Trends Zoekgedrag

Hoeveel waarde voegt een tuin toe?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Een kleine tuin biedt geen meerwaarde

Een tuin is een groot goed. Zeker nu we ervaren hebben hoe het is om noodgedwongen veel thuis te zijn én te werken. Maar hoeveel waarde voegt een tuin toe aan een woning? En maakt het uit hoe groot een tuin is?

Hiervoor doken we in de data van funda. Onze data-analisten onderzochten 777.231 transacties die sinds januari 2019 op funda stonden, onderverdeeld in de volgende vier categorieën:

  • Top vijf steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven)
  • Grote steden (meer dan 100.000 inwoners)
  • Middelgrote steden (50.000 tot 100.000 inwoners)
  • Kleine steden en dorpen (tot 50.000 inwoners)

Per categorie werd de gemiddelde vierkantemeterprijs van het object berekend, zowel voor de corona-uitbraak als daarna. Daarnaast maakten onze onderzoekers onderscheid tussen woonhuizen en appartementen.

Grote verschillen sinds corona

In onderstaande grafiek ziet u hoe de gemiddelde vierkantemeterpijs sinds corona fluctueerde bij objecten met en zonder tuin. Het is geen verrassing dat de huizenprijzen sinds maart 2020 zijn gestegen. Maar of woningen met tuin méér in waarde zijn gestegen dan woningen zonder tuin? Niet echt.

Een tuin levert alleen meerwaarde op vanaf 10 vierkante meter

De prijs voor een woonhuis zonder tuin in een relatief kleine stad of dorp (tot 50.000 inwoners) nam namelijk het sterkst toe. Maar ook de vierkante meters van woonhuizen in middelgrote steden met tuin en woonhuizen in grote steden zonder tuin stegen aanzienlijk in prijs. Niet in alle segmenten was de groei zo hoog: appartementen zonder tuin in de top vijf steden namen slechts met 5% in prijs toe en de prijs van een appartement zonder tuin in een grote stad nam tijdens de huidige pandemie zelfs af, met 1%.

Meerwaarde voor een appartement

Maar wat betekent een tuin voor de gemiddelde woningprijs? In de grafiek onder de volgende paragraaf ziet u dat appartementen met tuin altijd meer opbrengen dan appartementen zonder. De kleinste meerwaarde bij dit type woning zien we bij appartementen in een grote stad: een tuin vermeerderde de vierkante meterprijs daar voor corona met 11%. Deze meerwaarde kan zelfs tot 43% oplopen voor een appartement in een van de vijf grote steden (na corona). De meerwaarde verschilt dus per categorie, maar een appartement met tuin brengt altijd meer op.

Meerwaarde voor een woonhuis

Bij woonhuizen lijkt dit op het eerste oog niet op te gaan. In kleine steden brengen woonhuizen zonder tuin zelfs aanzienlijk meer op per vierkante meter, zowel voor als na corona. Alleen bij woonhuizen in de top vijf steden ná corona zien we een positief effect van een tuin op de prijs. Een opvallend resultaat, wat waarschijnlijk te maken heeft met het feit dat deze woningen misschien wel meer perceeloppervlakte hebben, maar dat dit niet aangeduid wordt als ‘tuin’.

Formaat tuin belangrijk

Een beetje tuin is al een tuin. Toch doet de grootte ertoe. Onze analisten hebben hiernaar onderzoek gedaan voor de top vijf steden en daaruit blijkt dat een tuin van minimaal 10 vierkante meter invloed heeft op de waarde van een woning. Een tuin die kleiner is heeft vrijwel geen effect.

Conclusie

Een tuin draagt niet alleen bij aan het comfort van de bewoner, maar kan uiteindelijk ook meer waarde toevoegen aan een woning als die verkocht wordt, mits de tuin groter is dan 10 vierkante meter en vooral bij appartementen. Hoeveel een woning met tuin precies meer oplevert, heeft bovendien te maken met de locatie van de woning. Een tuin bij een appartement in een van de vijf steden voegt op het moment van schrijven de meeste waarde toe.

Hoe meer informatie u geeft, hoe hoger uw object in de resultatenlijst komt
Kies voor een complete plaatsing in de funda desk.
Naar de funda desk