Deze vragen helpen je bij deze stap in het verkoopproces
De meldplicht, mededelingsplicht of informatieplicht houdt in dat je als verkoper verplicht bent om eerlijke en volledige informatie te geven aan de koper. Het gaat daarbij om informatie waarvan je weet of zou kunnen vermoeden dat het belangrijk is voor de koper. Denk hierbij aan (on)zichtbare gebreken, zoals een oven die niet goed werkt. Maar ook informatie over je woonomgeving die van invloed kan zijn op het gebruik of woonplezier, zoals geluidsoverlast van de buren. De termen meldplicht, mededelingsplicht of informatieplicht worden vaker door elkaar gebruikt.
Om je huis aantrekkelijker te maken voor potentiële kopers en zoekers op funda, moet je het misschien nog wat opknappen. Denk aan het overschilderen van muren in een neutrale kleur, of een muurtje plaatsen zodat je huis een extra kamer telt. Kijk ook kritisch naar de onderhoudsstaat van het dak, de goot, het buitenschilderwerk en de cv-ketel. Je verkoopmakelaar kan adviseren welke investeringen de moeite waard zijn om je huis beter te verkopen.
Check eerst of je woning al een geldig energielabel heeft. Is dit niet het geval, maak dan een afspraak met een energieadviseur om een geldig energielabel voor je woning op te stellen.
 1. Zoek een energieadviseur die bevoegd is om een energielabel op te stellen en maak een afspraak. Kijk hiervoor in het EP-register van de overheid of op de site Woninglabel.nl, of vraag je verkoopmakelaar je naar een bevoegd energieadviseur te verwijzen.
 2. De energieadviseur komt thuis langs om de energieprestaties van je woning vast te stellen.
 3. De energieadviseur stelt op basis van deze bevindingen een energielabel op en zorgt ervoor dat dit wordt geregistreerd in de landelijke database EP-online. Zelf ontvang je een afschrift van het label (pdf).
 4. Na registratie kun je je energielabel eventueel ook downloaden via de website www.mijnoverheid.nl.
Bij de verkoop van je woning heb je in elk geval deze documenten nodig:
 • eigendomsbewijs huis
 • energielabel
 • vragenlijst
 • roerendezakenlijst
 • aanslag gemeentelijke belastingen
 • jaarafrekening energie
 • splitsingsakte (bij appartement)
 • overige VvE-documenten (bij appartement)
 • Sommige documenten zijn verplicht, zoals het energielabel. Andere documenten heb je nodig om aan je meldingsplicht te voldoen. Begin op tijd met het aanvragen, opzoeken en invullen van deze documenten. Dat scheelt tijd en gedoe tijdens het verkoopproces.
Meer vragen