Deze aanpassingen maken je huis in de toekomst misschien meer waard

Doorzichtig huisje van plastic met euromunten erin tegen een roze achtergrond.
5 minuten leestijd

Van tweede badkamer tot ingebouwde airco: dit vinden kopers steeds belangrijker

Je huis vergroten met een aan- of uitbouw verhoogt direct je woningwaarde. Net als investeren in een beter energielabel. Maar hoe zit het met wat meer luxe aanpassingen, zoals een tweede badkamer of een zwembad? Maak je je huis daarmee in de toekomst aantrekkelijker voor potentiële kopers? En dus misschien ook meer waard?

Je huis verbouwen, verfraaien of energiezuiniger maken doe je in de eerste plaats voor je eigen woongenot. Maar het is natuurlijk wel fijn als investeringen die je nu doet zich later (voor een deel) terugbetalen. Daar zijn verschillende onderzoeken naar gedaan: we zetten hieronder op een rij welke invloed bepaalde investeringen hebben op de woningwaarde.

Tweede badkamer: leuk extraatje of vereiste?

Neem bijvoorbeeld een tweede badkamer. Uit onderzoek van de Belgische woonstichting Steunpunt Wonen blijkt dat steeds meer huizen in België meer dan één badkamer hebben. In 2005 was dat nog zo’n 8% van de huizen, maar in 2018 al 33%.

Vergelijkbaar onderzoek is in Nederland voor zover bekend nog niet gedaan. Uit een poll onder ruim 2000 Funda-volgers op Instagram blijkt wel dat een tweede badkamer nog niet heel hoog scoort als het gaat om waardeverhogende woningkenmerken (ongeveer een 6 op een schaal van 0 tot 10).

Toch ziet makelaar Robert Langejan van makelaarskantoor Langejan uit Rotterdam wel dat een tweede badkamer ook in Nederland steeds ‘normaler’ wordt. ‘Zaken die we vroeger ‘luxe’ vonden, vinden we nu steeds gewoner. Zo willen de meeste mensen nu minimaal een tweede toilet in huis – een op de begane grond en een op de eerste verdieping. Het hangt er wel vanaf wie de kopers zijn en in welk segment zij zoeken. Voor starters onder de 35 is een tweede badkamer een leuk ‘extraatje’, maar voor kopers die zoeken naar huizen van tot 1 of 2 miljoen, is het een vereiste.’

Effect van tweede badkamer op woningwaarde

In België lijkt een tweede badkamer in elk geval een positief effect te hebben op de woningwaarde. Volgens Sven Damen van de ERA-KU Leuven Vastgoedindex zijn huizen met een tweede badkamer daar gemiddeld 6,8% meer waard dan huizen die vergelijkbaar zijn qua grootte, bouwjaar, aantal slaapkamers en locatie met één badkamer.

Bij een derde badkamer stijgt de waardeverhoging zelfs naar 12,5%, maar daar ligt ook wel de grens. Een vierde badkamer voegt daarna nauwelijks meer toe, aldus Damen (bron: Het Laatste Nieuws).

Langejan is iets sceptischer. ‘Investeren in een tweede badkamer levert zeker meerwaarde op, vooral als er grotere kinderen in het spel zijn. Maar verwacht niet dat je er geld mee gaat verdienen. Je doet het toch in de eerste plaats voor jezelf.’

Zwembad vooral van waarde in hogere prijsklassen

Naarmate de temperatuur stijgt en de zomers warmer worden, klinkt het idee van een eigen zwembad in je tuin steeds aanlokkelijker. Maar zijn kopers ook bereid daar meer voor te betalen?

Langejan: ‘Bij huizen in de hogere prijsklassen kan een zwembad absoluut waardeverhogend zijn, maar bij een standaard eengezinswoning in een wat mindere buurt kan het de waarde juist verminderen of kopers afschrikken. Een zwembad brengt namelijk veel onderhoudskosten mee en neemt ook kostbare ruimte in beslag. En kopers van dit soort huizen hechten meer waarde aan andere zaken, zoals goede isolatie of het potentieel van een huis. Het is in elk geval geen investering die je gemakkelijk terugverdient.’

Zo denken Funda’s Instagram-volgers er ook over: een zwembad scoort met een 3,7 behoorlijk laag wat betreft waardeverhogende elementen. Zeker in vergelijking met duurzame investeringen als een warmtepomp (7,4) of zonnepanelen (7,9).

Fraaie buitenruimte trekt kopers aan

Waar je volgens Langjan beter wél geld aan uit kunt geven, is een fraaie buitenruimte. ‘Na corona is de vraag naar huizen met een tuin of buitenruimte enorm toegenomen. Tegenwoordig zie je zelfs in de meest kleine tuinen een overkapping met een buitenhaard of een buitenkeuken. Ik zie dat kopers daar enorm voor vallen. Zoiets hoeft niet eens veel te kosten, maar maakt een huis meteen een stuk aantrekkelijker.’

Airco wordt steeds populairder

Door de warmere zomers kiezen steeds meer mensen voor airconditioning in huis. Volgens het CBS heeft 19% van de huishoudens met een eengezinskoopwoning een vaste airco en overweegt 13% om binnen twee jaar een vaste airco aan te schaffen. Vooral in Limburg zijn airco’s populair: daar heeft maar liefst 28% een vaste airco, het hoogste percentage van Nederland.

De ingebouwde airco scoort als waardevermeerend element niet slecht in de Funda-poll (bijna een 7) en ook Langejan ziet dat een airco steeds meer een standaardvoorziening wordt. ‘Deze relatief kleine investering is echt een plus voor je huis waar kopers bereid zijn voor te betalen.’

Tip

Bij Coolblue Energie ben je aan het juiste adres voor zonnepanelen, laadpalen, warmtepompen én split airco’s.

Meer informatie

Toenemende vraag naar levensloopbestendige woningen

De Hypotheker zag in het eerste kwartaal van 2025 een opvallende stijging van het aantal hypotheekaanvragen voor woningverbetering bij 55-plussers (toename van 97%). Mogelijk is een groot deel van die aanvragen bedoeld om huizen levensloopbestendig te maken. Door de vergrijzing neemt de vraag naar dat soort huizen namelijk toe, maar aanbod is er weinig.

Je huis levensloopbestendig maken is een investering die zich volgens Langejan in principe kan terugverdienen, maar alleen als je in een appartement woont. ‘Bij eengezinswoningen is dit niet het geval, omdat dit type huizen vooral jongere kopers aantrekt. Die zitten niet te wachten op een traplift.’

Totaalplaatje moet kloppen

Hightechaanpassingen, zoals op afstand bedienbare raambekleding en verlichting of andere domotica, hebben volgens Langejan weliswaar een emotionele wauw-factor, maar zijn eigenlijk alleen waardeverhogend voor huizen in de hoogste prijsklassen.

‘Voor al dit soort investeringen geldt dat ze pas echt waarde gaan toevoegen aan je huis als andere basiszaken, zoals duurzaamheid, een mooie afgewerkte keuken of badkamer en voldoende ruimte, op orde zijn. Het totaalplaatje moet kloppen. Zo niet, dan is het een leuk extraatje voor jezelf, maar niet iets waar je de waarde van je huis mee verhoogt.’

Ook benieuwd naar jouw woningwaarde?

Meld je aan voor Mijn Huis van Funda. Je krijgt dan direct op basis van actuele data een schatting van je huidige woningwaarde. Ook zie je welke huizen bij jou in de buurt te koop staan en recent zijn verkocht en wat de gemiddelde vraagprijs en verkooptijd is.

Meld je aan voor Mijn Huis Ontdek hoe je meer waarde uit je huis haalt