Wacht niet te lang met het opvragen van je energielabel
Een energielabel voor je huis aanvragen is iets wat je op tijd moet doen als je je woning wilt verkopen. Je bent namelijk verplicht om al in de advertentie te vermelden welk energielabel je huis heeft als je dit te koop aanbiedt op bijvoorbeeld funda of social media. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete van de Inspectie Leefomgeving en Transport.
Ben je van plan je huis te verkopen, check dan alvast of jouw woning een geldig energielabel heeft. Dit doe je via Zoek je energielabel of – rechtstreeks – in de landelijke database EP Online.
Energielabel opvragen: zo regel je dat
Kun je jouw energielabel niet vinden? Dan is de kans groot dat je nog geen geldig energielabel hebt. Een energielabel voor je huis aanvragen doe je op deze manier:
- Maak een afspraak met een energieadviseur die bevoegd is om een energielabel op te stellen. Zoʼn adviseur vind je bijvoorbeeld in het EP-register. Je verkoopmakelaar kan je ook naar iemand verwijzen.
- De energieadviseur komt bij je thuis om de energieprestaties van je woning vast te stellen. Daarbij kijkt hij of zij naar 150 verschillende kenmerken, zoals de afmetingen, isolatie en aanwezige installaties voor bijvoorbeeld verwarming en ventilatie. Dit duurt ongeveer een à twee uur.
- De energieadviseur stelt op basis van deze bevindingen een energielabel op en zorgt ervoor dat deze wordt geregistreerd in de landelijke database EP-online. Direct na de registratie ontvang je het label als pdf-bestand per mail via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Je kunt je energielabel na registratie ook downloaden via de website MijnOverheid.
Wanneer energielabel huis aanvragen?
Wil je je huis te koop aanbieden op funda of via een advertentie op bijvoorbeeld social media of de lokale krant, dan ben je verplicht daarbij te vermelden welke labelklasse jouw huis heeft, bijvoorbeeld A++++ (groen, zeer zuinig) of G (rood, zeer onzuinig). Wacht dus niet te lang met het aanvragen van een energielabel. Houd er rekening mee dat het soms een aantal weken tot maanden kan duren voor je het ontvangt, afhankelijk van hoe snel een energieadviseur langs kan komen en de informatie kan verwerken.Het energielabel zelf (pdf) hoef je pas te kunnen overhandigen aan de koper op het moment van de overdracht. Hierop staan naast de labelklasse ook uitgebreidere informatie over de verschillende onderdelen van je woning en suggesties om de woning energiezuiniger te maken.
Kans op boete bij te laat aanvragen energielabel
Kun je bij de overdracht geen geldig energielabel laten zien, dan riskeer je een boete van € 435 van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Deze organisatie houdt via het Kadaster bij welke woningen zijn verkocht en vergelijkt dit met de database waarin geldige energielabels worden geregistreerd. Je kunt niet achteraf alsnog een energielabel laten registreren. De ILT kan handhaven op de advertentieverplichting.
Meer vragen en antwoorden
Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen
De manier waarop het energielabel wordt bepaald is op 1 januari 2021 veranderd. Tot die tijd kon je er eenvoudig online een aanvragen door een aantal kenmerken over je woning in te vullen. Het energielabel is tegenwoordig uitgebreider. De vereenvoudigde energielabels ‘oude stijl’ (VEL) blijven tien jaar geldig.