hoeven gelijk tot paniek te leiden. Het is goed om hier verder navraag naar te doen.
 • Lopen de vloeren scheef? Hier hoef je ook niet direct iets achter te zoeken. Vraag jouw aankoopmakelaar je te adviseren, of wellicht kan de verkoopmakelaar je er meer over vertellen.
 • Heeft het huis een plat dak of zijn er dakkapellen aanwezig? Controleer dan of er in het verleden lekkages zijn geweest en hoe oud de dakbedekking is. Sommige soorten dakbedekking dienen na een aantal jaar (twintig tot veertig bij een bitumen dakbedekking) te worden vervangen.
 • Ga je naar een appartement kijken? Vraag of de VvE plannen heeft om (binnenkort) groot onderhoud uit te voeren en of hier al voldoende geld voor is gereserveerd. Soms wordt aan eigenaren nog een extra bijdrage gevraagd.
 • Ga je naar een eengezinswoning kijken? Vraag of je ook even in de kruipruimte mag kijken. Ziet het er droog uit? Top. Is het vochtig en/of ruikt het muf? Dan is het goed om hier verder onderzoek naar te doen. Een vochtige ruimte kan schimmelvorming veroorzaken en/of ongedierte aantrekken.

Dubbelcheck: de bouwkundige keuring

Heb je na de bezichtiging twijfels over de bouwkundige staat van het huis en het onderhoud wat het (op termijn) met zich meebrengt? Schakel dan een bouwkundig specialist in. Hij of zij zal de woning bekijken en een bouwkundig rapport opmaken. Daarin wordt aangegeven welke kosten noodzakelijk zijn om achterstallig onderhoud te verhelpen en/of gebreken te herstellen. Het kan je tevens helpen wanneer je de onderhandelingen nog moet starten. Je weet met welke kosten je rekening moet houden waardoor je je maximale bod beter kunt bepalen.

Verbouwing financieren met eigen geld

Je kunt een verbouwing op verschillende manieren financieren. Met eigen geld of je kunt de kosten meefinancieren in de hypotheek. De verbouwing met eigen geld financieren is de voordeligste optie aangezien je geen rente hoeft te betalen, wat bij een lening wel het geval is.

funda functionaliteit  Checken of het inclusief verbouwing betaalbaar blijft?
Bereken je maandelijkse hypotheeklasten

Verbouwing meefinancieren in je hypotheek

Tegenwoordig financiert de bank niet meer dan 100% van de waarde van de woning. Een taxateur zal een rapport opmaken waarbij hij ook een waarde opgeeft ná verbouwing. Op basis hiervan beslist de bank of ze je de lening gaan verstrekken. Zo ja, dan wordt het geld dat je mag lenen voor de verbouwing op een speciale rekening gezet, een zogenaamd bouwdepot. Houd er rekening mee dat het plaatsen van een nieuwe keuken ter waarde van € 10.000 niet wil zeggen dat de waarde van je woning ook met € 10.000 stijgt. Je zult alsnog eigen geld moeten bijleggen. Ben je van plan om je huis energiezuiniger te maken? Dan is het in sommige gevallen mogelijk om 106% van de woningwaarde te lenen.

Voorkom verrassingen, neem een expert mee

Weinig verstand van (ver)bouwen? Neem een aankoopmakelaar mee naar de bezichtiging. Die brengt de noodzakelijke verbouwingskosten snel en realistisch voor je in kaart.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Noodzakelijke verbouwkosten zijn uitgaven die direct of op (korte) termijn gedaan moeten worden. Ze hebben te maken met achterstallig onderhoud of gebreken. Denk aan het dak, de fundering of rot houtwerk.
Cosmetische verbouwingen zijn niet direct noodzakelijk om de woning leefbaar te maken, maar zijn aanpassingen die je graag uitvoert om het huis meer naar je zin te maken. Dat kan door een nieuwe keuken te plaatsen, de badkamer te vervangen of de zolder helemaal af te werken.
 • Bedenk van tevoren of je zelf mee kunt helpen. Laat je een nieuwe keuken plaatsen, dan kun je wellicht zelf de oude keuken eruit slopen.
 • Laat je al het materiaal door de aannemer kopen of regel je dit zelf? Ook dat kan in de kosten schelen.
 1. Middels spaargeld: de goedkoopste optie.
 2. Meefinancieren in je hypotheek. Een taxatierapport zal uitwijzen wat de waarde ná verbouwing zal worden, dit is vervolgens het maximale bedrag wat je kunt lenen.
 3. Middels een persoonlijke lening. Dit is vanwege de relatief hoge rente en korte afbetaaltermijn vaak niet de beste optie.
Meer vragen