Tips Objectmarketing Plaatsen

Op welk soort hoofdfoto wordt het meest geklikt?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Gevel of interieur?

Het is één van de meest gestelde vragen van makelaars: kun je bij plaatsing op funda als hoofdfoto het best een foto van de buitenkant van het huis gebruiken? Of levert een hoofdfoto van het interieur juist meer clicks op? We zochten het voor je uit.

‘Klanten vragen ons weleens waarom we wel voor het ene en niet voor een ander beeld kiezen als hoofdfoto. Zelf wilden we ook weten wat mensen het liefst zien: een foto van de binnen- of buitenkant van het huis?’, zegt Arjan Buurman van Buurman Makelaardij. ‘Uit een poll die we zelf hebben gedaan via Instagram kwam een duidelijke uitslag: mensen zien het liefst eerst een foto van de buitenzijde. We zijn echter benieuwd of funda hier ook onderzoek naar heeft gedaan?’

Wat hebben we onderzocht?

Een snelle blik op funda laat zien dat makelaars verschillende soorten foto’s gebruiken als hoofdfoto. Grofweg zijn er vijf categorieën:

  • Foto’s van de buitenkant van de woning (meestal de gevel)
  • Foto’s van het interieur (bijvoorbeeld de woonkamer, slaapkamer of keuken)
  • Foto’s van de tuin (met de woning bijvoorbeeld op de achtergrond)
  • Dronefoto’s (die ook de omgeving van bovenaf tonen)
  • Overige foto’s (bijvoorbeeld artist impressions)

Van objecten in deze verschillende categorieën vergelijken we het bereik (aantal impressies), de interesse (aantal clicks/views) en het aantal contactaanvragen met elkaar. 

Het antwoord

De resultaten van dit onderzoek laten op het eerste gezicht zien dat met name dronefoto’s significant minder goed scoren op impressies, views én leads. Maar dronefoto’s worden het meest ingezet voor duurdere objecten buiten de steden. En die scoren over het algemeen ook al lager dan objecten met meer gangbare vraagprijzen in populaire steden en gebieden. Omdat er te weinig populaire objecten met dronefoto’s zijn om mee te vergelijken, kunnen we dus moeilijk zeggen of een ander type hoofdfoto een positiever (of negatiever) effect zou hebben.

Op objecten met funda Premium wordt 32% vaker geklikt dan op objecten zónder

Kijken we naar de andere type hoofdfoto’s, dan zien we weinig opvallende verschillen. Daaruit kunnen we concluderen dat het in principe dus niet uitmaakt of je als hoofdfoto een foto kiest van de buitenkant of binnenkant van de woning.

Twijfel je welke foto je als hoofdfoto zult kiezen? Dan kan je bij het plaatsen van de woning het best kiezen voor funda Premium, omdat je dankzij de daarbij inclusieve Blikvanger dan meerdere foto’s tegelijk kunt tonen. We weten dat meer en grotere foto’s een positief effect hebben, want op objecten met Premium wordt 32% vaker geklikt dan op andere objecten.

Genereer meer interesse voor je objecten én voor jouw kantoor.
Je stelt Premium, of een losse Blikvanger, eenvoudig in via funda desk.

Naar funda desk

Fotovolgorde maakt verschil

De hoofdfoto maakt dus geen groot verschil. Wat wél belangrijk is, is de volgorde waarin je alle objectfoto's plaatst. Zoekers die een objectpagina op hun desktop bekijken, zien direct de eerste vier foto’s en de video van het object. Op mobiel zien gebruikers maar één foto: eerst de hoofdfoto en daarna, als zij verder swipen, steeds de volgende foto. Dit zorgt er uiteraard voor dat sommige foto’s beter bekeken worden dan andere.

Slechts een klein percentage neemt de moeite om álle foto’s te bekijken

Een voorbeeld: van alle te koop staande objecten op funda werd in maart 2021 de eerste foto in totaal 28,5 miljoen keer bekeken. Foto 2 werd daarentegen ‘maar’ 7,5 miljoen keer bekeken en de derde foto 1,9 miljoen keer. Ook de video werd nog vaak bekeken (1,7 miljoen keer), net als foto 4 (1,3 miljoen), maar de cijfers voor de volgende foto’s lopen snel af. Bij foto 10 is het aantal views gedaald tot 250.000.

Variatie is key

We kunnen hieruit concluderen dat, hoewel foto’s verreweg het belangrijkst zijn voor zoekers, slechts een klein percentage de moeite neemt om álle foto’s te bekijken. En dat als je begint met vier foto’s van dezelfde ruimte of van de buitenzijde, de kans aanzienlijk kleiner wordt dat iemand ook nog die foto van de luxe badkamer of prachtige woonkamer zal zien. Zonde!

Onze tip: zorg ervoor dat de eerste vier foto’s verschillende ruimtes of highlights van het huis tonen. Je hebt dan vier keer kans dat de zoeker een foto aanklikt en daarna verder klikt naar de volgende foto’s. Variatie is nog belangrijker als je Premium of Blikvanger inzet, omdat hierbij automatisch de eerste drie foto’s die je hebt geüpload in de resultatenlijst worden getoond.

Fundaplaatsing als digitaal tekoopbord
Met funda Premium wordt jouw logo prominent bij je object getoond. Zo levert je plaatsing niet alleen meer leads op voor het object, maar werk je ook actief aan je naamsbekendheid.

Vertel me meer >