lijstje

Huis kopen? Check deze 10 tips


Zo pak je je zoektocht slim aan

Een goed begin is het halve werk, dat geldt ook bij de koop van een woning. Met deze 10 tips kom je goed beslagen ten ijs als je op zoek gaat naar een (volgende) koopwoning.

 1. Maak een wensenlijstje
  Een wensenlijstje geeft het nodige inzicht. Neem hier niet alleen het aantal gewenste vierkante meters en de hoeveelheid kamers in op – dat is óók allemaal belangrijk en moet zeker op je lijstje komen – maar denk vooral ook aan: hoeveel kilometers wil je forensen? Hoe belangrijk vind je een tuin of balkon? Wat zijn echt harde vereisten en waar zou je eventueel bereid zijn concessies op te doen?
 2. Kijk vooruit
  Hoewel je nu misschien alleen of net samen bent, of juist weer samen omdat de kinderen de deur uit zijn, ziet je leven er wellicht over pak ‘m beet 5 of 10 jaar anders uit. De toekomst voorspellen kan niemand, maar nadenken erover (Komt er gezinsuitbreiding? Ga ik meer thuiswerken?) maakt dat je weet welk huis het beste bij je toekomst past.
 3. Zoeken met funda
  Grote kans dat je je zoektocht naar een woning start op funda. Tip: maak een account aan en sla daarin je voorkeuren op. Als je pushmeldingen inschakelt, krijgt je direct een seintje als een nieuwe woning op funda komt die aan jouw criteria voldoet.
 4. Reality check
  Weet wat je te besteden hebt. Het heeft geen zin om je pijlen te richten op een huis dat financieel gezien onbereikbaar is.
 5. Check de buurtinformatie op funda
  Op funda zie je niet alleen waar de dichtstbijzijnde supermarkt, school of bushalte is, maar vind je ook informatie over de gemiddelde vraagprijs in een buurt, of er veel gezinnen met kinderen wonen en wat de gemiddelde leeftijd is. Handig om te bepalen welke buurten bij je passen.
 6. Verken de buurt ook 'offline'
  Rij of wandel er eens een rondje. Zie je je hier rondlopen? Boodschappen doen? Een straatfeest organiseren? Kortom: zie je jezelf hier wonen?
 7. Schakel een aankoopmakelaar in
  Een aankoopmakelaar is om meerdere redenen handig om aan je zijde te hebben. Die weet als eerste welke woningen in de verkoop gaan en kan je deskundig advies geven over bijvoorbeeld je biedingsstrategie, de voor- en nadelen van het huis dat je op het oog hebt en of er een bouwkundige keuring nodig is.
 8. Vertrouw op je gevoel
  Wat is het eerste gevoel dat je hebt als je een huis binnenstapt? Laat je niet afleiden door allerlei verkooptrucs, maar voel het huis. Klinkt wat zweverig misschien, maar een huis koop je voor een groot deel op je gevoel.
 9. Kijk gerust een tweede keer
  En neem familie en vrienden mee voor die tweede bezichtiging. Andere ogen zijn kritischer en zien dingen die jij misschien over het hoofd hebt gezien.
 10. Laat je niet gek maken
  Laat je niet verleiden om over je (financiële) grenzen te gaan. Hoe mooi je een huis ook vindt en hoezeer je ook druk voelt om snel te schakelen, blijf kritisch.
Hulp bij het vinden van een woning

Liever een woning kopen met de hulp van een makelaar? Ook die vind je eenvoudig via funda.