Wat kost een aankoopmakelaar?

2 minuten leestijd

En wat levert deze investering je op?

Een huis vinden en kopen met hulp van een aankoopmakelaar heeft veel voordelen. Maar dat kost natuurlijk wel geld. Twijfel je nog? Lees hier wat een aankoopmakelaar kost én waar je dat geld voor betaalt.

Bezichtigen
Je bezichtigt beter met een aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar meenemen naar een bezichtiging loont. NVM-makelaar Gaby Balkema legt uit waarom.

Lees meer

Met een aankoopmakelaar heb je een expert aan je zijde die opkomt voor jouw belangen als koper. Een aankoopmakelaar gaat bijvoorbeeld met je mee naar bezichtigingen, voert namens jou de onderhandelingen en controleert de koopakte. De courtage, ofwel de vergoeding die je daarvoor betaalt, hangt af van de werkzaamheden en de tarieven die het makelaarskantoor hanteert.

Benieuwd wat een aankoopmakelaar precies doet? Bekijk deze video.

Hoe bepalen aankoopmakelaars hun courtage?

Elk makelaarskantoor hanteert eigen tarieven. De meeste aankoopmakelaars werken met een vast tarief dat je vooraf samen afspreekt. De courtage kan ook een percentage zijn van de vraagprijs. Het is dus altijd goed om bij twee of drie makelaars een offerte aan te vragen en erachter te komen wat de courtage van een makelaar is. Er zijn namelijk ook makelaars zonder courtage. Ook is het goed om de betekenis van een courtage te weten en uit te zoeken wat normale tarieven zijn voor onder andere de courtage van een makelaar.

Vergelijk niet alleen de tarieven, maar ook de begeleiding die ze hiervoor bieden. En controleer of alle kosten bij het afgesproken tarief zijn inbegrepen. Het kan gebeuren dat makelaars bepaalde werkzaamheden extra in rekening brengen, bijvoorbeeld het opvragen van gegevens over de woning bij het Kadaster.

Een koopwoning zoeken
Waar let je op bij het kiezen van een aankoopmakelaar?

Een persoonijke klik is belangrijk, maar gebruik ook deze tips om een makelaar te vinden die bij je past.

Lees meer

Kosten aankoopmakelaar voor volledige begeleiding

Aankoopmakelaars die werken met een percentage hanteren gemiddeld 1 tot 2,5% van de koopsom. Dit is wat je daarvoor kunt verwachten van de aankoopmakelaar:

  • jouw woonwensen vertalen naar een duidelijk zoekprofiel waarmee de makelaar aan de slag gaat.

  • plannen van bezichtigingen. Je aankoopmakelaar gaat ook mee om de woning te beoordelen en je te adviseren.

  • advies en hulp bij het bieden: de aankoopmakelaar onderhandelt namens jou met de verkoper of verkoopmakelaar.

  • controleren van de koopovereenkomst.

  • in de gaten houden van alle belangrijke data, zoals de datum waarop je financiering rond moet zijn, de uiterste datum van de bouwkundige keuring, de afspraak met de notaris en het tijdig inplannen van een eindinspectie.

  • een gezamenlijke eindinspectie van je nieuwe woning voor de sleuteloverdracht plaatsvindt.

Is een aankoopmakelaar de investering waard?

Een aankoopmakelaar inschakelen kost geld, maar kan je veel opleveren. Bij een grote aankoop als een woning is het een hele geruststelling om te kunnen vertrouwen op de ervaring en (juridische) kennis van een aankopend makelaar. En door goed te onderhandelen, verdient je makelaar zichzelf misschien wel terug met een lagere aankoopprijs voor je nieuwe woning.

Een koopwoning zoeken
Wanneer heb ik een aankoopmakelaar nodig?

Een aankoopmakelaar kan het kopen van een huis gemakkelijker maken. Vooral in deze vijf situaties.

Lees meer

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

De kosten voor de aankoopmakelaar worden op het moment van de sleuteloverdracht via de notaris verrekend. Tenzij je andere afspraken hebt gemaakt, bijvoorbeeld dat je alleen advies vraagt tijdens je zoektocht.

De kosten van een aankoopmakelaar ​kun je niet meefinancieren, maar het kan je ​wel een hoop opleveren: nieuwe inzichten met betrekking tot je woonwensen, ervaring en expertise, extra controle op het koopcontract en wellicht een lagere koopsom. ​De kosten lopen erg uiteen; die zijn afhankelijk van de diensten die je afneemt. Wil je dat de makelaar mee zoekt op funda en daarna het volledige koopproces met jou doorloopt? Dan kan de prijs richting de € 3000 gaan. Hoeft hij alleen het koopcontract te controleren? Dan kun je voor een paar honderd euro al klaar zijn. Hier tussenin zitten nog tal van varianten. Vraag daarom altijd aan jouw aankoopmakelaar welke prijs hij in rekening brengt en welke diensten daar bij inbegrepen zijn. Het loont om meerdere offertes op te vragen bij verschillende makelaarskantoren.

Een makelaar is niet emotioneel betrokken bij de aankoop van jouw nieuwe woning en heeft de kennis en ervaring om een goede onderhandelingsstrategie te bepalen. Daardoor is de kans groter dat je je droomhuis voor een lagere prijs bemachtigt dan wanneer je zelf de onderhandelingen zou doen.

Een makelaar adviseert óf de koper, óf de verkoper. Een makelaar in de functie van aankoopmakelaar is er om de belangen van de koper te behartigen. Hij heeft kennis van de lokale huizenmarkt, inzicht in data en weet waar jouw kansen liggen. Hij kan je helpen met het proces van een huis zoeken tot aan de sleuteloverdracht. Het is vaak ook mogelijk om de aankoopmakelaar alleen in te schakelen voor bijvoorbeeld de onderhandelingen.

Vind een NVM-makelaar die bij jou past

Vraag offertes op bij verschillende aankoopmakelaars. Vergelijk welke diensten ze leveren en tegen welke kosten. Op funda vind je makelaars per buurt, stad of regio.

Vind een NVM-makelaar Dit zijn de belangrijkste voordelen van een aankoopmakelaar