Drie manieren om je energierekening te verlagen

Article Primary Image - Drie manieren om je energierekening te verlagen
3 minuten leestijd

Kies voor zuinige apparaten, zonnepanelen en een dynamisch stroomcontract

Besparen op je energierekening kan op allerlei manieren. Wil je je verbruik écht flink omlaag brengen, kies dan voor zuinige apparaten, zonnepanelen en een dynamisch stroomcontract.

Om te besparen op je energierekening, moet je soms eerst investeren. Bijvoorbeeld in zonnepanelen of zuinige apparaten. Gelukkig verdien je die investeringen vaak snel terug en je draagt ook nog eens bij aan een duurzamere toekomst. Slim omgaan met je energieverbruik helpt ook.

Dit zijn drie tips van Coolblue Energie om je energierekening omlaag te brengen:

1. Kies voor zuinige apparaten

Gaat een apparaat in je huis kapot? Probeer deze dan altijd te vervangen door een zuiniger exemplaar. 'Kies bij voorkeur voor een apparaat met energielabel A of A+++', zegt Bente Knijnenberg van Coolblue Energie. 'Die zijn vaak wel duurder dan apparaten met label B of C, maar dat prijsverschil verdien je uiteindelijk weer terug door de lagere stroomkosten.'

Zo zijn nieuwe koelkasten een stuk zuiniger dan 10 jaar geleden, dit kan wel 170 kWh (kilowattuur) per jaar schelen (bron: Milieu Centraal). Bij een stroomtarief van 0,30 cent per kWh is dat 51 euro per jaar. Let daarnaast ook op het vermogen (aantal Watt) van een apparaat: hoe hoger dit is, hoe hoger het energieverbruik.

2. Denk na over een dynamisch stroomcontract

Met een dynamisch stroomcontract verandert de stroomprijs elk uur. Anders dan bij een variabel contract, waar je prijs meerdere keren per jaar verandert. Of dan bij een vast contract, waar je prijs bijvoorbeeld een jaar vaststaat. Via de omgeving of app van jouw energieleverancier zie je wat de uurprijzen vandaag en morgen doen. Zo plan je je wasje slim in op het moment dat de stroom goedkoop is. Dat bespaart je een hoop geld.

Lees alles over het dynamische energiecontract op de website van Coolblue Energie

Lees alles over het dynamische energiecontract op de website van Coolblue Energie

De Vereniging van Dynamische Energieleveranciers onderzocht de verschillen tussen dynamische en variabele energiecontracten. In vergelijking met een variabel stroomcontract was een dynamisch stroomcontract maar liefst 56 procent voordeliger. De huishoudens met een dynamisch energiecontract bespaarden gemiddeld € 1.127,- ten opzichte van huishoudens met variabele contracten. Het onderzoek van VvDE is gebaseerd op een huishouden met een verbruik van 2.900 kWh in een jaar.

3. Wek je eigen energie op met zonnepanelen

Met zonnepanelen maak je je huis energiezuiniger en verhoog je de waarde van je woning. Omdat de kosten van zonnepanelen zijn gedaald, verdien je je investering sneller terug. Dit was zo’n tien jaar en is nu zelfs 5 tot 7 jaar. Knijnenberg: 'Ondanks dat je tegenwoordig terugleverkosten betaalt op je energierekening, is de terugverdientijd voor zonnepanelen alsnog beter dan een paar jaar geleden.'

 <L CODE="C38">Bekijk</L> hoeveel jij kan besparen met zonnepanelen

Bekijk hoeveel jij kan besparen met zonnepanelen

Zonnepanelen produceren veel energie. De energie die je zelf niet verbruikt, lever je terug aan het net en mag je wegstrepen tegen je totale energieverbruik. Dit noem je salderen. Schaft de regering deze salderingsregeling over een paar jaar toch af? Dan verdien je je panelen nog steeds terug, omdat ze zo’n 25 jaar meegaan.

Ontdek Coolblue Energie

Wil je ook energie besparen? Neem een kijkje op de website van Coolblue Energie. Ontdek welke energiecontracten er zijn en krijg advies over zonnepanelen en laadpalen. Als klant van Coolblue Energie krijg je bovendien tot 250 euro korting op het uitgebreide assortiment energiebesparende producten van Coolblue.

Ga naar Coolblue Energie