vraag & antwoord

Wat kost een aankoopmakelaar?


En wat levert deze investering je op?

Een huis vinden en kopen met hulp van een aankoopmakelaar heeft veel voordelen. Maar dat kost natuurlijk wel geld. Twijfel je nog? Lees hier wat een aankoopmakelaar kost én waar je dat geld voor betaalt.

Met een aankoopmakelaar heb je een expert aan je zijde die opkomt voor jouw belangen als koper. Een aankoopmakelaar gaat bijvoorbeeld met je mee naar bezichtigingen, voert namens jou de onderhandelingen en controleert de koopakte. De courtage, ofwel de vergoeding die je daarvoor betaalt, hangt af van de werkzaamheden en de tarieven die het makelaarskantoor hanteert.

Benieuwd wat een aankoopmakelaar precies doet? Bekijk deze video.

Hoe bepalen aankoopmakelaars hun courtage?

Elk makelaarskantoor hanteert eigen tarieven. De meeste aankoopmakelaars werken met een vast tarief dat je vooraf samen afspreekt. De courtage kan ook een percentage zijn van de vraagprijs. Het is dus altijd goed om bij twee of drie makelaars een offerte aan te vragen en erachter te komen wat de courtage van een makelaar is. Er zijn namelijk ook makelaars zonder courtage. Ook is het goed om de betekenis van een courtage te weten en uit te zoeken wat normale tarieven zijn voor onder andere de courtage van een makelaar.

Vergelijk niet alleen de tarieven, maar ook de begeleiding die ze hiervoor bieden. En controleer of alle kosten bij het afgesproken tarief zijn inbegrepen. Het kan gebeuren dat makelaars bepaalde werkzaamheden extra in rekening brengen, bijvoorbeeld het opvragen van gegevens over de woning bij het Kadaster.

Kosten aankoopmakelaar voor volledige begeleiding

Voor een volledige begeleiding tijdens het koopproces, dus van zoeken tot sleuteloverdracht, moet je rekenen op een tarief tussen de € 3000 en € 5000*. Aankoopmakelaars die werken met een percentage hanteren gemiddeld 1% van de vraagprijs. Dit is wat je daarvoor kunt verwachten van de aankoopmakelaar:

  • jouw woonwensen vertalen naar een duidelijk zoekprofiel waarmee de makelaar aan de slag gaat.
  • plannen van bezichtigingen. Je aankoopmakelaar gaat ook mee om de woning te beoordelen en je te adviseren.
  • advies en hulp bij het bieden: de aankoopmakelaar onderhandelt namens jou met de verkoper of verkoopmakelaar.
  • controleren van de koopovereenkomst.
  • in de gaten houden van alle belangrijke data, zoals de datum waarop je financiering rond moet zijn, de uiterste datum van de bouwkundige keuring, de afspraak met de notaris en het tijdig inplannen van een eindinspectie.
  • een gezamenlijke eindinspectie van je nieuwe woning voor de sleuteloverdracht plaatsvindt.

Aankoopmakelaar kosten beperken

Misschien heb je al een woning gevonden en wil je alleen hulp van een aankoopmakelaar bij de onderhandelingen en het koopcontract? Dan kun je ook voor dat deel van het aankooptraject een makelaar inschakelen. Dat kost minder dan volledige begeleiding. Twee voorbeelden:

1. Begeleiding vanaf de onderhandelingen

Je hebt al een woning gevonden waar je op wilt bieden. De aankoopmakelaar gaat met je mee voor een tweede bezichtiging, om een openingsbod en onderhandelingstrategie te bepalen. Hij voert namens jou de onderhandelingen en begeleidt je in de volgende stappen tot aan de sleuteloverdracht.Kosten: gemiddeld € 2000 à € 3000*

2. Alleen advies

Je hebt een woning bezichtigd, maar je kunt wel wat advies gebruiken. Is de vraagprijs reëel? Hoe zit het met het onderhoud van de woning? Met welke juridische aspecten moet je rekening houden en wat kan een goede biedingsstrategie zijn? De aankoopmakelaar gaat met je mee voor een tweede bezichtiging en geeft je op basis hiervan een uitgebreid advies.Kosten: gemiddeld tussen de € 1000 en € 2000** Alle genoemde bedragen zijn indicatief en zijn afhankelijk van je persoonlijke situatie en de kwaliteit van de diensten die de makelaar levert.

Is een aankoopmakelaar de investering waard?

Een aankoopmakelaar inschakelen kost geld, maar kan je veel opleveren. Bij een grote aankoop als een woning is het een hele geruststelling om te kunnen vertrouwen op de ervaring en (juridische) kennis van een aankopend makelaar. En door goed te onderhandelen, verdient je makelaar zichzelf misschien wel terug met een lagere aankoopprijs voor je nieuwe woning.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

De kosten voor de aankoopmakelaar worden op het moment van de sleuteloverdracht via de notaris verrekend. Tenzij je andere afspraken hebt gemaakt, bijvoorbeeld dat je alleen advies vraagt tijdens je zoektocht.
De kosten van een aankoopmakelaar ​kun je niet meefinancieren, maar het kan je ​wel een hoop opleveren: nieuwe inzichten met betrekking tot je woonwensen, ervaring en expertise, extra controle op het koopcontract en wellicht een lagere koopsom. ​De kosten lopen erg uiteen; die zijn afhankelijk van de diensten die je afneemt. Wil je dat de makelaar mee zoekt op funda en daarna het volledige koopproces met jou doorloopt? Dan kan de prijs richting de € 3000 gaan. Hoeft hij alleen het koopcontract te controleren? Dan kun je voor een paar honderd euro al klaar zijn. Hier tussenin zitten nog tal van varianten. Vraag daarom altijd aan jouw aankoopmakelaar welke prijs hij in rekening brengt en welke diensten daar bij inbegrepen zijn. Het loont om meerdere offertes op te vragen bij verschillende makelaarskantoren.
Een makelaar is niet emotioneel betrokken bij de aankoop van jouw nieuwe woning en heeft de kennis en ervaring om een goede onderhandelingsstrategie te bepalen. Daardoor is de kans groter dat je je droomhuis voor een lagere prijs bemachtigt dan wanneer je zelf de onderhandelingen zou doen. Op die manier betaalt de investering in een aankoopmakelaar zich terug.
Een makelaar adviseert óf de koper, óf de verkoper. Een makelaar in de functie van aankoopmakelaar is er om de belangen van de koper te behartigen. Hij heeft kennis van de lokale huizenmarkt, inzicht in data en weet waar jouw kansen liggen. Hij kan je helpen met het proces van een huis zoeken tot aan de sleuteloverdracht. Het is vaak ook mogelijk om de aankoopmakelaar alleen in te schakelen voor bijvoorbeeld de onderhandelingen.
Meer vragen

Aankoopmakelaars vergelijken?

Vraag offertes op bij verschillende aankoopmakelaars. Vergelijk welke diensten ze leveren en tegen welke kosten. Zo kan de courtage bij elke (NVM) makelaar bijvoorbeeld verschillen. Op funda vind je makelaars per buurt, stad of regio.