Onderzoek

Je huis verkopen in de zomer of in de winter, maakt dat verschil?

LOCKED Header Image -  1496 x 746 - Huis wel of niet verkopen in de zomer
2 minuten leestijd

Dit zeggen funda’s cijfers over het beste moment om je huis te verkopen

Terwijl een groot deel van Nederland binnenkort met vakantie gaat, vraag jij je misschien af of dit eigenlijk wel een goed moment is om je huis te koop te zetten. Of dat je je verkoopplannen beter nog even kan uitstellen. Want zoeken in de zomer niet veel minder mensen naar een huis? Dat zochten we voor je uit.

De zomer is in veel opzichten een rustige periode, maar geldt dat ook voor het aantal bezoekers op funda? Om meteen antwoord te geven op die vraag: nee. Als we bijvoorbeeld kijken naar hoe vaak huizen bekeken en aangeklikt worden, dan blijken de maanden juni, juli en augustus eigenlijk niet onder te doen voor de rest van het jaar. In de wintermaanden zien we wel een klein dipje.

Verkoopstrategie bepalen
Je huis extra laten opvallen op funda, zo doe je dat

Wist je dat de manier waarop een huis op funda staat invloed heeft op wie jouw huis te zien krijgt?

Lees meer

Decemberdip

De vraag is natuurlijk of al die websitebezoekers in de zomer net zo serieus op zoek zijn naar een huis als in andere maanden. Daarom hebben we ook gekeken naar het aantal keer dat huizen werden getoond in de zoekresultaten, hoe vaak er op huizen werd geklikt voor meer informatie en hoe vaak geïnteresseerden via funda contact opnamen met de verkoopmakelaar.

In alle drie de gevallen zien we dat die aantallen in de zomer wel iets afnemen, maar als je bijvoorbeeld kijkt naar 2022, dan zie je dat die daling eigenlijk over het hele jaar plaatsvindt. Met een duidelijke dip in december.

LOCKED Artikelbeeld 1 Image 768x450 - Huis verkopen zomer of winter 70097133

Gemiddeld aantal views per woning (januari 2022 - mei 2024).

Economie heeft meer invloed dan seizoen

Van een specifieke zomerdip is geen sprake. In 2023 daalde het aantal views en clicks op te koop staande huizen niet meer zo sterk, maar ook hier zie je geen noemenswaardige veranderingen in de zomer.

Dit komt doordat economische- en marktomstandigheden, die vaak een langere periode beslaan, veel meer invloed hebben op het gedrag van kopers dan het seizoen.

Ook het aantal geïnteresseerde huizenzoekers dat daadwerkelijk contact opneemt met een makelaar daalt niet in de zomer. Tot eind 2022 zagen we ook daarin een behoorlijke afname, maar dat herstelde weer wat in 2023. Vorig jaar nam het gemiddeld aantal contactaanvragen per te koop staande woning in de zomermaand augustus zelfs iets toe.

Verkoopplannen uitstellen?

Kortom: te koop staande huizen zijn op funda in de zomer net zo populair als in de winter. Dus wat dat betreft is er geen reden om je verkoopplannen uit te stellen. En bovendien: hoe meer mensen besluiten om wél te wachten tot na de zomer, des te minder concurrentie jij straks in de zomer hebt van andere verkopers!

Zoek een verkoopmakelaar in jouw buurt

Let bij het vergelijken van makelaars niet alleen op de kosten. De werkwijze en een fijne onderlinge klik zijn minstens zo belangrijk. Een vrijblijvend kennismakingsgesprek is een goede manier om hier achter te komen.

Zoek een verkoopmakelaar Duik nog wat dieper in het verkoopproces