6 effectieve manieren om je huis koel te houden zonder airco

Zo houd je je huis comfortabel, ook tijdens een hittegolf
Voelt jouw huis op warme dagen soms aan als een broeikas? Je hebt echt geen energieslurpende airco nodig om het binnen lekker koel te houden. Dit zijn zes effectieve manieren om de hitte buiten de deur te houden.
1. Ventileer op de juiste manier
Zet ’s nachts of ’s ochtends vroeg, wanneer het nog wat frisser is, de ramen in huis tegen elkaar open. Dit heet dwarsventilatie en zorgt ervoor dat warme lucht je huis verlaat en koele lucht binnenstroomt.
Heb je een dakraam? Als je deze én het onderste raam of de deur van je huis tegen elkaar openzet, ontstaat een effect dat vergelijkbaar is met dwarsventilatie. Combineer je beide technieken, dan verbeter je meteen de luchtkwaliteit in huis. Sluit zodra het warmer wordt wel meteen weer alle ramen en deuren en houd ze overdag dicht. Zo houd je de warmte buiten.

Slim ventileren kan ook met mechanische ventilatie: doe dan de roosters aan de zonkant dicht en die aan de schaduwkant open.
2. Plaats zonwering aan de buitenzijde
Wist je dat buitenzonwering veel effectiever is dan zonwering aan de binnenkant, zoals een (rol)gordijn? Zonneschermen, luiken of screens blokkeren de zon namelijk al vóórdat die het glas kan opwarmen, waardoor het binnen een stuk koeler blijft. Raamdecoratie aan de binnenkant helpt wel om de warmte nog verder tegen te houden.
3. Plaats rolluiken voor slaapkamerramen

In slaapkamers op het westen en zuiden en op zolder kan het erg warm worden. Rolluiken zijn een ideale oplossing, zowel voor rechte ramen als voor dakramen in een schuin dak. Ze kunnen de binnentemperatuur tot bijna 4 graden verlagen. En omdat ze volledig verduisteren én geluiden van buiten tot wel 50% verminderen, slaap je ook nog eens een stuk lekkerder. Ook in de winter heb je profijt van rolluiken, want dan beschermen ze juist tegen warmteverlies.
Meer licht in huis betekent ook meer zonlicht en warmte. VELUX biedt niet alleen producten waarmee je meer licht in huis haalt, maar ook raamdecoratie en (elektrische) warmtewering.
4. Zorg dat je huis goed geïsoleerd is
Isolatie werkt niet alleen tegen kou, maar ook tegen hitte. Met goede isolatie, zoals dakisolatie, muurisolatie en HR+++-ramen, voorkom je dat warmte via de muren, ramen en het dak je huis binnenkomt. Dit houdt je huis in de zomer koel en in de winter warm.
5. Maak je huis en tuin groener
Planten en bomen hebben een verkoelende werking omdat ze door warmte hun overtollige water vrijgeven in de lucht en voor schaduw zorgen. Plant bomen en struiken daarom rondom het huis, waar ze hun schaduw werpen op de muren en ramen en kies liever voor groen in je tuin dan tegels. Een groen dak op bijvoorbeeld een schuur kan ook verkoelend werken. Bovendien help je hiermee meteen de biodiversiteit een handje.
Kies binnen voor planten met een groot blad of met veel bladeren, zoals de Ficus Elastica (rubberplant), Ficus Benjamina (treurvijg) of palmen. Die zien er niet alleen leuk uit, ze houden ook de luchtvochtigheid en temperatuur op peil en zuiveren de lucht.

7 feiten en fabels over groene daken
Hoe ‘groen’ is een groen dak eigenlijk? De belangrijkste (on)waarheden op een rij.
6. Gebruik zo min mogelijk elektrische apparaten
Elektrische apparaten geven (veel) warmte af, ook in stand-by. Gebruik ze zo min mogelijk tijdens de heetste uren van de dag en schakel apparaten uit die je niet gebruikt.
Mocht je ergens nog gloeilampen hebben hangen, vervang die dan door ledlampen. Die produceren geen warmte en verbruiken een stuk minder energie.
Vind de perfecte oplossing voor jouw huis
Wil je je donkere rommelzolder veranderen in een lichte werkplek of extra slaapkamer? Of een woonkamer met meer daglicht en frisse lucht? De experts van VELUX helpen je graag met je renovatieplannen.