Hout of marmer? Zo kies je het juiste materiaal voor je badkamer

Welk materiaal past het beste bij jouw wensen en budget?
Badkamermeubels, wastafelbladen, kranen en douches zijn er tegenwoordig in allerlei verschillende materialen. Natuurlijk kijk je in eerste instantie naar wat je mooi vindt. Maar je budget en de manier waarop je het wilt gebruiken zijn ook belangrijk voor je keuze. Wat zijn typische eigenschappen van populaire materialen om rekening mee te houden? En wat past het beste bij jouw wensen en budget?
Keramiek, acryl, natuursteen, hout: allemaal zijn het materialen die goed bestand zijn tegen vocht en warmte en daarom worden ze veel gebruikt in badkamers. De verschillen zitten ’m niet alleen in uitstraling, duurzaamheid en kosten, maar ook in bijvoorbeeld krasbestendigheid, kleurvastheid of gevoeligheid voor bepaalde stoffen in schoonmaakmiddelen.
Praktische materialen die tegen een stootje kunnen
Wordt de badkamer bij jou thuis vrij intensief gebruikt door het hele gezin of heb je kleine kinderen? Dan is het handig om te kiezen voor badkamermeubelen en sanitair dat goed tegen een stootje kan. Denk bijvoorbeeld aan:
Graniet
Dit natuurproduct is bijzonder sterk en daardoor ideaal voor waskommen en wastafelbladen. Het is heel krasbestendig en zeer eenvoudig in onderhoud. Graniet is harder en slijtvaster dan bijvoorbeeld marmer en daardoor een slimme keuze als je graag een wat luxere uitstraling wilt.
Rvs
Roestvrij staal of inox, zoals het ook wel wordt genoemd, heeft veel praktische voordelen. Het is goed bestand tegen roest en verkleuring, makkelijk schoon te houden en heel hygiënisch: bacteriën kunnen zich er niet aan hechten. Rvs wordt daarom veel gebruikt voor kranen en radiatoren, maar vanwege z’n moderne en stoere uitstraling ook voor bijvoorbeeld waskommen.

Solid Surface
Houd je van een neutrale stijl met wit als basis, kijk dan eens naar waskommen, baden of douchebakken van Solid Surface. Dit materiaal is een mengsel van mineralen en hars, waardoor het goed bestand is tegen vlekken en krassen. De matte afwerking geeft Solid Surface niet alleen een cleane, moderne uitstraling, maar zorgt ook voor een anti-slipoppervlak. In een Solid Surface bad of douche zul je daardoor niet snel uitglijden. Bovendien is het makkelijk schoon te houden: dankzij het poriënvrije oppervlak kan vuil zich niet ophopen.
Slimme keuzes voor een bescheiden budget
Kwalitatief goede materialen zijn er voor elk budget en in elke stijl. Houd jij van de luxe van marmer of massief hout, maar laat je portemonnee die luxe helaas niet toe? Ook daar zijn prima betaalbare alternatieven voor te vinden.
Composietmarmer
Hoewel goedkoper, heeft composietmarmer toch de luxe en natuurlijke uitstraling van natuursteen. Dit materiaal is een mengeling van verschillende ingrediënten, waaronder harsen en natuurlijke materialen. Omdat het vormvaster en sterker is dan bijvoorbeeld porselein kun je er meer kanten mee op in je badkamerontwerp: van een composiet douchebak tot wastafels en waskommen en zelfs douchewandbekleding. Ook fijn: het is heel makkelijk schoon te maken.

Fineerhout
Ben jij fan van de warme uitstraling van massief hout, maar niet van de prijs die daarbij hoort? Ga dan voor fineerhout. Dat heeft een basis van mdf met daarop een dunne, massieve houten laag. Je krijgt dus dezelfde authentieke kleur-, tekening-, en structuurverschillen als bij massief hout, maar dan een stuk voordeliger. Bovendien hoef je niet bang te zijn dat je hiermee inlevert op kwaliteit. Sterker nog: fineerhout is minder onderhevig aan een wisselende luchtvochtigheid en ook de kans op kromtrekken van je wastafelmeubel is met fineerhout een stuk kleiner dan bij een massief houten meubel.
Acryl
Acryl is niet voor niets populair. Het is een licht materiaal dat relatief goedkoop is, makkelijker schoon te houden en redelijk slipvast. Je ziet daardoor vooral veel baden en douchebakken van acryl. Bovendien voelt het een stuk warmer aan dan bijvoorbeeld steen, wat wel zo aangenaam is.
Let hierop als je van hout houdt
Hout is een natuurlijk materiaal, dat kan uitzetten en krimpen door de omgevingstemperatuur. Plaats een houten badkamermeubel daarom liever niet te dicht bij bijvoorbeeld de radiator. Ook licht en lucht kunnen impact hebben op hout. Zorg daarom dat de zon niet vol op een houten meubel schijnt, dan behoudt het zijn kleur.
Houten meubelen hebben even nodig om te acclimatiseren. Na aankoop moeten ze, afhankelijk van de houtsoort, vaak eerst zo’n 24 tot 48 uur tot rust komen in de badkamer. Belangrijk is verder dat je het hout goed beschermt tegen vocht en vuil, bijvoorbeeld door het een paar keer per jaar te behandelen met een speciale protector (onderhoudsmiddel).

Hout vraagt dus om wat meer aandacht. Vind je dat te veel gedoe, kies dan voor een materiaal dat er wel uitziet als hout, maar makkelijker te onderhouden is. We noemden al fineerhout, omdat dit het meest op echt hout lijkt. Een andere optie is pvc, dat je misschien wel kent van vloeren. Pvc is een hoogwaardige kunststof met daaroverheen een filmlaag en een beschermlaag. Die filmlaag kun je in elke gewenste print kiezen, dus ook in een houtlook. PVC is relatief goedkoop, waterdicht en zeer slijtvast, dus heel geschikt voor de badkamer. Van je meubels tot zelfs de vloer!
Aan de slag met je badkamer?
Ontdek alle mogelijkheden bij X²O Badkamers. Laat je inspireren in een van de vele showrooms of shop je badkamer eenvoudig en veilig online.