video

Wat als ik het niet eens ben met de vraagprijs die de makelaar voorstelt?


Scenario’s waar verkopers hun hoofd (onnodig) over breken

Als je je woning wil verkopen, heb je misschien al een idee over wat jij een goede vraagprijs vindt. Maar wat nu als de vraagprijs die de makelaar voorstelt nogal tegenvalt? Moet je daar dan in meegaan? Of misschien op zoek naar een andere makelaar?

Wat is een goede vraagprijs voor mijn huis? Die vraag komt tijdens het kennismakingsgesprek met een makelaar al ter sprake. Makelaars baseren hun voorstel op verschillende factoren. En ja, dat kan een ander bedrag zijn dan waar jij zelf aan dacht.Bekijk wat verschillende makelaars hierover zeggen in deze video:

De vraagprijs die een makelaar voorstelt is altijd een advies, benadrukt Jerom Meester van Hallie & Van Klooster Makelaardij uit Amsterdam. ‘Het blijft uiteindelijk jouw woning.’ Dat advies is natuurlijk niet uit de lucht gegrepen. Mark Renkema van Mark Renkema Makelaardij uit Utrecht legt uit: ‘Dat is onder meer gebaseerd op zaken als vierkante meters woonoppervlakte en locatie, maar ook het gevoel dat wij krijgen van kijkers naar andere woningen in deze markt: waar zijn mensen naar op zoek?’

Benieuwd waar makelaars hun voorstel op baseren? Zo bepalen makelaars de vraagprijs van je huis

Verwachtingen

‘Over het algemeen zal een makelaar zijn vraagprijs onderbouwen met een bepaalde verkoopstrategie,’ zegt makelaar Remko Amstelveen van OpenDeur in Deventer. ‘Maar als verkoper bepaal je waarvoor je woning in de markt gaat.’ Wel denkt hij dat het belangrijk is dat een makelaar de verwachtingen van de verkoper goed managet. ‘Iedere verkoper denkt dat hij het mooiste huis van de straat heeft, daar zit veel emotie bij. Het is dus van belang dat je als makelaar met een goede onderbouwing komt.’

Hoge prijs kan nadelig uitpakken

‘Ben je het niet eens met het prijsadvies van je makelaar, dan is het goed om nog een keer rustig samen met je makelaar de onderbouwing door te nemen,’ zegt Meester. Er zijn makelaars die de vraagprijs bewust wat hoger inzetten, in de hoop dat ze daarmee de opdracht binnenkrijgen. Laat je keuze voor een makelaar echter niet afhangen van de verkoopprijs die wordt voorgesteld, is het advies van alle drie de makelaars. ‘Het zegt niets over wat de woning daadwerkelijk zal opbrengen,’ aldus Amstelveen. De persoonlijke klik is het belangrijkst.

Vragen over de verkoop van je huis?

Overweeg je om je huis te verkopen? Of ben je benieuwd wat je huis waard is? Vraag gerust een vrijblijvend gesprek aan met een makelaar in de buurt.