vraag & antwoord

Checklist huis verkopen: hoe maak ik mijn woning verkoopklaar?


Je verkoopmakelaar weet welke investeringen lonen

Je hebt de knoop doorgehakt: je gaat je huis verkopen. Om ervoor te zorgen dat je huis staat te shinen op funda, moet je misschien wel nog wat opknappen aan je huis. Denk aan het schilderen van dat ene muurtje, of een muurtje laten bouwen zodat je huis een extra kamer telt. Benieuwd welke investeringen de moeite waard zijn voor de verkoop? Met deze tips maak jij je woning verkoopklaar.

1. Geef je muren een opknapbeurt

Wanneer heb je voor het laatst echt goed naar je muren gekeken? Misschien wel toen je het huis zelf kocht. Tijd om ze wat aandacht te geven. Want zodra je de meubels en schilderijen weghaalt, blijven er waarschijnlijk lelijke plekken over. Of misschien heb je een kleur op de muren die bij lang niet iedereen in de smaak valt. Door je muren wit te verven, maak je ze neutraler en vergroot je de kans op verkoop. Een kleine investering met een fijn resultaat, je huis ziet er direct ruimtelijker uit.

2. Ga slim om met je investeringen

Je hoort regelmatig dat kopers veel waarde hechten aan de staat van de keuken en badkamer. Zijn deze ruimtes bij jou al wat ouder? Vervang ze dan niet direct helemaal. Je loopt het risico dat je flink investeert, terwijl de nieuwe bewoner er zelf ook weer een nieuwe keuken in zet. Heb je dat geld voor niets geïnvesteerd. Zorg er in ieder geval voor dat het er gewoon netjes uitziet, met bijvoorbeeld een lik verf of een nieuw badkamerkastje. Dat is voor minder geld toch een heel andere look. Overleg met je makelaar welke investeringen de moeite waard zijn voor jouw huis.

3. Noodzakelijke onderhoudsklussen

Naast cosmetische veranderingen, is het ook belangrijk om te kijken naar de staat van je dak, de goot, het buitenschilderwerk en/of de cv-ketel. Een goede onderhoudsstaat draagt bij aan de verkoopwaarde. Overleg met je makelaar welke klussen je eventueel zelf kunt doen. En of investeren in bijvoorbeeld een nieuwe cv-ketel of nieuw schilderwerk noodzakelijk is om je woning beter te kunnen verkopen.

4. Geef ongebruikte ruimtes wat aandacht

Potentiële kopers vinden het fijn om een idee te krijgen van de mogelijkheden in een huis. Zijn er kamers die je niet gebruikt? Bedenk er toch een bestemming voor. Maak van je zolder bijvoorbeeld een werkkamer, of richt de rommelkamer in als logeerkamer. Hoe meer opties een ruimte heeft, hoe aantrekkelijker het is voor geïnteresseerden. En het maakt een betere indruk dan een compleet lege ruimte.

tip  Benieuwd naar meer opruimtips? Zo maak je je huis klaar voor bezichtigingen

5. Steek wat tijd in je buitenruimte

Ook je buitenruimte hoort bij je huis. Dus of je nu een tuin, balkon of dakterras hebt, zorg dat dit ook in orde is. Spuit je tuinset af, kleed de boel aan met kussens en zorg voor wat nieuwe planten (in pot, dan kunnen ze meeverhuizen). Verzorg ook de planten die er al staan en haal het onkruid weg. Heb je een voortuin? Dat is het eerste wat de potentiële kopers zien, in het echt én op funda.

6. Foto’s en video’s bij de verkoop van je woning

Je huis opgeknapt? Dan is het tijd voor foto’s! Een belangrijk onderdeel, want je wilt huiszoekers een goede indruk geven van je woning en ervoor zorgen dat ze langskomen om te bezichtigen. Meestal maakt een professionele fotograaf dit beeldmateriaal. De makelaar regelt dit.Dat je mensen wilt verleiden om langs te komen, betekent overigens niet dat je een ruimte er groter of mooier uit moeten laten zien dan die in werkelijkheid is. De foto’s moeten aantrekkelijk zijn, maar een realistisch beeld van je huis geven.

7. Je huis klaar maken voor de bezichtigingen

Je huis staat op funda en de eerste bezichtigingen worden ingepland. Zorg ervoor dat je huis, de tuin en eventueel de schuur of garage er net zo opgeruimd uitzien als op de foto’s. Berg de spullen die je niet dagelijks gebruikt tijdelijk op. Zo lijkt alles ruimer en netter. Verder is het handig om een aantal opbergboxen aan te schaffen waar je kort voor een bezichtiging bijvoorbeeld rondslingerend speelgoed in kunt opbergen, maar ook andere persoonlijke en dagelijkse spullen zoals een badmat keukendweil of familiekiekjes weg kunt stoppen. Een neutrale omgeving is prettiger voor kijkers.

Klaar om gevonden te worden

Met meer dan 5 miljoen bezoeken per maand, biedt een plaatsing op funda jou veel voordelen. Om je woning op funda te zetten, heb je een makelaar nodig. Dit kun je namelijk niet zelf doen. Weten hoe je je huis zo aantrekkelijk mogelijk maakt voor de verkoop? Ook dat kan jouw makelaar je vertellen.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Ga alle ruimtes in huis langs en zorg ervoor dat er zo min mogelijk spullen aanwezig zijn die ervoor kunnen zorgen dat de ruimte niet tot zijn recht komt. Denk aan een opgeruimde hal met zo min mogelijk schoenen en jassen, een koelkast zonder magneten met boodschappenlijstjes en een tuin zonder onkruid. Gebruik de complete checklist om er zeker van te zijn dat je niks mist.
Vraag bij de verkoopmakelaar na of hij het maken van de foto’s en video uitbesteedt aan een professionele fotograaf. Volg ook onze checklist om er zeker van te zijn dat jouw huis helemaal op orde is wanneer de fotograaf langskomt.
Bij de verkoop van je woning heb je in elk geval deze documenten nodig:
 • eigendomsbewijs huis
 • energielabel
 • vragenlijst
 • roerendezakenlijst
 • aanslag gemeentelijke belastingen
 • jaarafrekening energie
 • splitsingsakte (bij appartement)
 • overige VvE-documenten (bij appartement)
 • Sommige documenten zijn verplicht, zoals het energielabel. Andere documenten heb je nodig om aan je meldingsplicht te voldoen. Begin op tijd met het aanvragen, opzoeken en invullen van deze documenten. Dat scheelt tijd en gedoe tijdens het verkoopproces.
Check eerst of je woning al een geldig energielabel heeft. Is dit niet het geval, maak dan een afspraak met een energieadviseur om een geldig energielabel voor je woning op te stellen.
 1. Zoek een energieadviseur die bevoegd is om een energielabel op te stellen en maak een afspraak. Kijk hiervoor in het EP-register van de overheid of op de site Woninglabel.nl, of vraag je verkoopmakelaar je naar een bevoegd energieadviseur te verwijzen.
 2. De energieadviseur komt thuis langs om de energieprestaties van je woning vast te stellen.
 3. De energieadviseur stelt op basis van deze bevindingen een energielabel op en zorgt ervoor dat dit wordt geregistreerd in de landelijke database EP-online. Zelf ontvang je een afschrift van het label (pdf).
 4. Na registratie kun je je energielabel eventueel ook downloaden via de website www.mijnoverheid.nl.
Meer vragen