Waar let je op bij het kiezen van een aankoopmakelaar?

2 minuten leestijd

Zo kom je erachter welke aankoopmakelaar het beste bij jou past

Ben je van plan een huis te kopen? Dan is het misschien een goed idee om een aankoopmakelaar in te schakelen. Ervaringen van andere kopers kunnen helpen om een aankoopmakelaar te vinden die bij je past. Maar er zijn ook andere zaken om rekening mee te houden. We geven je zes tips.

Uit recent onderzoek van funda blijkt dat de meeste kopers een aankoopmakelaar inschakelen om hen te helpen met de onderhandelingen (62%) en om een huis tegen de meest gunstige prijs te kunnen kopen (58%). Het controleren van de koopovereenkomst is ook een veelgenoemde reden (56%).

Gemiddeld spreken kopers met twee tot drie aankoopmakelaars voor zij een keuze maken. Die keuze baseren ze in verreweg de meeste gevallen op de persoonlijke klik, maar ook op de reactiesnelheid en bereikbaarheid van de makelaar.

Waarvoor wil je een aankoopmakelaar inschakelen?

Welke makelaar voor jou de beste keuze is, hangt onder meer af van de reden waarom je een aankoopmakelaar wilt inschakelen. Is dat met name om een woning te kunnen vinden die past bij je wensen en budget? Heb je vooral behoefte aan een objectieve en deskundige blik als je een huis gaat bezichtigen? Of zoek je een sterke onderhandelaar die weet welke aanpak het beste werkt om een huis voor de best mogelijke prijs te kopen?

Voordat je een makelaar kiest, is het goed om na te denken op welke punten je de expertise van de makelaar nodig hebt. Wat kun of wil jij zelf niet doen en op welke manier kan de aankoopmakelaar daarbij voor jou het meest van toegevoegde waarde zijn?

Aankoopmakelaars met elkaar vergelijken

Je kunt aankoopmakelaars op verschillende punten met elkaar vergelijken. Een goed startpunt is om online reviews te checken: ervaringen van anderen geven je inzicht in de werkwijze van de makelaar. Maak vervolgens een selectie van een aantal makelaars met wie je een kennismakingsgesprek wilt plannen. Het kennismakingsgesprek biedt een uitstekende kans om te ontdekken wie qua persoonlijkheid, kennis en ervaring het beste bij jou past.

Als je makelaars met elkaar vergelijkt, let dan bijvoorbeeld op hoe zij op onderstaande punten worden beoordeeld door anderen. En stel zelf vragen hierover bij een kennismakingsgesprek.

  1. Kennis van de lokale markt
    Erg belangrijk als je een aankoopmakelaar zoekt die jou kan helpen met het vinden van een geschikte woning. Kijk bijvoorbeeld naar het aantal huizen dat de makelaar heeft gekocht en verkocht in de buurt waar je zoekt. Dat zegt iets over hoe goed hij of zij de lokale markt kent. Vraag de makelaar wat interessante buurten of nieuwbouwprojecten zijn voor jou om te bekijken – en waarom. En op welke manier hij of zij toegang heeft tot huizen die nog niet officieel in de verkoop zijn. Dat biedt jou een voorsprong.

  2. Ervaring en specialisatie
    Sommige makelaars zijn gespecialiseerd in of hebben veel ervaring met starters, expats of senioren. Een specialisatie is geen must, maar kan een pluspunt zijn. Een gespecialiseerde makelaar biedt namelijk vaak extra services en begeleiding om het koop- en verhuisproces voor jou gemakkelijker te maken. Denk aan hypotheekadvies of begeleiding en ontzorging rondom de verhuizing.

  3. Betrokkenheid en bereikbaarheid
    Schakel je een aankoopmakelaar in om je te helpen zoeken naar woningen, kijk dan of iemand proactief met voorstellen komt, met je meedenkt over alternatieven en je helpt breder te kijken dan je eerste voorkeuren. Check ook of de makelaar zelf altijd met je meegaat naar bezichtigingen of dit soms overlaat aan een collega. Ook als je pas later in het aankoopproces een makelaar inschakelt, is het belangrijk dat hij of zij goed bereikbaar is. Soms moet je snel kunnen schakelen, vooral in de huidige woningmarkt. Dan is het cruciaal dat je makelaar snel reageert.

  4. Realistisch en betrouwbaar advies
    Een goede makelaar is realistisch over wat haalbaar is binnen jouw wensen en budget, en geeft een objectief en eerlijk advies dat in jouw belang is. Soms is het bijvoorbeeld beter om nog even te wachten met kopen. Of is verbouwen een betere oplossing dan verhuizen.

  5. Onderhandelingsvaardigheden
    Voor veel kopers de belangrijkste reden om een aankoopmakelaar in te schakelen: de onderhandelingen. Vraag de makelaar naar voorbeelden van succesvolle onderhandelingen en situaties die vroegen om een creatieve of vastberaden aanpak. Check eventueel ook recensies. Zo krijg je een concreet beeld van hoe de makelaar voor jou het beste resultaat kan behalen.

  6. Kosten en dienstenpakket
    Check of de makelaar werkt met een vast tarief of met een percentage van de aankoopprijs of het onderhandelingsresultaat. Een vast tarief biedt zekerheid, maar let goed op welke diensten hierbij zijn inbegrepen en welke niet. Dit kan per makelaar verschillen. Een duidelijk gesprek met de makelaar voorkomt verrassingen, zodat je precies weet waar je aan toe bent en niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Ben jij ook op zoek naar een huis?

Op funda vind je eenvoudig aankoopmakelaars bij jou in de buurt.

Zoek een aankoopmakelaar Leer huizen zoeken als een pro met deze tips van funda