Trends Zoekgedrag Funda geeft antwoord

Hoe vaak wordt er op buurtniveau gezocht?

- leestijd

Funda geeft antwoord op de vraag van de maand januari

In de rubriek ‘Funda geeft antwoord’ beantwoorden we elke maand een vraag van een makelaar. Deze maand zoeken we het antwoord op een vraag die we soms van makelaars krijgen: hoeveel wordt er op buurtniveau gezocht?

Een vraag die makelaars ons stellen om te bepalen met hoeveel andere woningen ze op funda concurreren en hoe belangrijk het is om zo hoog mogelijk in de zoekresultaten te staan. Een terechte vraag, want binnen woonplaatsen kan een buurt een groot verschil maken. Woningzoekers hebben dan ook vaak een wensenlijstje voor de buurt waarin ze willen wonen. Ook op funda kun je, naast op woonplaats, op een bepaalde buurt zoeken. Maar hoe vaak gebeurt dat eigenlijk? En is dit vooral van toepassing op grote steden of niet?

Slechts 8% zoekt op buurtniveau

We duiken in de data om hier een antwoord op te vinden. Verreweg de meeste mensen (62%) zoeken op funda op plaats. Daarna volgt een kleinere groep van 12% die breed zoekt op ‘heel Nederland’. Dan komen pas de zoekopdrachten op buurtniveau: 8%.

Zoeken mensen vooral in grote steden op buurten?

Weinig woningzoekers tikken dus een specifieke buurt in. Dan de vraag of zoeken op buurt vooral gebeurt in grote steden. Om dat te onderzoeken, kijken we naar twee steden: Haarlem en Hoofddorp.

Profileer jezelf als hét kantoor met lokale kennis en vergroot je naamsbekendheid in de buurt
Met een Podiumplaats-advertentie is je kantoor bij de zoekresultaten en op specifieke buurtpagina’s.

Vertel me meer >

In onze websitedata kunnen we zien dat er in een maand tijd iets meer dan 107.000 keer in Haarlem is gezocht. Ruim 90.000 keer (84%) daarvan was dat zonder buurtspecificatie. Op de populairste buurt (Ramplaankwartier) werd 1.800 keer gezocht (1,7%).

Verschil met kleinere steden nihil

Hoe zit dat in Hoofddorp? Naar die stad werd in dezelfde periode ongeveer 54.000 keer gezocht, waarvan 86% van de keren zonder buurtspecificatie. Kijken we naar een plaats die nog kleiner is, zoals Bloemendaal, dan is zelfs 96% van de zoekopdrachten zonder buurtspecificatie.

De verschillen tussen grote en kleinere steden zijn dus nihil als het gaat om zoeken op buurtniveau. Kijk je naar kleinere dorpen, dan wordt de functie nog minder vaak gebruikt.Het is dus een misvatting dat de meeste mensen op buurtniveau zoeken. Het overgrote deel van de consumenten zoekt gewoon binnen een plaats.

Ga er daarom niet vanuit dat je met jouw object alleen concurreert met ander aanbod binnen dezelfde buurt. Over het algemeen kunnen we zeggen dat je dan in 92% van de gevallen de plank misslaat.

Benieuwd hoe je jouw object zo hoog mogelijk op funda krijgt?

Zo kom je hoger in de resultatenlijst
Webinar | On demand beschikbaar

Hoe meer zoekers je via funda bereikt, hoe groter de kans dat de ideale koper daartussen zit én je de beste deal voor je klant realiseert. Tijdens dit webinar laten we je zien hoe de resultatenlijst van funda werkt.

Bekijk het webinar