artikel

Nieuw op de huizenmarkt? Welkom!


Voor het eerst een huis kopen

Je komt net kijken op de huizenmarkt. Welkom! Misschien is deze markt nu nog onbekend terrein, maar voor je het weet ben je een pro in zaken als hypotheek, rente, aflossen en verbouwingskosten.

Huis kopen iets voor jou?

Klinkt voor de hand liggend, maar toch. Zeggen dat je een huis wilt kopen is één, het daadwerkelijk doen is iets anders. Het is handig om goed na te denken of je nu al wilt kopen of dat het beter is om nog even te wachten. Als je bijvoorbeeld nog niet precies weet waar je wilt gaan wonen omdat er een nieuwe baan in het verschiet ligt. Ook handig: zet de kosten onder elkaar. Hoeveel kun je lenen? Met welke kosten krijg je te maken als je een huis koopt? Ingewikkeld? Een hypotheekadviseur kan je helpen. Die kent de regels en weet waar je aan moet denken als je je eerste huis koopt.

Hoe maak je je eerste huis betaalbaar?

De afgelopen jaren is het bedrag dat je mag lenen gedaald tot 100% van de waarde, de kosten koper moet je dus betalen met eigen geld. En ook als je er een verbouwing tegenaan wilt gooien moet je (deels) je portemonnee trekken. Het goede nieuws is dat je als starter verschillende mogelijkheden hebt om toch je droomhuis te kopen. Denk aan een Starterslening, een extra lening die je kunt afsluiten bij de gemeente, of hulp van je ouders.

Welkom in de wereld van hypotheken

Voordat je een huis ging kopen had je waarschijnlijk nog niet gehoord van een annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek of aflossingsvrije hypotheek. Wel, je bent niet de enige. Als het gaat om een hypotheek zijn er nogal wat mogelijkheden. Goed advies is dan precies wat je nodig hebt. Ook goed om te weten: heb je een (studie)schuld dan heeft dat invloed op het bedrag dat je kunt lenen.

Bieden en onderhandelen

Droomhuis gevonden? Dan gaat het bezichtigen, bieden en onderhandelen beginnen. Je kunt een aankoopmakelaar in de arm nemen, of het zelf doen. Dat laatste bespaart kosten, maar dan moet je wel precies weten wat je doet. Een huis kopen is namelijk meer dan alleen een bod uitbrengen. Je moet precies weten wat de staat van het huis is, of er geborgen gebreken zijn, wat het energielabel is, maar ook hoe en welke hypotheek je moet afsluiten.

Waar je ook aan moet denken

Voordat je de kurken laat knallen en de verhuisdozen van zolder haalt zijn er aantal zaken die je even de revue moet laten passeren. Denk aan andere maandelijkse lasten die komen kijken bij een koophuis. En welke verzekeringen je moet afsluiten. Alles op een rij gezet? Koop gesloten? Bel dan vrienden en familie op en laat het verhuizen beginnen!