vraag & antwoord

Een huis met energielabel C: wat betekent dat?


Wat kun je verwachten van een huis met energielabel C?

Het energielabel zegt iets over hoe energiezuinig een woning is ten opzichte van vergelijkbare huizen. Het meest energiezuinig zijn woningen met energielabelklasse A++++ (groen). Het minst zuinig zijn woningen met energielabel G (rood). Een huis met energielabel C heeft een redelijk laag energieverbruik.

De meeste huizen in Nederland hebben energielabel C of D. Huizen met energielabel C zijn redelijk goed geïsoleerd en daardoor ook redelijk energiezuinig. In een huis met label C is het prima wonen, maar er is nog ruimte om je energierekening omlaag te brengen.

Een huis met energielabel C ‘upgraden’ naar energielabel B of A? Vervang dan bijvoorbeeld je cv-ketel door een warmtepomp

Huis met energielabel C

Kenmerken van een huis met energielabel C

  • Gebouwd tussen 1965 en 1974
  • Gemiddeld energieverbruik tussen de 190 en 250 kWh/m2
  • Redelijk goed geïsoleerd
  • Dubbel glas
  • Geen warmtepomp of zonnepanelen


Een goed energielabel werkt in je voordeel op het moment dat je je huis weer wil verkopen. Bekijk het effect van een goed energielabel op de woningwaarde

Wat kun je nog verbeteren aan een woning met energielabel C?

Op het energielabel van een woning, dat huiseigenaren verplicht zijn te overhandigen bij verkoop, vind je veel informatie over de mate waarin het huis is geïsoleerd en de aanwezige installaties voor bijvoorbeeld warmte, koeling en ventilatie. En aanbevelingen voor verbeteringen.

Bekijk hier een voorbeeld van energielabel C.

Voorbeeld voorblad Energielabel C Voorbeeld voorblad Energielabel C

Het energielabel bestaat uit een voorblad (zie afbeelding) en achterliggende pagina's. Op de achterliggende pagina's staan verbetersuggesties van de energieadviseur die het energielabel heeft opgesteld om de energiezuinigheid van het huis te verbeteren. Nuttig dus om de verkoper of verkoopmakelaar hiernaar te vragen.

Bij huizen met energielabel C valt nog wat winst te boeken met extra isolatie. Vaak vind je in deze huizen nog ouder dubbelglas, dat je kunt vervangen door isolatieglas. Ook kun je denken aan betere muur-, vloer- of dakisolatie. Is er een mogelijkheid om zonnepanelen te installeren? Dan is dat ook een goede manier om te besparen op je energiekosten en je energielabel te verbeteren.

Meer weten over de andere energielabels?
Als je een huis koopt met energielabel A of hoger, weet je dat je een comfortabele en zeer goed geïsoleerde woning hebt. Hoe meer plusjes achter de letter A, hoe energiezuiniger het pand is.
Als je een huis koopt met energielabel B, kun je ervan uitgaan dat het dak, de muren en de vloer van het huis goed geïsoleerd zijn. Vaak zijn de ramen voorzien van HR++-glas in plaats van gewoon dubbelglas.
Huizen met energielabel D zijn matig geïsoleerd. Koop je een huis met label D, houd er dan rekening mee dat de cv-ketel mogelijk verouderd is en dat niet alle ramen dubbelglas hebben.
Het donkergele energielabel E valt onder de ongunstige energielabels, omdat er relatief veel warmte verloren gaat in huis. Dat komt met name doordat de isolatie niet optimaal is.
Een huis koopt met energielabel F is over het algemeen niet goed geïsoleerd. Of er zijn weinig energiebesparende maatregelen genomen, zoals het plaatsen van HR+++-glas of het installeren van een energiezuinige CV-ketel. Daardoor gaat veel kostbare energie in huis verloren.
Energielabel G is het meest ongunstige label. Door de slechte isolatie kost het veel energie om een huis met energielabel G in de winter lekker warm te krijgen en voelt het vaak tochtig in huis. Een huis met label G verduurzamen kan flink wat geld kosten. Naast isoleren, zul je waarschijnlijk ook de cv-ketel moeten vervangen. Maar sommige huizen zijn deze klussen meer dan waard.
Meer vragen


Vragen over het energieverbruik van een huis?

Heb je vragen over de energiezuinigheid van een huis of hoe je die zou kunnen verbeteren? Een makelaar kan je hier ook goed over adviseren.

Nog niet gevonden wat je zocht?