vraag & antwoord

Een huis met energielabel B: wat betekent dat?


Wat kun je verwachten van een huis met energielabel B?

Het energielabel zegt iets over hoe energiezuinig een woning is ten opzichte van vergelijkbare huizen. Het meest energiezuinig zijn woningen met energielabelklasse A++++ (groen). Het minst zuinig zijn woningen met energielabel G (rood). Een huis met energielabel B heeft een laag energieverbruik.

Als je een huis koopt met energielabel B, kun je ervan uitgaan dat het dak, de muren en de vloer van het huis goed geïsoleerd zijn. Vaak zijn de ramen voorzien van HR++-glas in plaats van gewoon dubbelglas. In een huis met energielabel B hoef je geen extra kosten te maken om comfortabel te kunnen wonen. Het is het op een na zuinigste energielabel.


Huis met energielabel B

Kenmerken van een huis met energielabel B

  • Vaak gebouwd tussen 1975 en 1985
  • Gemiddeld energieverbruik tussen de 160 en 190 kWh/m2
  • Comfortabel en energiezuinig
  • Vaak geen zonnepanelen of warmtepomp


Een goed energielabel werkt in je voordeel op het moment dat je je huis weer wil verkopen. Bekijk het effect van een goed energielabel op de woningwaarde

Wat kun je nog verbeteren aan een woning met energielabel B?

Op het energielabel van een woning, dat huiseigenaren verplicht zijn te overhandigen bij verkoop, vind je veel informatie over de mate waarin het huis is geïsoleerd en de aanwezige installaties voor bijvoorbeeld warmte, koeling en ventilatie. En aanbevelingen voor verbeteringen.

Een huis met energielabel B is al vrij zuinig. Wil je je energierekening nog verder omlaag brengen? Dan kan je bijvoorbeeld zonnepanelen overwegen

Het energielabel bestaat uit een voorblad en achterliggende pagina’s. Op de achterliggende pagina’s staan verbetersuggesties van de energieadviseur die het energielabel heeft opgesteld om de energiezuinigheid van het huis te verbeteren. Nuttig dus om de verkoper of verkoopmakelaar hiernaar te vragen.

Huizen met energielabel B zijn over het algemeen al vrij goed geïsoleerd. Wil je je energierekening verder omlaag brengen, dan zit de oplossing bij deze huizen vaak niet in extra isolatie. Met zonnepanelen of een warmtepomp valt meer winst te behalen. Dit staat dan aangegeven op het energielabel.

Meer weten over de andere energielabels?
Als je een huis koopt met energielabel A of hoger, weet je dat je een comfortabele en zeer goed geïsoleerde woning hebt. Hoe meer plusjes achter de letter A, hoe energiezuiniger het pand is.
De meeste huizen in Nederland hebben energielabel C of D. Huizen met energielabel C zijn redelijk goed geïsoleerd en daardoor ook redelijk energiezuinig.
Huizen met energielabel D zijn matig geïsoleerd. Koop je een huis met label D, houd er dan rekening mee dat de cv-ketel mogelijk verouderd is en dat niet alle ramen dubbelglas hebben.
Het donkergele energielabel E valt onder de ongunstige energielabels, omdat er relatief veel warmte verloren gaat in huis. Dat komt met name doordat de isolatie niet optimaal is.
Een huis koopt met energielabel F is over het algemeen niet goed geïsoleerd. Of er zijn weinig energiebesparende maatregelen genomen, zoals het plaatsen van HR+++-glas of het installeren van een energiezuinige CV-ketel. Daardoor gaat veel kostbare energie in huis verloren.
Energielabel G is het meest ongunstige label. Door de slechte isolatie kost het veel energie om een huis met energielabel G in de winter lekker warm te krijgen en voelt het vaak tochtig in huis. Een huis met label G verduurzamen kan flink wat geld kosten. Naast isoleren, zul je waarschijnlijk ook de cv-ketel moeten vervangen. Maar sommige huizen zijn deze klussen meer dan waard.
Meer vragen

Bespaar geld met een energiezuinig huis

Isoleren, zonnepanelen of een warmtepomp: hoe kun jij je huis verbeteren? Wat kost het? En wat ga je besparen? Met de Verbetercheck van Milieu Centraal weet je het!

Nog niet gevonden wat je zocht?