Tips Blog

‘Een webinar is de ideale manier om kennis te delen’

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Blog van accountmanager Ynke Hartsema

Sinds oktober 2022 organiseert funda lunchwebinars voor makelaars, die ik mag presenteren. Vaak nodigen we daarvoor een expert op een specifiek vakgebied uit. De webinars van maximaal een uur leveren altijd frisse inzichten, tips en tricks op. Een mooie contentvorm die ook voor makelaars interessant kan zijn om voor hun doelgroepen te overwegen.

Mijn collega-accountmanagers en ik merken dat veel makelaars met dezelfde vragen rondlopen. Bijvoorbeeld: hoe komt een object hoger in de resultatenlijst? Hoe vergroot ik de kansen voor lastige objecten? Hoe bereik ik zonder veel tijd en moeite mijn doelgroep op social media?

Webinars met experts

Tijdens een-op-eengesprekken met makelaars beantwoorden wij die vragen. Maar dat kan efficiënter vonden we, waarop ons marketingteam de webinars bedacht.

In het verleden gaf ik al vaak vanuit funda presentaties op locatie. Vandaar dat ik werd gevraagd om de webinars te presenteren. Ik vind het ontzettend leuk om anderen te inspireren. Bovendien steek ik zelf ook veel op van de experts die we uitnodigen.

Overtuigen

Een van de leukste webinars tot nu toe vind ik die over de overtuigingstechnieken van Cialdini, een wereldberoemd expert op dat gebied. Hiervoor hadden we expert Bas Wouters uitgenodigd, een leerling van Cialdini. Bas legde uit hoe mensen keuzes maken, hoe je die keuzes kunt beïnvloeden en hoe je de principes van Cialdini kunt inzetten om een ‘ja’ te krijgen.

Een mooi voorbeeld was de pizzamethode: je laat klanten het volledige pakket zien, waaruit ze vervolgens keuzemogelijkheden kunnen wegstrepen. Zo houd je uiteindelijk een groter pakket over dan wanneer je met een basispakket komt waar mensen opties aan kunnen toevoegen. Machtig interessant toch, dit soort psychologische kennis?

Kijk dit webinar terug

Online vindbaarheid

Ook super interessant vond ik het webinar met Martijn Joosten. Hij is een expert op het gebied van online vindbaarheid. Martijn legde uit hoe je beter gevonden wordt via Google en YouTube. En hoe je zorgt dat mensen die op je website belanden niet alleen rondneuzen, maar ook tot actie overgaan.

Martijn gaf onder andere de tool AnswerThePublic als praktische tip. Daarmee kun je nagaan welke zoekvragen mensen gebruiken. Zoek je in de tool bijvoorbeeld op ‘makelaar’, dan zie je dat veel mensen de vraag ‘Wat doet een aankoopmakelaar?’ intikken in Google.

Daar kun je met je website op inspelen. Zo vergroot je de kans dat je site gevonden en goed bezocht wordt.

Daar wil ik meer over weten

Ruimte voor vragen

Tijdens de webinars is er volop gelegenheid voor makelaars om vragen te stellen aan de deskundigen. Soms zijn er zoveel vragen dat er onvoldoende tijd is om ze allemaal te beantwoorden. In dat geval ga ik het antwoord na afloop van het webinar bij de expert na en bel of mail ik de vraagsteller erover.

De toekomst van de makelaardij

Na een korte zomerstop pakken we eind augustus de draad weer op met onze lunchwebinars voor makelaars. Ik kijk al erg uit naar een tweede webinar met Frans Kofflard, over de toekomst van de makelaardij.

Een kwestie van proberen

Uit het aantal deelnemers en hun reacties blijkt dat de webinars aanslaan: we hebben al webinars gehad met meer dan 500 aanmeldingen. In totaal heeft zo'n 1 op de 10 eigenaren en medewerkers van makelaarskantoren in Nederland weleens een lunchwebinar gekeken. Ook horen we vaak van kantoren dat ze webinars op de voet volgen en er elke keer met het hele team voor gaan zitten.

Als makelaar kan je natuurlijk ook webinars organiseren voor je eigen doelgroep. Gewoon een kwestie van proberen, dat was het voor ons ook. En je ziet: ze blijken een schot in de roos!

Benieuwd welke lunchwebinars er binnenkort aankomen?
Ook de komende maanden staan er weer uiteenlopende onderwerpen op het menu om je tanden in te zetten.

Bekijk hier het overzicht