vraag & antwoord

Is mijn woning klaar voor de sleuteloverdracht?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Bereid de overdracht van je huis goed voor

Je huis is verkocht en de sleuteloverdracht staat binnenkort gepland. Tijd om je huis helemaal klaar te maken voor de oplevering zodat het zich in de staat bevindt zoals je met de koper bent overeengekomen.

De notaris stuurt een bevestiging van de dag en het tijdstip van de sleuteloverdracht koopwoning. In principe wordt altijd de dag aangehouden die in de koopakte is opgenomen. Zodra datum en tijdstip bekend zijn, neemt je verkoopmakelaar contact op met de koper én met jou voor het inplannen van een eindinspectie. Die vindt plaats op de dag van de sleuteloverdracht, voordat je naar de notaris gaat.

Opleveren woning bij verkoop: een paar aandachtspunten

Voor de eindinspectie van je koopwoning is het belangrijk dat je je huis in de staat brengt zoals je dat tijdens de onderhandelingen overeengekomen bent. We hebben een handige checklist gemaakt die je helpt bij het voorbereiden.

Checklist eindinspectie verkopers (PDF)

  • Toen de woning in de verkoop werd gezet, heb je een lijst van zaken ingevuld. Hierop heb je aangegeven wat er achterblijft in het huis en wat je meeneemt. Pak deze lijst ter overname huis er weer even bij om er zeker van te zijn dat je de afspraken nakomt. Liet je de inbouwspots nou wel of niet achter? De brievenbus, ging die wel of niet mee? Ben je met de koper overeengekomen dat zij bepaalde meubels overnemen? Zorg ervoor dat deze op de dag van de sleuteloverdracht in het huis aanwezig zijn. Zo weet je zeker dat het opleveren van de woning bij verkoop goed verloopt.
  • Dubbelcheck of de inbouwkasten, vliering, schuur, berging en/of trapkast helemaal leeg zijn.
  • Maak van tevoren een lijst van alle bedrijven en instanties waar het adres van je huis bekend is. Denk daarbij aan verzekeraars, je bank, partijen waar je een abonnement hebt lopen, et cetera. Geef je adreswijziging door zodat je geen belangrijke post misloopt. Vraag de kopers of ze jou op de hoogte willen brengen wanneer er onverhoopt toch nog post geleverd wordt.
  • Noteer de meterstanden op de dag van de sleuteloverdracht en geef ze door aan je energieleverancier.
  • Liggen er nog reservesleutels bij buren, vrienden of familie? Verzamel ze zodat je tijdens de sleuteloverdracht bij de notaris alle exemplaren kunt overhandigen.

Sleuteloverdracht koopwoning: hoe ziet deze dag eruit?

Op de dag van de overdracht van het huis, is ook de eindinspectie. Samen met jouw verkoopmakelaar ga je met de koper en eventueel zijn of haar aankoopmakelaar nog eens door de woning om te controleren of je deze zoals afgesproken hebt achtergelaten, en of er in de tussentijd geen gebreken zijn ontstaan. Dit gebeurt vlak vóór de afspraak bij de notaris. Samen maken jullie een ronde door het huis. Daarbij wordt de apparatuur gecontroleerd en bekijken jullie of alles zich in de situatie bevindt zoals is afgesproken.Houd de sleutels nog even in je eigen broekzak. Na de eindinspectie koopwoning kun je die nog niet overhandigen aan de kopers. Dit gebeurt pas wanneer er getekend is bij de notaris.

Ben je eerder verhuisd en staat je huis leeg?

Geef de koper niet zomaar de sleutel van je woning, maar wacht tot de sleuteloverdracht bij de notaris heeft plaatsgevonden. Willen de kopers nog een keer langskomen om maten op te nemen of om samen met een aannemer door het huis te gaan? Regel dit via je verkoopmakelaar. Zolang jij de eigenaar bent, ben jij namelijk verantwoordelijk voor wat er in je huis gebeurt en voor eventuele gebreken die dan ontstaan.

Tijdens de eindinspectie wordt een gebrek vastgesteld, hoe nu verder?

Tijdens de eindinspectie koopwoning komt naar voren dat er iets niet in orde is. De oven doet het bijvoorbeeld niet. Hoe ga je hier nu mee om? Vaak wordt in overleg tussen de koper en verkoper afgesproken dat een deel van de koopsom bij de notaris wordt achtergehouden en pas aan jou wordt uitbetaald als het probleem is opgelost. Dus zorg ervoor dat de oven het snel weer doet, zodat de zaak wordt afgerond.

Overdracht huis bij de notaris

Na de eindinspectie is het tijd om door te rijden naar de notaris. Daar wordt eerst de akte van levering doorgenomen. Als deze inhoudelijk in orde is, wordt er getekend. Hebben de kopers een hypotheek afgesloten? Dan moeten zij ook nog de hypotheekakte tekenen. Daar hoef jij uiteraard niet bij aanwezig te zijn. Je laat de sleutels bij de nieuwe eigenaren achter. Jouw huis is nu officieel verkocht. Gefeliciteerd!

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Voor de eindinspectie is het belangrijk dat je je huis in de staat brengt zoals je die tijdens de onderhandelingen overeengekomen bent.
  • Is alles aanwezig wat volgens de lijst van zaken zou achterblijven in de woning?
  • Zijn de inbouwkasten, vliering, schuur, berging en/of trapkast leeg?
  • Heb je je adreswijziging doorgegeven aan alle bedrijven en instanties waar het adres van je huis bekend is?
  • Heb je de meterstanden genoteerd?
  • Heb je alle reservesleutels verzameld?
Als je je huis verkoopt met winst hoef je daarover geen belasting te betalen. Maar je huis verkopen met overwaarde heeft wél invloed op je belastingaangifte, net als een eventuele restschuld. Zo kan het zijn dat je geen of minder hypotheekrente mag aftrekken voor je nieuwe huis. Ook de belasting die je als woningbezitter betaalt, het eigenwoningforfait, verandert.
Na verkoop van je huis is het tijd om alle aan de woning gekoppelde verzekeringen te beëindigen of naar je nieuwe woning over te zetten. Denk hierbij aan je opstalverzekering, inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering.
Meer vragen

Je huis netjes achterlaten voor de volgende bewoners

Staat de datum voor overdracht bij de notaris in je agenda? Tijd voor je laatste klus: het huis netjes achterlaten.