Top vijf vragen die doorstromers bezighouden
Loop de volgende vijf stappen door zodat je goed voorbereid naar jouw nieuwe woning op zoek kunt:
  1. Achterhaal je financiële mogelijkheden en voer alvast een Waardecheck uit van je huidige woning.
  2. Bepaal of je eerst een nieuwe woning wilt kopen of eerst je huidige woning wilt verkopen. Zou je dubbele maandlasten kunnen dragen of ben je bereid om tussentijds in een huurwoning te verblijven?
  3. Weet wat je woonwensen zijn. Stel jezelf vragen als: Wat mis ik in mijn huidige woning? Wat is mijn top drie van prioriteiten? Hoe ziet mijn toekomst eruit?
  4. Vraag jezelf af of je een aankoopmakelaar wilt inschakelen om je te helpen. Hij of zij kan je inzichten geven en adviseren over jouw nieuwe droomhuis.
  5. Start met zoeken en gebruik de filters en zoekopdracht op funda om sneller jouw ideale huis te kunnen vinden.
Of dit een goed moment is om je huidige woning te verkopen en een andere te kopen ligt aan de huizenmarkt. Laat je informeren hoe die er nu voor staat: Is het druk? Wat is de rentestand? Welke soorten huizen zijn er te koop? Check daarna wat je maandelijks moet en kunt uitgeven aan jouw toekomstige woning. Heb je overwaarde op je huidige woning? Dan kun je die slim inzetten voor je nieuwe huis.
Je kunt overwaarde op je woning op verschillende manieren investeren in een volgend koophuis. Gebruik het geld bijvoorbeeld om je hypotheekschuld mee te verlagen. Of om een verbouwing mee te financieren of de aankoopkosten mee te betalen. In al deze gevallen blijft je hypotheekrente fiscaal aftrekbaar.
Het is niet mogelijk de hypotheek die je had mee te nemen naar een volgend koophuis. Maar de hypotheekvorm kun je wél meenemen. Had je een aflossingsvrije hypotheek of beleggingshypotheek? Dan is dit misschien aantrekkelijk voor jou.Ook je rentevaste periode kun je in sommige gevallen meenemen. Op dit moment staat de rente zeer laag. De kans is daarom groot dat het geen zin heeft om de rente uit je vorige hypotheek mee te nemen. Die is waarschijnlijk hoger dan de rente van een nieuwe hypotheek.
Na het oversluiten of afsluiten van een nieuwe hypotheek begint het pas echt: de verhuizing voorbereiden. Met de verkopers en notaris heb je de datum van de sleuteloverdracht afgesproken. Vanaf die dag kun je daadwerkelijk in je nieuwe woning. Ga je direct over, met inboedel en al? Of geef je jezelf wat tijd om te klussen en de woning meer naar je wens te maken? Maak hoe dan ook een checklist van zaken die je moet regelen: adreswijziging doorgeven aan bekenden en belangrijke instanties, abonnementen aanpassen, verzekeringen oversluiten en inpakken. Voor de daadwerkelijke oversteek kun je een verhuisbedrijf inschakelen.
Meer vragen