Samenwerking

5 redenen waarom een warmtepomp een slimme keuze is

3 minuten leestijd

Met een warmtepomp verlaag je direct je energierekening

Met een warmtepomp verwarm je je huis op een duurzame manier en bespaar je flink op je energiekosten. Hoewel de aanschaf na 2026 niet meer verplicht is bij vervanging van je cv-ketel, blijft een warmtepomp een verstandige investering. Vijf redenen om voor een warmtepomp te kiezen.

1. Je energiekosten gaan direct omlaag

Op korte termijn is een warmtepomp een investering, maar je bespaart er direct flink mee op je energierekening. Met de meeste warmtepompen verbruik je namelijk zo'n 75% minder gas en met een hybride warmtepomp van Coolblue Energie tot wel 85% minder. Met een volledig elektrische warmtepomp verbruik je helemaal geen gas meer. In een gemiddeld huishouden scheelt dat – afhankelijk van het soort warmtepomp – al snel tussen de 1100 en 1600 euro aan gas per jaar. Je stroomverbruik gaat met een warmtepomp wel omhoog. Die extra kosten liggen – ook afhankelijk van het soort pomp en je verbruik – tussen de 500 en 800 euro per jaar. Een stuk lager dus.

2. Met zonnepanelen is een warmtepomp extra voordelig

Heb je zonnepanelen? Dan kun je de opgewekte energie direct gebruiken om je woning met een warmtepomp te verwarmen. Dit is extra interessant omdat de zogenoemde salderingsregeling vanaf 2027 wordt afgeschaft. Daarmee kun je in de zomer opgewekte stroom nu nog wegstrepen tegen je stroomkosten in de winter. Straks kan dat niet meer; dan krijg je alleen nog een vergoeding van minimaal 50% van het kale leveringstarief voor je teruggeleverde stroom. Het is dus een stuk voordeliger als je die stroom direct kunt gebruiken.

3. Je bent alvast voorbereid op de toekomst

Als je je huis verwarmt met een volledig elektrische warmtepomp, stoot je volgens Milieu Centraal 50 tot 65% minder CO2 uit dan met een cv-ketel. Met een hybride warmtepomp is dat zo’n 30%. Daarmee ben je nu al goed bezig voor het milieu, maar ook alvast voorbereid op de toekomst. De overheid wil de CO2-uitstoot namelijk verminderen door over te stappen op duurzame energie. Vanaf 2050 kun je daarom niet meer koken op gas of stoken op aardgas.

4. Je huis wordt direct meer waard

Met een warmtepomp verbeter je je energielabel en dat is gunstig voor je verkoopwaarde. Een energiezuinig huis is namelijk aantrekkelijker voor kopers, ook omdat je sinds 2024 een hogere hypotheek kunt krijgen voor een huis met een groen label. Als je je huis hierdoor voor een hogere prijs kunt verkopen, heb je die warmtepomp dus snel terugverdiend.

5. Als je nu een warmtepomp aanschaft, profiteer je van subsidie

Voor de aanschaf van een (hybride) warmtepomp kun je subsidie aanvragen bij de overheid. De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is minimaal 500 euro en dekt gemiddeld 30% van de kosten voor de warmtepomp én de installatie ervan. Als je nu investeert, kun je gegarandeerd gebruikmaken van deze subsidie. Zo heb je al een warmtepomp voor 4000 euro inclusief installatie, na aftrek van deze subsidie.

Belangrijk: check eerst of je huis geschikt is voor een warmtepomp

Voor je een warmtepomp aanschaft, is het belangrijk om na te gaan of en voor welk type warmtepomp jouw huis geschikt is. Omdat een warmtepomp met lage temperaturen werkt, is het belangrijk dat je huis voldoende geïsoleerd is om goed te kunnen besparen. Daarnaast gaat een warmtepomp niet altijd samen met stadsverwarming of convectoren. Verder neemt het ene type warmtepomp meer ruimte in beslag dan het andere. Laat je hierover dus eerst goed adviseren.

Ontdek alle voordelen van een warmtepomp

Bij Coolblue Energie vind je de nieuwste generatie warmtepompen en krijg je gratis en persoonlijk advies. Bekijk de mogelijkheden en ontdek hoeveel je kunt besparen.

Vraag gratis advies aan