Veelgestelde vragen over makelaars
Met een verkoop- en/of aankoopmakelaar heb je alle ervaring en expertise dichtbij. Het levert je tijd op, de juiste vraagprijs of koopsom en juridische kennis zodat je er zeker van kunt zijn dat de ver- of aankoop goed verloopt.
Een makelaar adviseert óf de koper, óf de verkoper. Een makelaar in de functie van aankoopmakelaar is er om de belangen van de koper te behartigen. Hij heeft kennis van de lokale huizenmarkt, inzicht in data en weet waar jouw kansen liggen. Hij kan je helpen met het proces van een huis zoeken tot aan de sleuteloverdracht. Het is vaak ook mogelijk om de aankoopmakelaar alleen in te schakelen voor bijvoorbeeld de onderhandelingen.
Makelaars hanteren verschillende tarieven voor hun diensten. Bij de verkoop van een woning betaal je doorgaans een courtage van 1% a 1,5% over de uiteindelijke koopsom. Bij een woning van 400.000 euro is dat tussen de € 4000 en € 6000. Een aankoopmakelaar werkt vaak met vaste tarieven. Afhankelijk van de hoeveelheid werk, kun je rekening houden met bedragen tussen de € 1000 en € 5000.
Een aankoopmakelaar kost gemiddeld tussen de 1000 en 5000 euro, afhankelijk van wat de makelaar voor je doet. Heb je alleen hulp nodig bij de onderhandelingen? Dan betaal je minder dan als je het hele aankoopproces van zoeken tot sleuteloverdracht uitbesteedt. Deze investering betaalt zichzelf terug doordat de makelaar je veel tijd en uitzoekwerk uit handen neemt. Ook kan een aankoopmakelaar een lagere aankoopprijs voor je onderhandelen.
De courtage wordt op de dag van de sleuteloverdracht via de notaris verrekend. Je betaalt de makelaar dus niet rechtstreeks. Koop je een huis, dan wordt de courtage bij de overige aankoopkosten opgeteld. Verkoop je je huis? Dan wordt de courtage ingehouden op een eventuele overwaarde. Heb je geen overwaarde, dan blijft het gewoon een van de kostenposten.
Meer vragen


Meer lezen over makelaars?

Help, ik krijg mijn huis niet verkocht!

Je makelaar kan verschillende promotiemiddelen inzetten om jouw huis extra in het oog te laten springen op funda, zoals een Blikvanger, Toppositie of Woning in beeld.Blikvanger: laat je huis opvallen tussen de zoekresultaten van een huizenzoeker met drie foto’s en een wervende tekst.Toppositie: hiermee komt jouw huis als advertentie boven de zoekresultaten te staan van mensen die in een bepaalde stad zoeken. Handig als je je woning onder de aandacht wil brengen bij mensen die anders niet in jouw gemeente zouden zoeken.Woning in Beeld: hiermee staat jouw huis een week of maand lang in de schijnwerpers op de homepage van funda. Je bereikt in een klap veel meer mensen en dat kan handig zijn als je jouw koper nog niet hebt gevonden.
Bekijk de mogelijkheden

De voordelen van een aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden en kopen van een huis en staat je bij in het hele proces. Dat heeft veel voordelen. Een aankoopmakelaar
  • kijkt objectief naar je woonwensen en budget
  • helpt je met een gerichte zoekopdracht sneller een huis te vinden
  • is eerder op de hoogte van nieuw aanbod
  • helpt je om slim te bieden
  • helpt je aan je onderzoeksplicht te voldoen
  • behartigt jouw belangen
  • wekt vertrouwen bij de verkoper
  • neemt je werk uit handen
  • weet wat je rechten en plichten zijn
Lees meer