artikel

Asbest in huis, wat nu?


Hier moet je op letten als je een woning met asbest (ver)koopt of verbouwt

Is je huis gebouwd vóór 1994, dan kan je asbest tegenkomen als je gaat verbouwen of verkopen. Hoe gevaarlijk dat is en of je hier meteen iets aan moet doen, hangt af van de situatie.

Asbest werd tot 1994 veel gebruikt in materialen voor gebouwen en woningen. Het heeft namelijk goede brandwerende en isolerende eigenschappen en is sterk en slijtvast. Bovendien was het goedkoop. Maar vanwege de gezondheidsrisico’s is het gebruik ervan sinds 1993 verboden. In huizen die gebouwd zijn voor die tijd, kan dus nog asbest zitten.

Hoe gevaarlijk is asbest in huis?

Zit er asbest in je woning, dan is er niet meteen reden tot paniek. Als asbest goed verwerkt is in ander materiaal, komen er geen vezels vrij. Maar ga je zagen, breken of boren, dan is het een ander verhaal. Er komen dan veel vezels vrij die je niet met het blote oog ziet en die ook niet snel verdwijnen. Adem je die vezels in, dan kunnen ze na lange tijd asbestkanker veroorzaken.

Hoe herken je asbest?

Asbest herkennen is moeilijk, want het is meestal verwerkt in andere materialen, zoals vloerzeil, ventilatiekanalen, vensterbanken, de afdekplaat van de kruipruimte of plaatmaterialen van cement of vezelplaat. Asbesthoudende producten hebben allemaal een vezelige structuur, maar dat is soms moeilijk te zien.

Bekijk dit filmpje van Milieu Centraal met tips om asbest te herkennen.

Meer tips en een lijst met plekken in huis waar je asbest kunt tegenkomen vind je op de site van Kenniscentrum Infomil.

Alleen een gecertificeerd asbestinventarisatiebureau kan met zekerheid vaststellen of er asbest in je woning zit. De kosten van een asbestinventarisatie hangen af van het type inventarisatie dat je kiest. Een visuele inspectie kost bijvoorbeeld rond de € 400. Hierbij checkt het bedrijf alle zichtbare plekken in huis. Je kunt ook kiezen voor een volledige inventarisatie. Voor een bedrag tussen de € 450 en € 600 kijkt het bedrijf ook op niet-zichtbare plekken en breekt eventueel materialen weg om te zien wat erachter zit.

Wanneer is een asbestinventarisatie aan te raden?

Wil je gaan klussen of verbouwen in een huis van voor 1994, dan is het aan te raden om een asbestinventarisatie te laten doen. Vertel wat je precies in huis wilt gaan doen, zodat het bedrijf weet waarom je de inventarisatie laat uitvoeren. Zij kunnen je dan adviseren of het nodig is om het asbest te (laten) verwijderen. Verwijderen is namelijk niet verplicht, tenzij er sprake is van een gevaarlijke situatie.

Mag je een huis verkopen waar asbest in zit?

Als huiseigenaar ben je verantwoordelijk voor het asbest. Als je weet of vermoedt dat er asbest in je huis zit, dan ben je bij verkoop verplicht dit te melden aan de koper. Zolang het asbest geen gevaar oplevert, hoef je dit niet te verwijderen. Het is wel belangrijk om goede afspraken te maken met de koper. Bijvoorbeeld over wie de kosten betaalt als de koper een asbestinventarisatie wil laten doen of als het asbest verwijderd moet worden.

Een andere optie is om een asbestclausule op te nemen in het koopcontract. Daarin staat bijvoorbeeld dat er asbesthoudende stoffen aanwezig kunnen zijn in het huis en dat er speciale maatregelen getroffen moeten worden bij verwijdering daarvan. De koper verklaart in de clausule dat hij hiermee bekend is en vrijwaart jou als koper daarmee van aansprakelijkheid.

tip  Wat staat er nog meer in het koopcontract en wat kun je verwachten in de periode na de onderhandelingen? Lees meer over je rechten en plichten als verkoper

Hoe kun je asbest laten verwijderen?

Er zijn gecertificeerde saneerbedrijven die asbest verwijderen. Die herken je aan het DIA-certificaat (Deskundig Inventariseerder Asbest). Voor asbestverwijdering is een sloopmelding bij de gemeente verplicht, die het saneerbedrijf regelt. Het bedrijf verwijdert het asbest op zo’n manier dat er zo min mogelijk asbestvezels vrijkomen, ze zorgen ervoor dat er geen vezels in huis achterblijven en doen hierop een nacontrole. Ook zorgen ze ervoor dat het asbest veilig wordt afgevoerd.

Wat kost het om asbest te verwijderen?

Reken gemiddeld op een bedrag tussen de € 850 en € 2000. De precieze kosten hangen af van de situatie, de grootte van de ruimte en het aantal ruimtes dat asbestvrij moet worden gemaakt.

Bij sommige gemeenten en provincies kun je een subsidie of lening aanvragen voor het verwijderen van asbest.

Kun je asbest zelf verwijderen?

Het is niet aan te raden, maar je kunt eventueel zelf asbest in huis verwijderen. Daar gelden wel strenge regels voor. Zo moet het om minder dan 35 m2 asbest gaan, mag het materiaal niet beschadigd zijn en moet het gaan om ‘hechtgebonden’ asbest (hierbij zitten de asbestvezels vast in een ander materiaal). Ook moet je vooraf melden bij je gemeente dat je asbest gaat verwijderen. Het kan zijn dat je hiervoor een vergunning nodig hebt. Zoek daarom vooraf goed uit welke regels van toepassing zijn door contact op te nemen met je gemeente via het Omgevingsloket.

Vraag advies aan een makelaar

Ben je verliefd geworden op een jarendertigwoning? Of is het huis dat je wil verkopen gebouwd voor 1994? Een makelaar weet goed waar je op moet letten en kan je adviseren over eventuele risico’s en je rechten en plichten als (ver)koper.