Trends Zoekgedrag

Minder contactaanvragen in grote steden

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Noord-Brabant groeit in populariteit het hardst

Dankzij de laatste Barometercijfers kunnen we de verschuivingen in de populariteit van verschillende steden en regio’s zien. Voor het eerst in lange tijd is het aantal contactaanvragen bij woningen in de grote steden gedaald ten opzichte van een jaar eerder. De provincies nemen nog altijd in populariteit toe.

Het is een trend die we al een aantal jaren waarnemen: de trek van de steden naar de provincies. Die trend heeft zich ook in de tweede helft van 2021 voortgezet. Zo zien we dat het gemiddelde bereik, de interesse en het aantal contactaanvragen van objecten buiten de grote steden opnieuw gestegen is.

Het aantal keer dat bezoekers een object in hun zoekresultaten vinden.

Het aantal keer dat bezoekers de objectpagina van een woning bekijken.

Bovenstaande grafiek toont de toename tussen het tweede halfjaar van 2020 en 2021 in bereik, interesse en contactaanvragen per provincie, waarbij de cijfers van de tien grootste steden buiten beschouwing zijn gelaten. Uit deze cijfers blijkt dat de populariteit van alle provincies is toegenomen, zij het een stuk minder hard dan een halfjaar geleden. Toen steeg het gemiddeld aantal contactaanvragen per week per object in Groningen bijvoorbeeld nog met 136%. Nu ligt dat percentage nog slechts op 10%.

Lees ook : Provincies blijven onverminderd populair

Noord-Brabant is op alle vlakken de grootste winnaar. Makelaars merkten daar de grootste stijging in hoe vaak een woning gevonden of bekeken werd en in hoeveel aanvragen voor een bezichtiging er gedaan werden . Ook Friesland valt op: waar de regio’s daar voorheen een enorme groei in populariteit lieten zien, blijft deze provincie nu wat achter op de rest.

Behalve Noord-Brabant is ook Gelderland flink gestegen

Kijken we naar contactaanvragen dan is behalve Noord-Brabant (32%) ook Gelderland (25%) flink gestegen. Noord-Holland (4%) en Zuid-Holland (7%) namen op dat vlak het minst toe in populariteit.

Daling in de grote steden

In de top 10-steden bleef de groei eerder ook al wat achter op de provincies. Maar in de tweede helft van 2021 zien we voor het eerst een opvallende daling in populariteit. Gemiddeld werden er aanzienlijk minder contactaanvragen per week per object gedaan in de grote steden. En dat terwijl de interesse en in mindere mate het bereik van die woningen wél toenam.

Almere springt er in bovenstaande grafiek het meeste uit. Het aantal contactaanvragen nam daar met maar liefst 21% af. Ook woningen in Rotterdam (-13%), Den Haag (-11%) en Groningen (-10%) lijken aan populariteit te verliezen. Eindhoven en Breda profiteren mee van de populariteit van Noord-Brabant en zijn, samen met Amsterdam, de enige steden waar consumenten vaker contact zochten met een makelaar.

Alles in perspectief

De daling van Almere in bereik en contact betekent níet dat de stad niet meer populair is. Kijken we namelijk naar het absolute aantal contactaanvragen per week per object in de stad, dan staat Almere met 6,83 met stip op de eerste plaats. Regio’s Haarlemmermeer en Groningen (stad) volgen op een tweede en derde plek.

Verschillende woonwensen

De exacte reden waarom consumenten steeds meer uit de grote steden trekken, is niet eenvoudig te duiden. De één kiest bewust voor rust, de ander voor meer woning voor minder geld. In de nieuwe Barometer onderzochten we wat de woonwensen van de Nederlander precies zijn. En hoe die verschillen per type woning. Zo wordt bij vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen en rijtjeswoningen vaker gezocht naar een dorpse woonomgeving. Bij appartementen staat niet verrassend juist stedelijk in de top 5 wensen voor de woonomgeving. Ook sociaal wordt daar, net als bij hoekwoningen, vaak genoemd.

Als makelaar kunt u handig inspelen op dit soort woonwensen. Bijvoorbeeld door uw object met een Blikvanger te presenteren en de zachte kenmerken van de woonomgeving te benoemen in de tekstregel. Of profileer uw expertise in bijvoorbeeld landelijk wonen en adverteer daarmee in de Randstad.

De nieuwe Barometer: woonwensen waarmaken
Benut data en informatie uit de nieuwe funda Barometer voor kansen en laat u inspireren door experts.
Lees meer

Meer over dit onderwerp