Een makelaar inschakelen?

Of je nu een huis koopt of verkoopt: de makelaar helpt je om alles uit jouw situatie te halen. Zij zijn er om jou te helpen en te zorgen voor een soepel proces met een gunstige afloop.

Verdiep je in de rol van aankoop- en verkoopmakelaars

Wat doet een aankoopmakelaar precies?

Veelgestelde vragen over makelaars

Met een verkoop- en/of aankoopmakelaar heb je alle ervaring en expertise dichtbij. Het levert je tijd op, de juiste vraagprijs of koopsom en juridische kennis zodat je er zeker van kunt zijn dat de ver- of aankoop goed verloopt.

Een makelaar adviseert óf de koper, óf de verkoper. Een makelaar in de functie van aankoopmakelaar is er om de belangen van de koper te behartigen. Hij heeft kennis van de lokale huizenmarkt, inzicht in data en weet waar jouw kansen liggen. Hij kan je helpen met het proces van een huis zoeken tot aan de sleuteloverdracht. Het is vaak ook mogelijk om de aankoopmakelaar alleen in te schakelen voor bijvoorbeeld de onderhandelingen.

Makelaars hanteren verschillende tarieven voor hun diensten. Bij de verkoop van een woning betaal je doorgaans een courtage van 1% tot 2,5% over de uiteindelijke koopsom. Een aankoopmakelaar werkt vaak met vaste tarieven.

De kosten van een aankoopmakelaar, verschillen per makelaar. Sommige makelaars rekenen een percentage van de aankoopprijs als vergoeding, andere makelaars werken met een vast tarief.

De courtage wordt op de dag van de sleuteloverdracht via de notaris verrekend. Je betaalt de makelaar dus niet rechtstreeks. Koop je een huis, dan wordt de courtage bij de overige aankoopkosten opgeteld. Verkoop je je huis? Dan wordt de courtage ingehouden op een eventuele overwaarde. Heb je geen overwaarde, dan blijft het gewoon een van de kostenposten.

Hulp inschakelen van een makelaar?

Oke, je wilt kopen of verkopen? Voor makelaars is een huis aan- of verkopen dagelijkse kost. Een makelaar heeft naast ervaring bovendien ook specifieke kennis over de lokale markt en neemt je veel werk uit handen.

Zoek een makelaar in jouw buurt