artikel

4 redenen om in 2024 zonnepanelen te nemen


Hoe eerder je zonnepanelen neemt, hoe sneller je ze terugverdient

Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat én goed voor je portemonnee. Vooral als je ze in 2024 nog neemt. Dit zijn vier redenen waarom nu een goed moment is om voor zonnepanelen te kiezen.

1. Je profiteert nog van de salderingsregeling

Opgewekte stroom die je niet meteen gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Je krijgt op dit moment voor deze stroom hetzelfde bedrag van je energieleverancier als dat wat je betaalt voor elektriciteit die je op een ander moment afneemt. Je streept de stroom die je opwekt en afneemt dus als het ware tegen elkaar weg. Dat heet salderen.

De overheid wil de salderingsregeling vanaf 2025 stapsgewijs gaan afbouwen. Zonnepanelen blijven dan een slimme keuze, maar je krijgt een lagere vergoeding voor de elektriciteit die je teruglevert aan het net dan nu. Vanaf 2031 kun je helemaal geen opgewekte stroom wegstrepen tegen afgenomen stroom.

2. Zonnepanelen hebben nu een kortere terugverdientijd

De prijs van zonnepanelen is flink gedaald. Neem je in 2024 zonnepanelen, dan profiteer je nog tot het einde van het jaar van volledig salderen. Een set van tien zonnepanelen verdien je daardoor in ongeveer zes jaar terug (inclusief de afbouw van de saldering). Ze gaan ongeveer 25 jaar mee, dus de overige 18 jaar wek je gratis stroom op.

Ook vanaf 2025 loont het nog steeds om in zonnepanelen te investeren, alleen wordt de terugverdientijd dan wat langer. Een set van tien zonnepanelen die je in 2025 koopt, verdien je in ongeveer zevenenhalf jaar terug.

3. Geen gedoe meer met terugvragen btw op zonnepanelen

Als je zonnestroom opwekt, ben je eigenlijk een klein bedrijfje. Hierdoor ben je voor de wet een ondernemer en kun je de btw over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen. Sinds vorig jaar is dit terugvragen niet meer nodig, want de overheid heeft de btw op zonnepanelen namelijk helemaal afgeschaft. Dat scheelt!

4. Je draagt bij aan meer groene stroom in Nederland

Op dit moment is maar een kwart van de stroom in Nederland groen. Is een van jouw goede voornemens om wat vriendelijker te zijn voor het milieu? Dan zit je met zonnepanelen goed. Niet alleen maak je je eigen stroomverbruik milieuvriendelijker, je draagt er ook aan bij dat de stroom in Nederland groener wordt. Bij zonnestroom komt geen CO2 vrij. Bij het maken van de zonnepanelen wel, maar die heb je in drie tot vijf jaar weer terugverdiend. De rest is dus winst voor het klimaat. 

Meer tips om je huis te verduurzamen

Zonnepanelen blijven een goede investering, ook als je het energielabel van je huis wilt verbeteren. Wil je meer weten?

Dit artikel is gebaseerd op cijfers van Milieu Centraal, december 2023