De bungalow: populairder dan ooit?

Article Primary Image - De bungalow: populairder dan ooit?
3 minuten leestijd

Aafke Romeijn over het fenomeen huis-zonder-verdiepingen

Wist je dat een van de meestgebruikte trefwoorden op funda ‘bungalow’ is? Die zag ik niet helemaal aankomen. Waarom zijn we massaal op zoek naar huizen zonder trappen, maar met vakantiepark-vibes?

Bij de term ‘bungalow’ heb ik een paar onmiddellijke associaties. De eerste is Center Parcs. Vakantieparken vol met kleine traploze huisjes met een inrichting die precies saai genoeg is om voor iedereen acceptabel te zijn. Denk aan die hufterproof LACK-tafeltjes van IKEA à tien euro, en dan in de grijze uitvoering. Nou ben ik zelf vrij allergisch voor kleurloze interieurs, dus ik word van dit type vakantiehuisjes meteen ongelukkig – laat staan dat ik er permanent in zou willen wonen.

Jaren zestig

Een andere associatie die ik heb bij het woord 'bungalow' zijn de jaren zestig en zeventig, toen het fenomeen huis-zonder-verdiepingen in Nederland echt groot werd. Waar ik ben opgegroeid werden in die periode hele bungalowwijken uit de grond gestampt, en dat zijn de gezelligste en groenste plekken van het dorp. Sowieso hebben de jaren zestig en zeventig een hoge knusheidsfactor in mijn ogen. Bij bungalows uit die tijd zie ik meteen donkerbruine vloertegels, zitkuilen bekleed met tapijt en overal schrootjes. Alsof je lekker veilig in een zelf gegraven konijnenhol woont, en je klaarmaakt voor een winterslaap. Kijk, daar krijg ik dan weer een heel warm gevoel van!

Aangeboden op funda: <L CODE="C30">deze bungalow in Riethoven</L> met hoge knusheidsfactor

Aangeboden op funda: deze bungalow in Riethoven met hoge knusheidsfactor

Basisschool-vibe

Een ander type bungalow waar ik meteen aan moet denken, is het jarentachtigexemplaar, uitgevoerd in poreuze grijze betonstenen, met strak linoleum op de vloer en hier en daar een knalrood accent. Alsof je in een teletijdmachine terug bent gekatapulteerd naar de basisschool. Voor veel mensen zal dat niet heel gezellig klinken, maar als je zoals ik alleen maar fijne herinneringen hebt aan je basisschooltijd, dan is het een feest van nostalgie. Alleen nog op Marktplaats wat oud schoolmeubilair op de kop tikken en je woont op de set van een Villa Achterwerk-kinderserie?

Tuin?

Toch kan ik me niet voorstellen dat hele hordes mensen een bungalow zoeken omdat ze net als ik een gekke afwijking hebben als het om nostalgische huizen gaat. Zou het misschien gaan om locaties? Ik denk bij bungalows meteen aan een bosrijke omgeving, liefst met een flinke tuin erbij. Uit funda-data blijkt dat tuinen ontzettend populair zijn: in 2023 werd ‘tuin’ al ruim 30 miljoen keer meegenomen als filter bij zoekopdrachten. Blijkbaar wil iedere Nederlander een tuin! En bungalows zijn – in mijn ogen – meestal vrijstaand, dus: tuin gegarandeerd.

Locatie, locatie, locatie

Uit nieuwsgierigheid zoek ik zelf eens op bungalows op funda, en wat schetst mijn verbazing? Verreweg de meeste bungalows liggen in de provincie Brabant, of om nog preciezer te zijn: rondom Tilburg en Eindhoven. Meteen schieten beelden van de Netflix-serie Undercover door mijn hoofd: Brabantse drugdealers die in glimmende witte mansions wonen, verscholen in de bossen tussen pakweg Bergeijk en Valkenswaard. Dat is natuurlijk een hardnekkig vooroordeel, maar als ik nader kijk, valt wel op dat er bijzonder veel bungalows bij zitten die meer dan een miljoen kosten, en waar een dikke sportauto op de oprit staat. Maar goed, het kan natuurlijk ook zijn dat er gewoon veel miljonairs op funda naar een nieuw onderkomen bij de Belgische grens aan het zoeken zijn, je weet het niet!

Aangeboden op funda: <L CODE="C31">deze luxe bungalow</l> met royale tuin en zwembad in Velthoven

Aangeboden op funda: deze luxe bungalow met royale tuin en zwembad in Velthoven

Wie zijn jullie?

Ik ben er nog steeds niet uit wie nou de bungalow-zoekers op funda zijn. Zijn het mensen die graag het hele jaar in de Center Parcs-vibes zitten? Die op zoek zijn naar een knusse jarenzeventigstek of misschien behoefte hebben aan een levensloopbestendige woning? Mensen die niet per se een huis willen, maar vooral een tuin? Of zijn het Quote-500-leden op zoek naar een Brabants buitenhuis? Mochten jullie het antwoord weten: ik ben heel benieuwd!

Zelf slim zoeken (op bungalows)?

De zoekfunctie van funda is recent verbeterd. Zo worden de eerste letters van je zoekopdracht nu automatisch aangevuld om sneller te zoeken en staan je meestgebruikte filters direct bovenaan.

Zoek naar jouw droomhuis