Kangoeroewonen: zelfstandig wonen onder hetzelfde dak

Woonoplossing voor mantelzorgers én starters
Samenwonen onder hetzelfde dak, maar wel apart van elkaar. Dankzij kangoeroewonen kunnen mantelzorgers dicht bij hun naasten wonen. Maar ook voor starters kan het een betaalbare oplossing zijn. Met welke zaken moet je rekening houden als je wilt kangoeroewonen?
Wat is kangoeroewonen?
Een kangoeroewoning heeft twee zelfstandige woonruimtes binnen een huis. De ‘hoofdwoning’ (de kangoeroe) en de ‘bijwoning’ (de buidel) liggen naast of boven elkaar.
In tegenstelling tot andere vormen van samenwonen, zoals co-housing, heb je bij kangoeroewonen meer privacy en zelfstandigheid. Je deelt namelijk geen woonruimtes met elkaar, maar hebt je eigen woonkamer, slaapkamer, keuken en badkamer.
Vaak is er wel een verbindingsdeur tussen beide wooneenheden, om makkelijk bij elkaar binnen te kunnen lopen als je dat wilt. Sommige zaken deel je samen; denk aan de tuin, parkeerplaats, het dak en de buitenmuren.
Waarom kiezen mensen voor kangoeroewonen?
Kangoeroewonen wordt steeds populairder. Vooral onder mantelzorgers, maar ook onder ouders en kinderen die dicht bij elkaar willen wonen zonder hun privacy te verliezen. Het biedt de mogelijkheid om voor elkaar te kunnen zorgen, nu of in de toekomst. Ouderen kunnen zo langer zelfstandig blijven wonen, en af en toe op de kleinkinderen passen.
Kangoeroewonen voor starters
Kangoeroewonen kan ook een goede oplossing zijn voor starters die moeite hebben om een betaalbaar huis te vinden. Bij een kangoeroewoning heb je maar één hypotheek nodig, dus je kunt onderling afspreken hoe je die kosten samen wilt delen.
Ouders kunnen bijvoorbeeld het huis kopen en een gedeelte verhuren aan hun kind. Of je wordt gezamenlijk eigenaar en sluit met elkaar één hypotheek af. Een gezinshypotheek is er speciaal voor twee, drie of vier personen. Zo kunnen twee gezinnen samen één hypotheek nemen om een huis te kopen. Doordat alle inkomens worden meegeteld, is het maximale leenbedrag aanzienlijk hoger.

Twee stellen onder één dak
‘Wat als we nu eens op zoek gaan naar een kangoeroewoning?’ Met een flinke dosis creativiteit en een doortastende makelaar komt de droom van beide stellen in zicht.
Hoe vind je een kangoeroewoning?
In Nederland zijn er weinig kant-en-klare kangoeroewoningen. Een bestaand huis verbouwen is vaak een goede optie. Een grote woning kun je opsplitsen in twee zelfstandige eenheden, of uitbreiden met een aanbouw.
Een andere mogelijkheid is nieuwbouw. Sommige mensen kopen een kavel en laten daar een kangoeroewoning op bouwen naar hun eigen wensen.
Informeer van tevoren wel bij de gemeente of het is toegestaan om met meerdere huishoudens gebruik te maken van één huis. Het kan zijn dat je een omgevingsvergunning nodig hebt. Dit vergt wat in de praktijk soms wat uitzoekwerk en voorbereiding.
Op zoek naar een huis dat mogelijk geschikt is voor kangoeroewonen? Vink op Funda het zoekfilter ‘dubbele bewoning’ aan.
Maak goede financiële en juridische afspraken met elkaar
Kangoeroewonen is een vorm van samenwonen. Omdat je samen een huis en kosten deelt, is het is belangrijk om daar onderling goede afspraken over te maken en schriftelijk vast te leggen in bijvoorbeeld in een samenlevingscontract of huurovereenkomst
Maak vooraf ook afspraken met elkaar over het verdelen van de (onderhouds)kosten, om misverstanden te voorkomen. Het verbruik van gas, water en elektra kun je met elkaar verrekenen door een tussenmeter te plaatsen. Die hoef je niet aan te vragen bij een energiebedrijf, maar kun je laten plaatsen door een installateur.
Financiering van een kangoeroewoning
Niet elke hypotheekverstrekker is even flexibel als het gaat om een kangoeroewoning. Een hypotheek aanvragen op meerdere inkomens is ingewikkelder en brengt ook meer risico’s mee voor de hypotheekverstrekker. Kijk dus goed welke aanbieders hier ervaring mee hebben en welke voorwaarden zij stellen. En bespreek jullie wensen en financiële mogelijkheden met een hypotheekadviseur.
Legt de een meer geld in dan de ander? Bijvoorbeeld omdat je als starter met je ouders gaat kangoeroewonen en zij hun overwaarde hiervoor gebruiken? Via een samenlevingscontract kun je bijvoorbeeld afspreken dat jullie het bedrag dat zij meer hebben ingelegd bij een toekomstige verkoop weer verrekenen.
Als er iemand overlijdt of verhuist
Ook belangrijk om over na te denken: wat gebeurt er als een van de eigenaren overlijdt of verhuist, bijvoorbeeld naar een verzorgingshuis. Eén deel van het huis verkopen kan niet. De achterblijver(s) moeten dus ofwel alle kosten voor het huis kunnen en willen dragen, óf het huis verkopen en ook verhuizen.
Een notaris geeft advies over welke afspraken je kunt opnemen in een samenlevingscontract en testament, en welke constructie voor jullie situatie het beste is.
Let op fiscale gevolgen
Afhankelijk van de constructie kan kangoeroewonen gevolgen hebben voor de belasting, vooral als beide eigenaren alleenstaand zijn. De Belastingdienst ziet jullie dan als fiscaal partner waardoor jullie inkomens bij elkaar worden opgeteld. Dat kan gevolgen hebben voor uitkeringen en toeslagen, zoals zorgtoeslag en kindgebonden budget. Zoek dit vooraf goed uit om verrassingen te voorkomen en schakel de hulp in van een fiscalist of financieel adviseur.
Is een kangoeroewoning iets voor jou?
Bij kangoeroewonen komt dus meer kijken dan als je alleen of met je partner een huis koopt. Het belangrijkste is dat alle betrokkenen ervoor willen gaan en op een lijn zitten. In dat geval is het een mooie oplossing voor gezinnen die bij elkaar willen wonen, met behoud van hun privacy.
Meer informatie over kangoeroewonen vind je op de website van Langer thuis in huis.
Ben jij ook op zoek naar een huis?
Op Funda vind je eenvoudig aankoopmakelaars bij jou in de buurt.