Stap 5 / 6

Een hypotheek afsluiten

We geven je hier inzicht in je financiële mogelijkheden en het hypotheekproces. Wil je meer weten over verhuizen? Ga dan naar stap 6 van het koopproces.

Passende hypotheek vinden

De verkoper is akkoord gegaan met jouw bod en je hebt de koopakte getekend. Onder voorbehoud van financiering ben jij de nieuwe eigenaar. Dit betekent dat je nu je hypotheek moet regelen. Het aanvragen van een hypotheek is veel papierwerk en het duurt een paar weken, maar daarna is de woning van jou.

Een hypotheek oversluiten of meenemen

Heb je al een koophuis, dan los je je oude hypotheek af met de verkoopopbrengst. Investeer eventuele overwaarde in je nieuwe huis als je wilt blijven profiteren van hypotheekrenteaftrek. Overleg met je hypotheekadviseur of het in jouw situatie mogelijk en gunstig is om je oude hypotheekvorm mee te nemen, bijvoorbeeld als je een aflossingsvrije of beleggingshypotheek had.

Bouwdepot in je hypotheek

Niet elk koophuis is helemaal af, soms is een verbouwing nodig of gewenst. Helaas kost het opknappen niet alleen tijd, maar ook geld. Een verbouwing kun je financieren met een extra hypotheek. Dat geld wordt dan in een zogeheten bouwdepot gestort.

Meer hulp bij het afsluiten van een hypotheek

Huis en hypotheek: verdiep je verder in dit onderwerp met tips en artikelen.