artikel

Succesvol bieden bij een inschrijving


Zo maak je kans op je droomhuis (zonder te veel risico te nemen)

Je droomhuis gezien, maar zijn er nog 20 andere gegadigden? Grote kans dat je een bod moet doen bij een inschrijving. Wat is dat en hoe maak je de meeste kans zonder te veel risico te nemen? Dat leggen we je haarfijn uit.

Wie in bijvoorbeeld Amsterdam of Utrecht een huis wil kopen, lijkt bij voorbaat al bijna kansloos. Maar in veel meer grote én tegenwoordig ook kleinere Nederlandse steden is het dringen geblazen op de huizenmarkt. Als er veel geïnteresseerden een bod willen doen, kan de verkoper ervoor kiezen om het bieden op basis van inschrijving te laten verlopen. Dit betekent dat alle gegadigden de kans krijgen om binnen een vooraf bepaalde termijn hun bod uit te brengen.

Wat het voor jou als bieder lastig maakt, is dat je niet weet wat anderen bieden. Je zult dus direct je 'eindbod' op tafel moeten leggen, dat wil zeggen: het bedrag dat je bereid bent te betalen en de voorwaarden die je daaraan verbindt, zoals leveringsdatum, voorbehoud financiering en voorbehoud bouwkundige keuring. De verkoper maakt vervolgens, samen met de verkoopmakelaar, uit al deze biedingen een keuze.

Een inschrijving is als een sollicitatie: je moet erboven uitsteken.

Hoe bepaal je een bod

Een inschrijving is net als een sollicitatie: je moet er bovenuit steken. Dat doe je door een reëel, liefst ‘uniek’ bod op tafel te leggen, inclusief aanvullende voorwaarden. Een ‘uniek’ bod is een specifiek bedrag. Zo trek je met een bod van € 301.384 bijvoorbeeld eerder de aandacht dan met een bod van € 300.000.

Maar je kunt ook op een andere manier opvallen. Namelijk met de voorwaarden. Volgens Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis hoeft de woning namelijk niet per se naar de hoogste bieder te gaan. ‘De verkoper kan ook kiezen voor wat hem het beste uitkomt.’ Soms is dat een snelle levering, of juist niet, omdat de verkoper nog wacht op een nieuwbouwhuis. Het kan zomaar zijn dat jouw flexibiliteit doorslaggevend is bij de wensen van de verkopende partij. Het loslaten van voorbehouden voor financiering en bouwkundige keuring helpen ook. Maar pas op: je neemt tegelijkertijd ook een echt risico.

Risico

Vooral in de Randstad laten kopers bij biedingen vaak voorwaarden als een bouwkundige keuring en een financieringsvoorbehoud achterwege, signaleert Eigen Huis. NVM-makelaar Richard van Gaelen van het Amsterdamse Scholten Makelaars vindt het vooral een slecht idee als kopers niet zeker weten of ze die financiering ook krijgen. Het komt volgens hem steeds vaker voor dat kopers zich 'verslikken' en vervolgens toch de boete van 10% van de overeengekomen koopprijs moeten betalen als de koop niet doorgaat. En ja, voor een huis van 3 ton is dat gewoon € 30.000.

Verkopers hebben vaak een emotionele band met het huis. Speel in op de gunfactor.

De gunfactor

Verkopers hebben vaak een emotionele band met het huis. Zij willen dat hun huis in goede handen wordt achtergelaten. Speel daarom in op het gegeven gunfactor. Zo willen verkopers volgens André de la Porte nog weleens kiezen voor mensen die ze het huis ‘gunnen’ omdat ze bijvoorbeeld bijzonder sympathiek zijn en goed passen in de buurt. ‘Heeft een appartementencomplex bijvoorbeeld vooral oudere bewoners, dan past een gezin met kinderen daar misschien niet zo goed tussen en kan een koper eerder voor iemand kiezen die ook al een wat oudere leeftijd heeft.’

Volgens makelaar Van Gaelen helpt het om persoonlijk te zijn in je bod: ‘Er zit van alles bij om het persoonlijker te maken, tot kindertekeningen aan toe.’ Hij suggereert onder meer met argumenten te komen waarom je het huis zo graag wilt hebben. ‘Een foto van jezelf hoeft niet, maar een briefje met alleen zakelijke gegevens is toch minder aantrekkelijk.’