Trends Zoekgedrag

Zijn grotere huizen meer in trek sinds corona?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

De doorstromer wil meer ruimte

Als de pandemie ons iets geleerd heeft, is het wel dat elke vierkante meter in huis telt. Is dat ook terug te zien in het zoekgedrag van doorstromers op funda?

Groter wonen, dat willen we allemaal wel. Maar is die wens ook toegenomen nu veel mensen nog thuiswerken? Hiervoor keken we naar het zoekgedrag van ruim 26.000 doorstromers in de periode vóór corona (maart 2019 - maart 2020) en de periode daarna (maart 2021 - maart 2022). Van doorstromers kunnen we namelijk zien wat voor soort huis zij hebben verkocht.

Hoe hebben we dit onderzocht?

We weten dat de onderzochte gebruikers ook echt doorstromers zijn, omdat zij in de periode voor of na corona een huis verkochten en ook contact hebben opgenomen met ten minste één makelaar voor een bezichtiging van een eventueel nieuw huis.Van deze groep vergeleken we de gemiddelde woonoppervlakte van het huis dat zij verkochten met de woonoppervlakte van de huizen waar zij naar zochten. Die resultaten hebben we verdeeld in drie groepen:

  • Klein huis (20-100 m2)
  • Gemiddeld huis (100-130 m2)
  • Groot huis (130–1000 m2)

Meer gezocht naar grotere huizen

Kijken we naar doorstromers die een klein huis verkochten, dan zien we dat zowel in de periode voor als na corona 35% van hen op zoek ging naar een huis van gemiddelde grootte. Maar het aantal mensen met een klein huis dat direct op zoek ging naar een groot huis, steeg na corona van 22% naar 26%.

‘Hoe kunnen mensen deze grotere huizen betalen wanneer de huizenprijzen blijven stijgen?’

Ook steeg het percentage van het aantal mensen dat een gemiddeld huis bezat, maar na corona een groot huis zocht met 5% (resp. 32% en 37%).

Groot, groter, grootst

Hoewel we niet kunnen zien waarom mensen naar een groter huis zoeken, bevestigen deze resultaten wel onze aanname dat mensen door corona groter willen wonen omdat zij meer tijd thuis doorbrengen. Dat zien we ook terug in de aantallen: voor corona verkochten 10.000 funda-bezoekers een groot huis en zochten 9500 mensen naar zo’n huis. Na corona verkochten 10.800 mensen hun grote huis, maar steeg het aantal zoekers naar een groot huis naar 12.300. Sinds de pandemie is er dus een grotere groep doorstromers op zoek naar een groot huis (130-1000 m2).

Ruime eengezinswoning die extra aandacht verdient?
Met Blikvanger brengt u uw object én kantoor onder de aandacht van zoekers.

Vertel me meer >

Data Analyst Eveline Bakker: ‘Dit onderzoek is voor ons een interessant startpunt naar meer onderzoek. Want hoe kunnen mensen deze grotere huizen betalen wanneer de huizenprijzen blijven stijgen? Door meer locatiegebonden onderzoek te doen, zouden we hier verder in kunnen duiken. Ook ben ik benieuwd of we een toename kunnen zien in het aantal kamers waar kopers naar zoeken. Dat zou interessante, aanvullende informatie kunnen opleveren.’