artikel

Het nut van een lijstje woonwensen


Woonwensen top 8: wat moet je voor jezelf op een rijtje zetten?

Ben je de zoektocht naar je droomhuis gestart? Dan zijn lijstjes je nieuwe beste vrienden. Ze ordenen gedachten, maken zaken helder en zorgen voor een reëel inzicht. Om je op weg te helpen, hebben wij alvast lijstje nummer 1 opgesteld. Pen en papier bij de hand?

 1. Locatie - In welke omgeving wil je wonen?
  Ga bij jezelf na: Wat wil je zien als je je gordijnen opendoet? Wat wil je horen als je je raam openzet en waar wil je naar toe kunnen lopen als je je voordeur uitstapt?
 2. Gezinssituatie - Hoeveel ‘huisgenoten’ zijn er?
  Hoeveel slaapkamers, toiletten en bergruimte je nodig hebt is geen kwestie van hoofden tellen - vier personen, dus vier kamers, maar behoeftes opschrijven. Wil er iemand een aparte werkkamer? Is er een hobby die een aparte kamer of bergruimte vereist? Ook handig: geef je kinderen een eigen televisieruimte zodat je niet elke dag in het Nickelodeon-geschal zit. En lopen er veel kinderen rond in huis dan is een wc op elke verdieping een uitkomst.
 3. Besteding - Hoe groot is je budget?
  Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar een financieel plaatje schetsen voorkomt dat je in een geweldige woning staat en achteraf moet concluderen dat het onbetaalbaar blijkt te zijn.
 4. Waar sta je over 5 jaar? - Kies je voor een kinderrijke of een rustige buurt?
  Dit vergt eigenlijk enig inzicht in de toekomst. Hoe ziet je leven er over 5 jaar uit? Heb je nu geen kinderen, maar gaan die er wel komen? Of heb je pubers en vliegen die binnenkort uit?
 5. Afstand - Hoe ver wil je van je werk wonen?
  Ben je iemand die in alle rust een file van een aantal kilometers over zich heen laat komen, of bijt je van pure ellende in je stuur? Voordat je een huis gaat bezichtigen kan het handig zijn om het woonwerktraject dat je straks moet gaan afleggen checkt op eventuele filegevoeligheid.
 6. Familie - Wie woont er nog meer bij je in huis?
  Ben je mantelzorger voor je ouders? Heb je een oppas die af en toe blijft slapen zodat je, als je dan een keer uitgaat, niet om 12 uur weer terug hoeft te zijn? Zijn er, kortom, mensen die permanent of tijdelijk bij je wonen? Dan is een garage, extra kamer en grote zolder of tuin waar een appartement gecreëerd kan worden handig.
 7. Voorzieningen - Wat wil je in de buurt hebben?
  Het is vaak een sluitpost op de wensenlijst: voorzieningen. Er wordt al snel gedacht: als het huis leuk is, dan rijden we wel even naar de winkel/school/bakker. Dat is voor even leuk. Totdat je elke dag 4 keer heen en weer naar school moet rijden omdat het toch wel uit de buurt is. Of je om 5 voor 6 ontdekt dat de olijfolie op is en de winkel toch verder dan 5 minuten rijden is.
 8. Soort huis - Kies je voor een nieuwbouwwoning een bestaand pand of een klushuis?
  De kernvraag is: hoeveel tijd heb je en wil je besteden aan je huis? In het ene huis kun je meteen je bed neerzetten, in het andere huis moet je de sloophamer erbij pakken en ben je weken, al dan niet maanden bezig met verbouwen.