vraag & antwoord

Welke regels gelden er tijdens de onderhandeling?


Wat er gebeurt nadat je een openingsbod hebt uitgebracht

Vanaf wanneer ben je nu écht in onderhandeling en wat gebeurt er als er nog meer geïnteresseerden zijn die de woning willen kopen? Om zo snel mogelijk zekerheid te hebben dat je bod wordt geaccepteerd door de verkoper zetten we de gang van zaken op een rij.

Vanaf wanneer ben ik echt in onderhandeling?

Je hebt een huis bezichtigd en je bent erover uit: dit is hét huis voor jou. Je brengt een bod uit en vertelt je vrienden dat je in onderhandeling bent. Helaas is dit nog niet het geval. Je bent pas in onderhandeling wanneer de verkoopmakelaar heeft gereageerd met een tegenvoorstel. Nog even afwachten dus.Zelfs wanneer je de vraagprijs hebt geboden, wil dat niet per definitie zeggen dat daarmee ook de koop rond is. Het is altijd nog aan de verkoper om daar wel of niet mee akkoord te gaan.

Bevestig je bod altijd per e-mail

Biedingen kunnen telefonisch doorgegeven worden, maar bevestig altijd per e-mail wat je besproken hebt. Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan. Noteer in ieder geval de volgende punten:

  • de hoogte van jouw (tegen)bod;
  • onder welk voorwaarden je het bod uitbrengt;
  • je onderbouwing.
tip  Download de voorbeeldbrief hieronder om je bod uit te brengen.
Download brief

Heb je een aankoopmakelaar ingeschakeld? Dan zal hij of zij het bod voor je doorgeven aan de verkoopmakelaar.

Wat kan er gebeuren tijdens de onderhandeling?

De bezichtigingen kunnen doorgaan

Omdat het niet zeker is of de onderhandelingen tot een overeenkomst leiden, kan de verkoopmakelaar besluiten om bezichtigingen met anderen door te zetten.

De makelaar van de verkoper kan andere biedingen ontvangen

De verkoopmakelaar komt op voor de belangen van de verkoper en zal daarom andere biedingen ook altijd doorgeven aan de verkoper. Zijn streven is een zo hoog mogelijke koopsom behalen onder gunstige voorwaarden. Komt er een ander interessant bod binnen? Dan kunnen verkoper en verkoopmakelaar besluiten om jou om een eindbod te vragen. Als jouw eindbod niet goed genoeg is, mogen ze de onderhandeling met jou stopzetten en met de andere partij verdergaan. De makelaar mag geen uitspraken doen over de precieze hoogte van het andere bod, dat niet per definitie hoger is. Misschien heeft de andere partij geen financiering nodig, wat de verkoper de garantie geeft dat het huis direct verkocht is. Dit kan een overweging zijn om het huis aan een andere partij te gunnen.De verkoopmakelaar is overigens niet verplicht om jou om een eindbod te vragen wanneer er een ander bod binnenkomt. Hij mag ook per direct de onderhandelingen beëindigen.

Het bod is goedgekeurd, maar de verkoper trekt zich terug

Zolang er geen koopakte is getekend, kan een verkoper de koop altijd nog intrekken. En dat geldt ook voor jou als koper. Wanneer je de volledig getekende koopakte hebt ontvangen, heb je zelfs nog drie dagen bedenktijd om zonder opgaaf van reden van de koop af te zien. De verkoper heeft deze bedenktijd niet.

tip  Weten hoe de onderhandeling verloopt vanuit de kant van de verkoper kan je helpen in het onderhandelingsproces. Weet jij al welke stappen de verkoper doorloopt tijdens dit proces?
Lees er hier meer over

Ik zie een woning op funda die onder bod is, kan ik nog reageren?

Als een huis 'onder bod' is, wil dat zeggen dat de verkoper in onderhandeling is met een serieuze koper en dat er misschien ook al mondelinge overeenstemming is over de verkoopprijs. Het is verstandig om toch altijd de makelaar even te bellen. Zo lang er nog geen getekend koopcontract is, kun je de woning namelijk nog bezichtigen en mag je zelfs een bod uitbrengen. In deze video leggen we je uit wat de regels en mogelijkheden zijn bij een huis dat 'onder bod' is of lees het in dit artikel na.

Het bod is geaccepteerd, wat gaat er nu gebeuren?

Als je akkoord hebt gekregen, ben je alweer een grote stap verder in het koopproces. De verkoopmakelaar zal je vragen om je persoonsgegevens zodat de koopakte opgemaakt kan worden. Heb je een aankoopmakelaar? Dan zal hij dit voor je regelen. Let wel, een koop is niet definitief zolang er geen koopakte is getekend. Het is daarom verstandig om zo snel mogelijk je gegevens aan te leveren. Hoe sneller alle handtekeningen gezet zijn, hoe eerder jij een volledig getekende koopakte van je droomhuis in handen hebt.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Als een koper een bod uitbrengt, ben je nog niet in onderhandeling. Dat is pas het geval als de verkoper een tegenbod doet of als de verkoper expliciet aangeeft dat jullie in onderhandeling zijn. Je bent niet in onderhandeling als de makelaar zegt dat hij het bod gaat bespreken met de verkoper. Ook als je in onderhandeling bent, kan een andere partij een bod uitbrengen.
Bel toch altijd de makelaar. Wellicht is die dag de situatie veranderd of willen ze je contactgegevens noteren zodat je op de hoogte wordt gebracht wanneer de onderhandelingen zijn gestopt.
De verkoopmakelaar ontvangt graag je persoonsgegevens en wil weten via welke notaris je de overdracht wilt laten plaatsvinden. Een verkoper kan onder de koop uit zolang er geen handtekening staat. Lever daarom zo snel mogelijk alle gevraagde gegevens aan zodat je de vaart erin houdt.
Meer vragen

Meer informatie over de regels tijdens het onderhandelen?

Vraag het een aankoopmakelaar. Zij weten hoe het onderhandelingsproces, met bijbehorende regels, verloopt en kunnen je hierbij helpen.