vraag & antwoord

Hoe stel ik een wensenlijst samen voor mijn eerste koophuis?

bijgewerkt - leestijd

Je bent op zoek naar je eerste koophuis. Weet je al wat écht belangrijk voor je is? Voor de zoektocht naar je droomhuis is het slim om vooraf je woonwensen te bepalen.

Wanneer je je woonwensen duidelijk in beeld hebt, wordt het zoeken naar een huis makkelijker en heb je meer kans van slagen. Vanwege de krappe huizenmarkt, waarin de vraag naar woningen groter is dan het aanbod, zul je op sommige wensen misschien concessies moeten doen. Goed dus om te weten wat voor jou echt harde eisen zijn.

Als eerste: de locatie

Bepaal de grootte van je zoekgebied. Wat is je maximale reistijd naar werk, familie, vrienden, de supermarkt, het bos, strand of je sportvereniging?Je wilt met plezier thuiskomen. Twijfel je aan een bepaalde buurt? Zoek een huis op funda en scroll omlaag naar 'Buurt'. Klik op 'meer informatie' om te zien hoeveel mensen er bijvoorbeeld wonen per leeftijdscategorie, of er veel huishoudens zijn met kinderen of niet en wat de gemiddelde vraagrijs van woningen is. Ga er ook eens op verschillende momenten kijken, zowel ’s morgens als ’s avonds. Kies een doordeweeks moment en een in het weekend. Hoe is het op woensdagmiddag wanneer de scholen uit zijn? Doe dat niet alleen met de auto, maar maak ook een wandeling of stap op de fiets. Ga naar de plaatselijke supermarkt, drink ergens een kop koffie en haal wat lekkers bij de bakker. Op deze manier kun je een goede inschatting maken of deze buurt echt iets voor jou is.

funda functionaliteit  Benieuwd wat het woningaanbod is binnen een bepaalde afstand van bijvoorbeeld je werk of ouders? Kies op de homepage van funda voor ‘Zoek op de kaart’ en klik bij de filters op ‘Reistijd’. Vul een adres in, log in en klik op het blauw pijltje om het aanbod te zien.
Zoek je een huis? Probeer dit uit

Nieuwbouw …

Is het voor jou geen probleem om een woning van een plattegrond te kopen en wil je de komende paar jaar geen tot weinig onderhoudskosten hebben? Dan is een nieuwbouwwoning perfect voor jou. Die wordt kaal opgeleverd. De vloeren, wanden, tuin: alles moet nog afgewerkt worden en je kunt het dus helemaal naar jouw smaak afmaken. Houd er ook rekening mee dat al deze kosten binnen je budget moeten passen. Daarnaast heb je niet binnen een paar weken de sleutels, daar je moet je nog een tijdje geduld voor hebben.

… of bestaande bouw?

Bij bestaande bouw zie je precies wat je koopt. Je kunt het ervaren en daardoor goed inschatten of het helemaal bij je past. Elke bouwperiode heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Zo vind je in jarendertigwoningen vaak ‘en suite’ deuren, granietvloeren en erkers. Jarenvijftigwoningen zijn eenvoudiger qua bouwstijl. En bij een woning uit de jaren negentig zal de isolatie beter zijn. Houd bij een bestaande woning ook rekening met kosten voor (toekomstig) onderhoud en een eventuele (noodzakelijke) verbouwing.

tip  Bij het zoeken op funda kun je onder andere filteren op bouwjaar, bestaande bouw en/of nieuwbouw. Gebruik deze filters om jouw toekomstige huis te vinden

Welk type huis past bij jou?

Er verschillende type woningen, denk aan een rijtjeshuis, appartement, hoekwoning, maisonnette of twee-onder-een-kapwoning. Het type huis dat het best bij jou past, is afhankelijk van je woonwensen. Wil je een tuin en ruimte om een gezin te starten, dan kom je algauw uit op een eengezinswoning.Heb je geen groene vingers en wil je vanuit je woonkamer vrij uitzicht? Dan is een appartement meer iets voor jou. Houd er rekening mee dat je hierbij te maken hebt met zogeheten VvE-kosten. Deze bijdrage komt boven op je vaste lasten en gaat in een gezamenlijke pot om (groot) onderhoud aan het gebouw te betalen, zoals schoonmaak van gezamenlijke ruimtes, lift- of dakonderhoud.Heb je liever een bijzondere woning, iets minder ‘standaard’? Dan is een woonboot of monumentaal pand misschien iets voor jou. Weet wel dat er speciale regels kunnen gelden. Bij een monument kun je niet zomaar gaan verbouwen zonder vergunning. Bij een woonboot moet je goed op de bouwtechnische staat van de constructie letten en of er een ligplaatsvergunning aanwezig is.

Koop je je eerste huis? Stel jezelf dan de volgende vragen:

 • Wat mis je in je huidige woning en/of buurt? Ofwel: Wat is de belangrijkste reden dat je wilt verhuizen?
 • Hoe zie je je toekomst? Maak een(voorzichtige) voorstelling van wat je op termijn graag zou willen: een gezin, (meer) huisdieren of ruimte om je hobby verder uit te kunnen breiden. Dit bepaalt hoeveel ruimte je nodig hebt.
 • Ben je bereid zelf te klussen of heb je op termijn budget om iets uit te laten besteden? Het maakt de keus tussen een oude of nieuwe(re) woning makkelijker.
 • Waar wil je concessies op doen? Maak een prioriteitenlijst waarbij de eerste twee, drie punten het allerbelangrijkst zijn. Bijvoorbeeld locatie, het aantal kamers en/of de aanwezigheid van een buitenruimte. Hier wil je geen concessies op doen. Op de punten daarna kun je inleveren als de eerste ‘afgetikt’ zijn. Denk bijvoorbeeld aan een bad, tuin op het zuiden of open haard.

Nu kun je gericht gaan zoeken

Op basis van jouw lijst met woonwensen kun je gericht gaan zoeken naar een koophuis. Vind je het moeilijk om iets te vinden wat aan je wensen voldoet? Wellicht zijn die niet in verhouding tot je budget. Zoek ook in een prijsklasse lager, of een jarenzestigwoning in plaats van een jarendertigwoning, of net even in een buurt verderop. Blijf mogelijkheden zien, wees realistisch en wie weet wat voor verrassends je tegenkomt! Kom je er echt niet uit? Een aankoopmakelaar biedt uitkomst. Hij of zij adviseert en helpt je met het verduidelijken en realiseren van jouw woonwensen.

Een makelaar helpt je verder

Een tuin is een duidelijke woonwens. En een extra kamer is dat ook. Maar als je verhuist voor meer rust, dan is het bijvoorbeeld goed om te weten wat het bestemmingsplan rondom een woning is. Een aankoopmakelaar helpt je met dit soort vragen.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Nieuwbouw
 • Bij nieuwbouw weet je in ieder geval zeker dat je de komende jaren geen tot weinig onderhoud hebt.
 • Je kunt de woning helemaal naar je eigen smaak afmaken doordat je zelf de keuken, badkamer en afwerking kunt bepalen.
 • Een nadeel kan zijn dat je de woning vanaf een plattegrond koopt, wat het soms moeilijk maakt in te schatten hoe een ruimte eruit komt te zien.
 • Maakt de woning deel uit van een groter nieuwbouwproject? Dan kan het zijn dat er om je heen nog veel gebouwd gaat worden.
Bestaande bouw
 • Bij bestaande bouw zie je precies wat je koopt en je kunt het ervaren. Niet alleen het huis, maar ook de buurt.
 • Bestaande bouw kan over karakteristieke details beschikken, wat voor een mooie sfeer kan zorgen.
 • Houd rekening met het (direct noodzakelijke) onderhoud wanneer je de woning koopt.
Aan de hand van je woonwensen wordt duidelijk welk type woning bij je past. Het is afhankelijk van je toekomstplannen en waar je behoeftes nu liggen. Wil je een tuin, meer bergruimte en de ruimte om een gezin te starten? Dan kies je waarschijnlijk voor een eengezinswoning. Vind je het heerlijk om vrij uitzicht te hebben en heb je juist geen groene vingers? Dan is een appartement perfect voor jou.
Ga op verschillende momenten langs je toekomstige buurt. Niet alleen overdag, maar ook in de avond wanneer de mensen thuis zijn. Doordeweeks en in het weekend. En dan niet elke keer met de auto, maar loop er ook eens op je gemak doorheen. Zo kun je je goed inleven en je een voorstelling maken of jij jezelf hier ziet wonen.
Houd er rekening mee dat voor bijzondere woningen andere regels kunnen gelden. Zo kun je bij een monument niet zomaar gaan verbouwen en heeft een woonboot een ligplaatsvergunning nodig. Zoek van tevoren goed uit (eventueel met een aankoopmakelaar) wat je kunt verwachten wanneer je jouw bijzondere woning hebt gevonden.
Meer vragen