Samenwerking Wonen Woonlasten

Zo zorg je voor een perfecte internetverbinding in en om je huis


In drie stappen probleemloos streamen, gamen of videobellen

Of je nu gamende kinderen op zolder hebt, een thuiswerkplek in je achtertuin of een huis vol slimme apparaten: een snelle en betrouwbare internetverbinding is onmisbaar. Met deze tips zorg je voor een perfect werkende wifi overal in en om je huis.

Een goede internetverbinding is een van de eerste dingen die je wilt regelen als je een nieuw huis hebt gekocht. Maar ook als je niet verhuist, wil je dat de wifi altijd en overal in huis goed werkt. Hoe pak je dat aan?

Stap 1: kies als het kan voor glasvezel

Om te beginnen heb je natuurlijk een internetaansluiting nodig. Dit kan een DSL- (koperlijn) of een glasvezelaansluiting zijn. Glasvezel biedt de hoogste internetsnelheid, ook over grotere afstanden, en is zeer stabiel. Je hebt weinig last van storingen. Glasvezel wordt daarom ook wel de internetverbinding van de toekomst genoemd. Het is op steeds meer plekken in Nederland beschikbaar. Via deze postcodecheck kun je zien of jouw huis kan worden aangesloten op het glasvezelnetwerk.

Stap 2: kies de juiste internetsnelheid

Bij het afsluiten van een internetabonnement kun je kiezen uit verschillende snelheden. Wat je nodig hebt, hangt van het aantal apparaten en personen in huis die wifi gebruiken. Moet je voor je werk bijvoorbeeld vaak videobellen of grote bestanden downloaden? En heb je kinderen die graag gamen? Dan heb je een hogere snelheid nodig dan wanneer je alleen woont en het internet minder intensief gebruikt. Ook ‘slimme apparaten’ die werken met een wifi-verbinding, zoals een slimme thermostaat of slimme verlichting, belasten het internet behoorlijk.

Twijfel je welke snelheid bij jouw huishouden past, gebruik dit dan als richtlijn:

  • 100 Mbt/s: voor normaal gebruik. Je kunt tegelijkertijd samen Netflixen, e-mailen en bestanden downloaden.
  • 200 Mbt/s: voor normaal tot hoog gebruik. Je kunt gamen, streamen of grote bestanden downloaden.
  • 1 Gbit/s: voor intensief gebruik, bijvoorbeeld in huishoudens waar iedereen altijd online is. Hiermee kun je non-stop gamen en streamen.
  • 4 Gbit/s: voor wie onbezorgd online wil zijn op alle apparaten tegelijk, zonder snelheidsbegrenzingen en met een zeer stabiele verbinding.

Stap 3: plaats zo nodig wifi-versterkers

De internetsnelheid die je kiest, is de snelheid die je meterkast binnenkomt. Hoe groter de afstand tussen het apparaat dat je gebruikt en het aansluitpunt, hoe meer je inboet aan internetsnelheid. Dat verlies wordt nog groter als er hindernissen tussen zitten, zoals (dragende) muren. Een gewone wifi-verbinding is soms niet voldoende om alle kamers in huis te bereiken. Ook in nieuwbouwhuizen heeft het wifi-signaal soms moeite om door de stevige betonconstructies heen te komen.

De oplossing hiervoor zijn wifi-versterkers. Daarmee breng je de snelheid uit je meterkast ook naar andere plekken in je huis. Je stopt ze gewoon in het stopcontact. Doe dit in of in de buurt van ruimtes waar je je wifi een boost wilt geven. Zo kan je tiener probleemloos gamen op zolder, terwijl jij in de achtertuin je favoriete serie binget.

Tip: combineren is voordeliger

Je bent vaak voordeliger uit als je meerdere abonnementen afsluit bij dezelfde provider. Bijvoorbeeld je abonnement voor internet, mobiele telefoon en televisie. Combineren kan voordeel opleveren in de vorm van korting op je abonnementskosten en gratis toegang tot extra zenders of streamingdiensten.

Wil jij thuis ook beter internet?

Op de website van KPN vind je meer informatie en tips voor een perfecte internetverbinding.