vraag & antwoord

Het koopcontract: wat staat erin en waar moet ik op letten?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Zet niet zomaar je handtekening

Je bent met de verkoper van het huis tot een overeenkomst gekomen, tijd voor het opmaken van de koopakte. Dat doet de verkoopmakelaar. Het makelaarskantoor vraagt je om al je persoonsgegevens toe te sturen en verwerkt deze samen met de overeengekomen afspraken in de koopakte. Wacht hier niet te lang mee.

Het is niet voor het eerst dat je een koopakte gaat ondertekenen. Weet je nog wat er allemaal in staat en waar je op moet letten? We leggen het kort uit in deze video.

In een koopcontract staat in elk geval dit:

  • wie de verkoper en koper zijn.
  • de gegevens van het object dat verkocht wordt: het adres, de omschrijving en de kadastrale aanduiding.
  • welke koopsom jullie zijn overeengekomen.
  • of het huis op eigen grond of erfpacht ligt.
  • wie de bijkomende kosten (notaris, overdrachtsbelasting, Kadaster, et cetera) betaalt.
  • via welke notaris de overdracht plaatsvindt.
  • wanneer de bankgarantie of waarborgsom bij de notaris moet zijn.
  • welke ontbindende voorwaarden van toepassing zijn en tot wanneer.
  • de staat van het onroerend goed.
  • welke bijlagen er bij de koopakte horen, bijvoorbeeld: het eigendomsbewijs van de huidige eigenaren, de kadastrale kaart en het kadastrale uittreksel, VvE-documenten bij een appartement, de vragenlijst, de lijst van zaken.

De verkopende partij kan nog van de koop afzien zolang hij geen handtekening heeft gezet. Lever daarom zo snel mogelijk de opgevraagde gegevens (je persoonsgegevens) bij de verkoopmakelaar aan, zodat de akte kan worden opgemaakt en er snel getekend kan worden.

tip  Benieuwd naar wat een notaris doet?
Een notaris geeft je advies en kan je helpen met het koopcontact

Voorlopig koopcontract is niet vrijblijvend

Weet je nog, het woord ‘voorlopig’ in combinatie met ‘koopcontract’? Voorlopig betekent hier niet vrijblijvend; na ondertekening moet je je afspraken gewoon nakomen. Elk koopcontract is een officieel document en bevat verplichtingen voor zowel de koper als de verkoper. In de volksmond wordt het niet-getekende koopcontract ‘voorlopig’ genoemd, omdat het huis nog niet officieel van jou is. Laat je hier niet door misleiden.

Het regelen van de bankgarantie of waarborgsom

De waarborgsom of bankgarantie biedt de verkoper een stukje zekerheid. Mocht je – in het allerergste geval – je verplichtingen vanuit de koopovereenkomst niet na kunnen komen, dan heeft hij namelijk recht op 10% van de koopsom. De bankgarantie of waarborgsom moet voor een bepaalde datum bij de notaris zijn afgegeven. Je hebt in principe twee opties:

Optie 1: het storten van een waarborgsom

Wanneer het financieel haalbaar voor je is kun je zelf de 10% van de koopsom bij de notaris op een zogeheten ‘derdengeldenrekening’ storten. Koop jij een woning van € 300.000, dan is de waarborgsom € 30.000.

Optie 2: het afgeven van een bankgarantie

Als het storten van een waarborgsom niet lukt, is het mogelijk om via de bank een bankgarantie te regelen. Dit doen de meeste kopers. De bank staat dan garant voor de betaling van de waarborgsom. Dit doet de bank niet gratis, meestal vragen ze 1% van de kosten. Bij diezelfde woning van € 300.000, met een waarborgsom van € 30.000, kost het jou dus € 300.

Wanneer is het huis van mij?

We snappen dat je niet kunt wachten, maar eerst moeten er een paar deadlines gepasseerd zijn.

1. De bedenktijd is voorbij

Je weet: zolang er geen handtekening van de verkoper op papier staat, kan hij nog van de koop afzien. Dit geldt ook voor jou. Zodra je een volledig getekende koopovereenkomst hebt ontvangen, gaan de drie dagen bedenktijd in. Dit is voor jou als koper een extra periode om zonder opgaaf van reden kosteloos van de koop af te zien. Houd er rekening mee dat er van deze drie dagen slechts één weekenddag gerekend mag worden. Daarnaast mag de bedenktijd niet op een weekend- of feestdag eindigen.Niet eindigen op een weekenddag: Wanneer je op donderdag een volledig getekende koopakte ontvangt, eindigt de bedenktijd in plaats van zondag op maandag om 23.59 uur.Slechts één weekenddag rekenen: Wanneer je op vrijdag een volledig getekende koopakte ontvangt, eindigt de bedenktijd op dinsdag om 23.59 uur, in plaats van maandag.

2. De ontbindende voorwaarden zijn verlopen

Zijn alle ontbindende voorwaarden verstreken? Dan ben je alweer een grote stap verder en kun je wel stellen dat de koop definitief is. Zet de champagne maar alvast koud.

3. De dag van de overdracht is aangebroken

Wanneer de bedenktijd en de ontbindende voorwaarden achter de rug zijn, is de grootste onzekerheid voorbij. Maar natuurlijk kun je pas écht juichen wanneer je hebt getekend bij de notaris en de sleutels in handen hebt. Nu kun je die fles champagne ontkurken en je nieuwe woning betrekken.

Wanneer je huidige koophuis nog niet verkocht is

Staat je oude huis nog te koop? Houd dan ook jouw verkoopmakelaar goed op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de aankoop van je nieuwe huis. Misschien is het goed om weer met elkaar om de tafel te gaan zitten. Met een aanpassing aan de verkoopstrategie verloopt de verkoop mogelijk sneller.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

De koop is definitief wanneer de drie dagen bedenktijd én de ontbindende voorwaarden voorbij zijn.
Zowel een waarborgsom als bankgarantie staat voor 10% van de koopsom. Bij een waarborgsom stort je zelf de 10% bij de notaris, bij een bankgarantie staat de bank garant voor de 10%.
Meer vragen