Ik heb een huis gekocht, waarom en wanneer heb ik een taxatie nodig?

Article Primary Image - Ik heb een huis gekocht, waarom en wanneer heb ik een taxatie nodig?
4 minuten leestijd

Achterhaal de waarde van je nieuwe huis

Als alles goed loopt, gaat de bank je een grote lening geven – in ruil voor zekerheid. De bank wil niet meer geld uitlenen dan dat het huis waard is, of gaat zijn wanneer je de noodzakelijke verbouwingen hebt uitgevoerd. Het zou anders een te groot risico zijn op het moment dat je de hypotheeklasten niet meer kunt betalen. De waarde van de woning wordt berekend door een taxateur.

Voordat de bank de hypotheek kan goedkeuren, moet het hele dossier compleet zijn. Het taxatierapport is daar een essentieel onderdeel van. Het is dus verstandig om zo snel mogelijk een taxateur in te schakelen. Dat kan wanneer de koopakte door beide partijen is getekend. Hoe sneller alle documenten bij de bank zijn, hoe sneller jij zekerheid hebt dat je het huis ook daadwerkelijk kunt kopen.

In deze video vertellen we je in een paar minuten wat de taxateur doet.

Wanneer moet ik de taxatie geregeld hebben?

Kijk in de koopakte naar de datum van de ontbindende voorwaarden voor de financiering. Zorg ervoor dat de taxatie ruim voor deze datum uitgevoerd is. Doorgaans is een taxatierapport zes maanden geldig.

Wie kiest de taxateur uit?

Als koper moet je een taxateur aanwijzen. Dit mag niet de verkoop- of aankoopmakelaar zijn. Een taxateur moet onafhankelijk zijn en helemaal losstaan van de aankoop. Check of de taxateur die je kiest staat ingeschreven bij het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT), dan weet je zeker dat het een erkende taxateur is.

Wat doet een taxateur?

Een taxateur is in de basis makelaar, maar niet elke makelaar mag taxeren. Daarvoor moeten er nog een aantal extra examens worden afgelegd.

Wanneer je een taxateur opdracht hebt gegeven, zal hij of zij contact opnemen met de verkoopmakelaar voor een afspraak om langs de woning te gaan. Het is niet nodig om zelf bij een taxatie aanwezig te zijn.

De beoordeling van de woning begint buiten; hoe is het onderhoud, in wat voor buurt ligt de woning, is het een tussenwoning, hoekwoning of appartement? Binnen zal de taxateur ruimte voor ruimte afgaan, de maten opnemen en overal foto’s van nemen. Ook wordt er gelet op de staat van de badkamer en keuken. Zijn bevindingen verwerkt hij in het taxatierapport. De waarde bepaalt hij uiteindelijk aan de hand van de grootte, afwerking, bouwkundige staat en de marktontwikkelingen in de buurt.

Wat kost een taxatierapport?

De kosten voor een taxatierapport verschillen per taxateur. Houd rekening met een bedrag tussen de 350 en 800 euro. Deze kosten kun je helaas niet meefinancieren in de hypotheek, maar zijn wel fiscaal aftrekbaar. Hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting.

De waarde voor én na verbouwing

Ben je van plan om te gaan verbouwen en wil je dit het liefst (voor een deel) meefinancieren in de hypotheek? Dan moet je dit ook aan de taxateur doorgeven. Vertel wat de plannen zijn en de taxateur zal een waarde bepalen voor én na verbouwing. Houd er rekening mee dat niet alle verbouwkosten bijdragen aan een hogere waarde.

Voorbeeld: de koopsom van de woning is € 300.000, maar je wilt een andere keuken plaatsen en dat kost € 12.500. Dit bedrag wil je het liefst meefinancieren en daarvoor heb je een totale hypotheek nodig van € 312.500. Aangezien je 100% van de waarde van het huis mag lenen, dient een taxateur te bepalen wat de waarde wordt ná de verbouwing. Uit het taxatierapport blijkt een waarde van € 305.000 ná verbouwing. Je komt dus € 7500 tekort om je droomkeuken te kunnen realiseren. Daarvoor moet je dus € 7500 aan eigen geld inleggen.

Een gevalideerd taxatierapport

Denk je alle nieuwe termen wel gehad te hebben, hoor je ineens dat het taxatierapport gevalideerd moet zijn. Hoe zit dat precies?

In Nederland zijn er een aantal instanties (bijvoorbeeld het Nederlands Woning Waarde Instituut) die de taxatierapporten controleren en valideren. De reden hierachter is om fraude te voorkomen en alle betrokken partijen zo veel mogelijk zekerheid te bieden over de waarde van het huis. De bank waar jij een hypotheek aanvraagt zal – zeker wanneer je een NHG-hypotheek wilt – een gevalideerd taxatierapport nodig hebben.

Koop je een nieuwbouwwoning?

Dan gelden er andere regels als het aankomt op het taxatierapport. Wanneer je een woning van een projectontwikkelaar koopt en na de oplevering direct eigenaar bent, heb je géén taxatierapport nodig. Koop je daarentegen zelf een perceel om er een huis op te laten bouwen, dan is er wél een taxatie nodig.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Jij als koper kiest en betaalt de taxateur. Dit mag niet de verkoopmakelaar of jouw aankoopmakelaar zijn. Wanneer je een taxateur opdracht hebt gegeven, zal hij contact opnemen met de verkoopmakelaar voor het maken van een afspraak om de woning te gaan bekijken. Je hoeft hier niet bij aanwezig te zijn. De kosten verschillen per kantoor, maar je kunt in elk geval rekening houden met een paar honderd euro.

De taxateur gaat langs de woning en noteert zijn bevindingen. Daarbij let hij op het onderhoud, het type woning, de omgeving, hij neemt de maten op en maakt foto’s. Alles wordt uitgewerkt in een taxatierapport. Hierin staat een omschrijving van het huis, de grootte, de afwerking, het onderhoud en natuurlijk de waarde.

Vrijwel alle banken willen een gevalideerd taxatierapport. Dit betekent dat een extra (onafhankelijke) partij het taxatierapport controleert. Zo heeft de bank extra zekerheid over de waarde. Een grote partij die taxatierapporten valideert is bijvoorbeeld het Nederlands Woning Waarde Instituut.

Het is verstandig om na het tekenen van de koopakte zo snel mogelijk een taxateur te benaderen. Het taxatierapport is een belangrijk onderdeel van het dossier bij de bank. Zolang dit dossier niet compleet is, kunnen ze geen akkoord geven op de lening. Hoe sneller het taxatierapport klaar is, hoe sneller jij zekerheid hebt over het kunnen krijgen van de hypotheek. Een taxatie is meestal zes maanden geldig.

Direct een taxateur vinden?

Veel makelaarskantoren bieden ook taxaties aan. Soms eist je geldverstrekker dat de taxateur uit de buurt komt van je nieuwe woning. Kijk dan bijvoorbeeld welke makelaarskantoren daar taxaties doen. Houd er we rekening mee dat de taxateur die je kiest niet werkzaam mag zijn bij het aankopende of verkopende makelaarskantoor.

Zoek een makelaar/taxateur Lees meer over hoe een hypotheek aanvragen werkt